Bomo sedaj bolj cenili poklice kot so ZDRAVNIK, NEGOVALEC, PRODAJALEC, UČITELJ… ?

Na koga se lahko v času koronavirusa zanesemo? Zgolj na sebe ali tudi na ljudi v poklicih na področju nege, zdravstva, prodaje, civilne zaščite oz. na tiste od katerih smo ali še bomo v teh časih bolj ali manj odvisni.

Na zaposlitvenem portalu Optius sedaj še posebej razmišljamo o poklicih, ki so v teh težkih časih še posebej izpostavljeni in brez katerih ne moremo. Požrtvovalno opravljajo svoje delo, vsak dan, tudi v teh dneh, ki se vsem, zaradi ogroženosti s koronavirusom, zdijo še daljši.

STISKA LJUDI, ZAPOSLENIH, DELODAJALCEV - VPLIV KORONAVIRUSA

Stiska, ki jo mnogi sedaj preživljamo, je prisotna v vseh nas. Prežema nas strah, če se okužimo, še večji strah, če okužimo svoje najbližje in negotovost, kaj nas čaka, ko bo vsega tega konec.

Nekateri se poleg osebnih stisk, soočajo po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Lidije Jerkič, še s hujšimi situacijami. »Delavke in delavci sporočajo, da na delovnih mestih nimajo zaščite, da zaradi narave proizvodnje ne morejo spoštovati niti osnovnih navodil, da za njih ni poskrbljeno z varovalnimi sredstvi, da morajo delati kljub temu, da se je v njihovem podjetju že pojavil zboleli z virusom. Delavci in delavke so zbegani, prestrašeni, počutijo se manjvredne in zavržene ter pozivajo k ustavitvi dela.«

Na portalu Optius smo dnevno objavili tudi do 100  raznoraznih delovnih mest oziroma zaposlitvenih oglasov - različnih zahtevnosti, stopenj izobrazbe, različnih branž. Sedaj razmišljamo, da v takšni situaciji, kot smo ji priča, določeni poklici postajajo še posebej ključni za vse nas. Da se bomo lahko pozdravili (če bomo zboleli), da bomo imeli kaj jesti (ko bomo lačni), da bodo naši otroci čimbolj in brez večjih prekinitev pridobivali nova znanja (nemoteno delovanje pouka na daljavo), da se bomo v družbi počutili varni (če pride do kaznivih dejanj)… in še bi lahko naštevali.

KLJUČNI POKLICI V TRENUTNEM OBDOBJU

Naj naštejemo nekaj ključnih poklicev in ljudi, ki jih opravljajo, da je naše življenje v teh časih znosnejše.

Najpomembnejsi poklici v času epidemije - koronavirusa

ZDRAVNIKI, MEDICINSKE SESTRE, VOZNIKI REŠEVALNIH VOZIL in drugi zdravstveni delavci, ki že skrbite ali še boste skrbeli za nas. Nekateri so se celo ločili od svojih družin, da služijo svojemu poslanstvu in vsem nam. Tisočkrat hvala, ker nesebično skrbite za vse nas..

PRODAJALCI/PRODAJALKE – Slišimo zgodbe preutrujenih prodajalk, ki so vsakodnevno v stiku z na stotine kupci, verjetno tudi okuženimi. Hitijo, da polnijo police, ki sproti kopnijo zaradi množičnega nakupovanja. Strežejo nam kupcem, sočasno pa so še mediator in psiholog in mirijo razburjene stranke, ki se borijo za zadnji kos, žal tudi ne nujnega izdelka.

ČISTILKE in ČISTILCI – Ste se vprašali, kdo počisti in razkuži vse bolnišnice, domove za ostarele. Običajno so to osebe, ki že leta skrbno in natančno opravljajo svoje delo in jih do sedaj nismo opazili… Vsa pohvala gre tudi njim, saj vzdržujejo higieno za vse nas.

FARMACEVTI IN FARMACEVTKE V LEKARNAH – Vsak dan so potencialno izpostavljeni okužbam, v stiku s strankami, vendar so tam za nas, da bomo dobili zdravila, brez katerih ne moremo.

Potem so tukaj osebe zaposlene na pošti, proizvodni delavci, skladiščniki, nekateri bančni uslužbenci, policaji, gasilci, vojaki, taksisti, in še mnogi drugi, brez katerih bi se naše preživetje popolnoma ustavilo.

Na portalu Optius izražamo še posebno spoštovanje do vseh ljudi, ki v teh časih opravljate svoje poklice in skrbite, da se svet tudi v tako kriznem času popolnoma ne ustavi in da je za vse nas zagotovljeno tisto najnujnejše.

HVALA, HVALA IN ŠE ENKRAT, ISKRENO HVALA VAM!

Pripravila: Mojca Tomšič, Optius.com
Vir slike: Pexel