Biti raper je več kot le poklic v smislu službe – Intervju Trkaj in Nipke

Rok Terkaj in Boštjan Nipič ali bolje poznana kot Trkaj in Nipke, slovenska raperja, ki sledita svojemu navdihu. Združuje ju glasba in smisel za ustvarjanje besedil, katera imajo pozitivno sporočilo. Kako sta prišla do »svojega poklica« si preberite v intervjuju.

Kakšna je bila vajina pot do izbranega poklica RAPER? Kdaj sta se odločila, da bosta to v življenju počela, kar počneta?

Rok: Biti raper je bil več kot le poklic v smislu službe. Bil je pravi poklic, ko sem ponesreči odšel nekega večera na zabavo, so tam rapali, mene pa je to popolnoma navdušilo in spremenilo. Slišal sem klic, šel sem po njega, zato je to
po-klic.  Takrat sem vedel, da bom to delal do konca svojega življenja. Zaenkrat se te vizije še zelo držim. (smeh) 

Nipke: Pot do današnjega poslanstva je bila zelo dinamična. Ker sem bil vzgojen v družini, kjer redna zaposlitev velja za eno izmed prioritetnih vrednot, sem seveda že kmalu po končani Ekonomski šoli začel iskati zaposlitev. Tako sem delal v vseh možnih trgovinah, skladiščih, pisarnah itd. Ko sem začel ustvarjati svoj prvi album sem se zavestno odločil, da bom temu namenil ves svoj čas in voljo in takrat sem začel živeti svoje sanje.

Rok, morda ne poznajo vsi izbire tvojega študija. Kaj te je napeljalo na študij teologije?

Rok: Na študij teologije me je napeljalo neko osnovno zanimanje, da bi to utegnilo biti izredno dobro za moj duhovni razvoj, zopet ta klic. Prva 3 leta je bilo odlično, naslednji dve zelo dolgočasno, ampak vseeno sem zaključil, kar sem začel. Zdaj nosim lep spomin in krasno znanje o diplomski nalogi, o življenju ezoterikov Katarov, njihovem nauku in zgodovini. 

Kako si preskočil s teologije v glasbo ali je bila glasba vedno tisto, kar si želel početi?

Rok: Glasba je bila že prej, študij teologije pa ni bil izredno zahteven, tako da sem lahko delal oboje naenkrat, študiral in snemal glasbo. Včasih je bilo zelo zabavno, ko sem se v studiu učil in med čakanjem na izpite pisal rime. Zvezki pa so bili mešanica zapiskov, pesmi, verzov in učne snovi. (smeh)

Zakaj sta se odločila za to karierno pot, ker verjamem, da ni lahka?

Rok: Če imaš nekaj rad potem ni težko. Težko je delati tisto, kar nimaš rad in to potem delaš z odporom.

Nipke: Kot osnovnošolec sem istočasno obiskoval tudi glasbeno šolo, ker sem že od majhnega kazal velik posluh in občutek za glasbo in ritem. V osmem razredu sem se navdušil nad hip hop plesom, s katerim sem se začel ukvarjati in se potem posledično spoznal tudi s hip hop kulturo. Pravzaprav niti nisem razmišljal o tem kako težka oz. lahka bo ta pot, ker sem bil in sem še vedno trdno prepričan, da je to tisto za kar sem rojen ; )

Si predstavljata da vajino delo ne bi bilo povezano z glasbo?

Rok: Jaz imam včasih obdobja, ko se bolj posvetim svojemu podjetju s konopljo (www.konoplja.net) ali svoji plesni šoli (www.theartifex.si) in takrat ne delam glasbe. Potem pa pridem nazaj v studio in vidim kako zelo sem pogrešal izražanje in ustvarjanje glasbe. 

Nipke: Verjetno bi se ukvarjal z ljudmi, otroci ali živalmi. Vendar sem prepričan, da bi hitro pogrešal ustvarjanje.

Kako izgleda vajino delovno mesto in delovni dan?

Rok: Prav smešno, sam spim na delovnem mestu in zakon mi je. Se zbudim, stuširam in grem v akcijo. Delovni dan pa je sestavljen iz več elementov. Ustvarjanje, klici, sestanki, snemanja, postavljanje strategij in neprenehna rast. 

Nipke: Haha, zanimivo vprašanje. Kaj sploh je delovno mesto? Ko pišem sem po navadi doma, ko razmišljam sem kjerkoli, ko snemam sem v studiju, ko poučujem hip hop moje najmlajše x-planetovce Plesne šole Artifex sem v plesni dvorani, ko nastopam sem na odru,… ja tako izgleda moj navaden dan v letu in ne bi ga spremenil za čisto nič na svetu : )

Imata »po dnevi« redno službo?

Rok: Pri meni se vse to prepleta. Imam tri podjetja in je vedno nekaj za postoriti in urediti, tako da ni nikoli dolgčas. Delam dokler ni narejeno. Pri meni ni 8 urnega delovnika. Bolj 12 ali 13 urni delovnik. Danes je petek in ura je 23:04, ko pišem odgovore in namesto da bi šel ven, raje delam, … ker rad delam.

Nipke: Službe nimam, sem pa s srcem predan glasbi in plesni šoli, kjer dva krat tedensko poučujem otroke stare 4 do 9 let.

Preden sta postala znana in uspešna raperja, sta bila v rednih zaposlitvah?

Rok: Bil sem spremljevalec otrok s čustvenimi težavami na osnovni šoli Savsko naselje. To je bil res lep poklic, samo jaz ne morem delovati v okviru 8 ur na dan, nisem ustvarjen za tak način dela. Sem pa hvaležen za izkušnjo. 

Nipke: Če začnem naštevati vsa dela, ki sem jih opravljal bo zmanjkalo prostora za druge odgovore (smeh). Večinoma sem delal kot prodajalec in poslovodja v raznih trgovinah, med drugim tudi Tomas Sport-u, Sportini, New Yorker-ju, NoRools itd.

Kako sta poiskala svoji prvi zaposlitvi? Je bilo težko?

Nipke: Stopil sem direktno v trgovino in vprašal, če rabijo koga za delat.

Rok: Jaz sem prvo zaposlitev začel delati na priporočilo očeta. V računalniškem podjetju sem postavljal spletne strani, to je bilo res lepa izkušnja. Ni bilo težko, fino je bilo. 

slika trkaj nipke

Nipke, tvoj komad Noben me ne razume, zelo lepo opisuje stanje, v katerem se včasih vsi znajdemo. Vajin nasvet mladim, kako ne obupat, tudi če nas včasih ne razumejo?

Nipke: Najbolj pomembno je, da razumeš sam sebe in podpiraš svoje želje, sanje in jim slediš, ne glede na to kaj si drugi mislijo. Imejte radi sami sebe.

Rok: Najbolj pomembno je, da imaš notranji ogenj. Ko ga zakuriš, ko globoko verjameš, da je vse mogoče, takrat te nobena prepreka, slab dan, recesija, problemi ne ustavijo. Enostavno greš, imaš pred očmi svoj cilj in vedno se lahko stori nekaj, da prideš bližje temu cilju. Dolga pot se začne z enim korakom, pravi pregovor. Jaz dodajam, da je potrebno vsak dan narediti korak, da prideš na goro izpolnjenih sanj. 

Rok, ti si v mnogih projektih ambasador, trdno verjameš v »klasične« vrednote. Tudi ko poslušamo vajine komade, se v njih nahaja strast do ustvarjanja, kritika družbenih razmer, poziv k spreminjanju. Menita, da je današnji svet preveč »instant«?

Rok: Jaz mislim, da krasni novi svet sili ljudi k materializmu in potrošništvu. Problem nastane, ker izpolnitev teh želja - nakupa, predstavlja kot srečo. Sreča pa se ne skriva tam, kot pravim v novi pesmi Migi, skriva se v nas, skriva se med nami in skriva se v neprenehni rasti in razvoju. 

Nipke: Ne vem, če je svet  »instant«, je pa definitivno era interneta in poplave informacij, nenehnega spreminjanja trendov na vseh področjih.

Kaj svetujeta mladim, kako naj se lotijo iskanja zaposlitve, če ne najdejo dela na svojem področju?

Rok: Jaz sploh nebi razmišljal da dela ne bodo našli. Če si nekaj zares želijo. Naj odidejo na tisto delovno mesto, kjer bi delali. Jaz verjamem, če bi meni kdo rekel, želim si delati zate, vztrajal vsak dan, se učil v tej smeri, sem prepričan da bi bilo delovno mesto že zaradi same vztrajnosti spet odprto.

Nipke: Predvsem naj ne obupajo, tudi jaz sem na Simobil poslal vsaj 50 vlog za zaposlitev, a odgovor sem prejel nazaj verjetno le dvakrat, pa še ta je bil negativen. Naslednji mesec sem zopet poslal prošnjo.

Vidva sta zares super duet, ustvarila sta več skupnih komadov. Kako gledata v življenju na sodelovanje, partnerstvo, povezovanje?

Rok: To je zelo pomembno, povezovati se, skupaj graditi in se učiti drug od drugega. Nipke mene zelo veliko nauči, ker nikoli nisem imel posebne glasbene izobrazbe, jaz pa njemu povem za svoje izkušnje, da lahko hitreje raste. Informacije, iskreno zaupanje in pripadnost skupnosti je tisto, k čemur težimo. Da smo družina.

Nipke: Z Rokom sva res dobra prijatelja, zelo sva povezana, zato sva ustvarila veliko skupnih pesmi. Najini energiji se enostavno ujemata in potem nastanejo dobre pesmi. Vsekakor pa se mi povezovanje med kreativci zdi priložnost za nove navdihe in zanimive projekte. Najbolj pomemben je ''''vajb'''' ;)

Za konec, vajini projekti za naprej in kaj bi sporočila našim bralcem, ki bodisi iščejo svojo prvo zaposlitev ali pa jo želijo zamenjati, potrebujejo zaposlitev še do upokojitve?

Rok: Mladim bi sporočil citate pesmi A. Štefan 

In zato po dolgi poti
gremo sončecu naproti.
Glejte, koliko nas je!
Prej ko slej nam že uspe.
(A. Štefan)

Nipke: Pogovorite se sami s sabo in se vprašajte kaj si želite delati in kako močno si to želite in ne pozabite, da ste vi kreator svojega življenja. Bodite kreativni.

 

Pripravila: Sanda Jerman, vodja HR projektov pri optius.com
Vir slik: osebni arhiv Roka Trkaja in Boštjana Nipiča

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.