Prepoznate toksičnega zaposlenega?

Ko sedite za svojo mizo v pisarni polni sodelavcev in sodelavk, ste neprestano v sebi nemirni, reklo bi se živčni.

Zlasti vam kravžlja živce sodelavec na desni strani, ki kar naprej skrivoma gleda na vaš ekran in preverja, kaj v resnici delate ter na vsake toliko izusti kak neprimeren in ciničen komentar. Ko mora na določenem projektu dokončati svoj delež naloge, ki se križa z vašo, namenoma zavlačuje in o vas govori naokoli, da nimate pojma. Zveni kaj znano?

Toksični ljudje so povsod. Kaj to sploh pomeni, toksični? Slovenska sopomenka pove, da so to strupeni ljudje. Njihova lastnost je, da venomer nergajo in kritizirajo, širijo negativno energijo, ustvarjajo težko delovno vzdušje in manipulirajo s sodelavci. So ljubosumni, zavistni in v neprestani potrebi za pozornostjo. S tem izčrpavajo vse okoli sebe, sami pa se pri tem počutijo čisto v redu. Poznate koga, ki spada v to kategorijo?

Seveda bi se bilo najbolje toksičnim sodelavcem izogniti, a kaj ko kakšen takšen sedi za sosednjo mizo v tesni pisarni.  Poglejmo katere aktivnosti lahko uporabite, da se zaščitite pred toksično osebo:

  1. Nikoli ne jemljite osebno kako se vede ali deluje toksična oseba. Seveda je to težko, saj toksična oseba za nekaj, kar je sama storila narobe, prevali krivdo na vas in vas zna hitro zmanipulirati, da se vi počutite kot da ste nekaj naredili narobe, četudi v resnici niste. Ločite svojo osebnost od toksičnega sodelavca in ne vzemite ničesar osebno. Postavite mu mejo, bodite asertivni.
  2. Povejte mu, da ne boste tolerirali tovrstnega vedenja. Če ignoriramo izzivanje toksične osebe, ji pravzaprav damo dovoljenje, da je še naprej ''naporna'', negativna in uničevalna. Razložimo ji, da bo negativni pristop imel določene posledice. Se zna zgoditi, da toksični sodelavec umiri svojo negativnost in kritiko, ker se boji kakšne bi lahko bile posledice.
  3. Verjetno to ni slaba oseba, a je uničujoča za vas. Zato se izogibajte komunikaciji na osebnem nivoju, delajte z njo kot to zahteva delovno okolje in naloge in nič več. Pazite na svojo energijo in zdravje.
  4. Ne spuščajte se na njihov nivo. Toksični sodelavci nas znajo močno vznemiriti ali razjeziti. Ne dovolite si, da tudi sami postanete agresivni in negativni. Upoštevajte zgornja navodila.
  5. Četudi vam toksični sodelavec meče polena pod noge, vas obira in kritizira pri nadrejenemu in širi neresnične govorice o vas, mu ne dajte zadovoljstva, da vidi, da vas je prizadel temveč se tudi sami najavite pri nadrejenemu in mu razložite, kakšna je resnična situacija. Sicer pa na delovnem mestu dajte vse od sebe in rezultati bodo prišli.

Toksični ljudje so povsod. Ne dajte jim užitka, da bi vas po svoje manipulirali in držali v šahu s kakšno od njim lastnih čustvenih izsiljevanj. Na primeren in zdravo asertiven način toksični sodelavki postavite mejo, četudi že vnaprej veste, da je ne bo spoštovala. A se ne predajte, vztrajajte na zgoraj opisanih zaščitah. S tem si povečujete možnosti, da pridobite svoj mir.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, delujoča v Svetovalnici, zdravopodjetje.si in www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168 ali preko info@svetovalnica.si.