Menedžer za ideje - poklic, ki se uvaja tudi v Sloveniji

Podjetja, ki se zavedajo, da kljub trenutnemu dobremu poslovanju ne smejo zaspati na lovorikah, vse pogosteje v svojo ekipo povabijo t.i. Idejnika, ki skrbi predvsem za razvoj novih idej.

V Dnevniku smo zasledili zanimiv članek o tem poklicu prihodnosti, ki spodbuja kreativno in konstruktivno razmišljanje, sistematično ustvarjanje in zbiranje idej.

Za inovativno podjetje bi moralo veljati, da zaposlenim omogoča svobodo, povezovanje, humor, tveganje in nikakor ne ozračje strahu in omejitev, kot je to ponazoril avtor knjige Art of Innovation.

Kaj so torej glavne naloge t.i. Idejnika - Idejnega menedžerja - Vodje idejne skupine?

V prvi vrsti spodbujati k razmišljanju o novih idejah in obenem poučiti o primernih veščinah razmišljanja. Vzpodbuditi, da zaposleni svoje ideje tudi povedo na glas in točno vedo, na katero osebo se obrnejo, da bo ideja tudi slišana. Idejnik tako posluša ideje in jih v naslednjem koraku tudi oživlja. Idejnik torej avtorja ideje spravi v stik z nekom, ki mu pomaga pri implementaciji ideje, in sestavi tim, ki se z njo ukvarja. Tako vsaka ideja pride na vrsto in se o njej razglablja, naj bo še tako majhna ali pa tako velika, ki konkretno gleda preko sedanjih okvirjen podjetja. Ideja ni nujno nov produkt, povsem nova aplikacija temveč je lahko tudi poenostavljen proces dela, ki bi bil tako bolj učinkovit. 

Dejstvo, da so ideje posameznika slišane in nemalokrat tudi uveljavljene počasi oblikuje kulturo v podjetju, kjer to že povsem samodejno preide v kri posameznika, poveča pripadnost in naenkrat je skupni cilj ne le vodilnih temveč vseh zaposlenih poganjati kolesje podjetja čim bolje.

Več o poklicu Idejnika pa si lahko preberete v prispevku Dnevnika >

Vir: dnevnik.si


Preberite tudi: