Kdo danes koga išče: delodajalec delavca ali delavec delodajalca?

Zaradi pomanjkanja kadra, so danes mnogi iskalci zaposlitve v vlogi, ko lahko izbirajo.

Ne vem, kako je pri vas, a pri nas se pri pleskanju stanovanja vedno zaplete. Ker zadnjič, nekaj let je že tega, z moževim delom, saj ni slikopleskar, nisem bila zadovoljna, sva se skupaj odločila, da tokrat pokličemo mojstre. Koga? Kar nekaj znancev sem kontaktirala, a odgovori so si bili precej podobni: takoj ne bo šlo, čez en mesec; nimam dovolj ljudi, dela pa preveč, zato bo treba počakati ... Pa kaj jim ni jasno, sem se vprašala vsakokrat, ko sem odložila slušalko. Jaz sem vendarle tipična ženska in če sem se odločila, da hočem prebeliti hišo, hočem to zdaj.

Pa ne gre tako. Sošolec iz osnovne šole, ki ima že dolgo slikopleskarsko obrt, mi je povedal da so se časi precej spremenili. Ko je nekoč iskal delavce, zaposlenih ima pet ljudi, je dobil veliko življenjepisov. Objavil je oglas in čakal, pa ne dolgo. Na mizi ga je čakalo kup kuvert, potem kup e-pošte. Na razgovor je povabil ducat dobrih delavcev in potem težko izbral. Izbiral je. Danes pa ne izbira, ampak išče. Ja. Sedaj on išče nove delavce.

Ta primer ni osamljen, to je realna slika tega časa v mnogih podjetjih, večjih in manjših. Dejstvo je tudi, da postajamo ena izmed najbolj izobraženih delovnih sil, vendar ne na področjih, ki jih delodajalci najbolj iščejo. Slednji bodo morali več pozornosti posvetiti načinu, kako pridobiti nove zaposlene: če so nekoč iskalci preiskali vse kanale, danes tega ne počnejo več. Pomembno je, da so delavci v podjetju motivirani, zavzeti, imajo možnosti za izobraževanje in napredovanje – prav oni so najboljši oglas za tiste, ki jih želijo pridobiti. A  vendarle mora delodajalec narediti še korak dlje. Razmisliti kako in s čim še privabiti najboljše talente, saj vemo, da plača ni več prvi in edini motivator.

Ker kadra primanjkuje, so danes mnogi iskalci zaposlitve v drugačni vlogi, saj so oni tisti, ki izbirajo: na voljo so namreč dostopni podatki o podjetju, za katerega se potegujejo, odločajo se glede na kulturo in odnose v podjetju, delovni čas, možnost napredovanja, plačilo ter druge bonitete. Zato bi morali delodajalci toliko več pozornosti posvetiti delovni klimi in odnosu do zaposlenih, saj so prav ti najboljši ambasadorji podjetja. Ker že kronično primanjkuje kadra vseh vrst, so nekateri delodajalci znižali svoje kriterije tudi pri tem, koga bodo vzeli v službo. Delavec ima ponekod že dobra pogajalska izhodišča: ker ga trenutni delodajalec noče izgubiti, lahko celo napreduje in posledično prejema višjo plačo.

Časi, ko so se delodajalci ukvarjali s kupom življenjepisov, so torej mimo. Zakaj? Tudi tako, ker je trenutna brezposelnost nekaj več kot 6 % in smo že na ravni pred letom 2007, na trg dela vstopajo manj številčne generacije mladih. Postajamo dolgo živa družba, vsako leto se več kot 10.00 več delavcev upokoji, kot pa jih vstopa na trg dela. Brez vedeževalke s kroglo lahko napovemo, da čez deset let težko našli dober kader, saj bo zaradi demografskih sprememb razkorak med ponudbo in povpraševanjem vedno večji.

Časi se res spreminjajo, korenito in hitro. Iskanje kadra je bil pred leti za delodajalca dokaj pasiven proces, objavili so oglas in čakali na prijave, za iskalca pa aktiven proces, saj je moral narediti vrsto aktivnosti, da je prišel vsaj do razgovora. Danes je slika obrnjena, za delodajalca postaja iskanje zaposlenih aktiven, za iskalca pa pasiven proces.

Tako kot je aktiven proces iskati in najti dobrega mojstra, ki bo prišel in opravil svoje delo takoj. Vas zanima, kako se je končala moja slikopleskarska akcija? Vse moči sem usmerila v to, a dobri mojstri so pač zasedeni, zato sem se naučila, da bom takšne posege v hiši načrtovala v naprej. A kljub vsemu sem potem posegla po »notranjih rezervah«. Možu sem priznala, da zadnjič le ni tako slabo opravil svojega dela, mu obljubila, da se bom tokrat vzdržala vseh neumestnih kritik in skupaj z njim prijela za čopič. Priznam, ni bilo lahko – ne pleskanje, ampak tisti drugo, vzdržati se vseh komentarjev. Zato prijazen nasvet: če boste prenavljali hišo ali stanovanje, mojstra najemite prej, če imate podjetje, pa že danes razmišljajte, kako boste obdržali dobre sodelavce in še več energije in sredstev usmerite v to, kako boste dobili nove dobre kadre. Svet se spreminja, zato se moramo tudi mi, ker nimamo vedno in za vsa dela primernih »notranjih rezerv«, ki bi bile tako prijazne in potrpežljive kot je moj mož. ;)

Avtor: Saša Boštjančič, univ. dipl. soc. del., direktorica zaposlitvenega portala Optius.com
Vir slike: Freepik