5 nasvetov za doseg pravega vtisa na službenem razgovoru

Osnova za pridobitev razgovora za službo je odličen življenjepis, ustrezna izobrazba in koristne izkušnje. Vendar pa je zelo pomembno, da se znate tudi dobro osebno predstaviti ter delodajalcu dokazati, da se točno vi tista oseba, ki jo potrebujejo.

Po besedah direktorice oglaševalskega podjetja Partners + Napier Sharon Napier so nasveti sledeči:

  1. Zelo uspešne znamke imajo določene vrednote in vedo kaj želijo doseči. Zato to pričakujejo tudi od kandidatov, ki se k njim prijavljajo. Vedno imejte pripravljen odgovor kdo ste, kaj znate in kaj lahko doprinesete podjetju.
  2. Na razgovoru lahko poveste svojo zgodbo v smislu, kot jo imajo blagovne znamke, svetuje Napierjeva. Zgodba mora biti jasna, z veliko avtoritete in strasti. Pokažite navdušenost in entuziazem ter pristnost.
  3. Preden nastopi dan za pogovor, naredite domačo nalogo. Podrobno se pozanimajte o podjetju, s čim se ukvarja, kako in kje posluje, če se je v zadnjem času zgodilo kaj novega, poučite se o panogi, ipd. Tako boste delovali kot zrela, odgovorna oseba ter dali vedeti sogovorniku, da vas delo resnično zanima.
  4. Vaše besede podkrepite s primeri. Recimo, če rečete, da ste timski človek in da radi delate v skupini, povejte kako ste delovali do sedaj, kakšna je bila vaša vloga in kako ste skupaj rešili situacijo.
  5. Izbirajte podjetja, v katerih bi si želeli delati. Namreč tako boste sledili svojim željam in gradili na svoji osebni znamki. Če s prvim podjetjem niste zadovoljni, iščite dalje, saj boste drugače trpeli in trpelo bo tudi vaše delo.

Vir: Finance, št. 105/2015