Zakaj je ob odhodu iz podjetja potrebno pustiti dober vtis

Vam delodajalec ne bo podaljšal pogodbe o zaposlitvi? Veste, da boste odpuščeni, ker ne dosegate zastavljenih rezultatov? Ali si želite le zamenjati službo? V vsakem primeru, vas čaka prekinitev delovnega razmerja. Priporočam vam, da tudi vi to »dejanje« izpeljete čim bolj diplomatsko, saj nikoli ne veste, kdaj boste tega delodajalca spet potrebovali.

ODHAJAM! NE ZANIMA ME KAJ SI MISLI ŠEF!

Če res tako razmišljate, vam svetujem, da takšen način razmišljanja čim prej opustite!

Zakaj?

Ker se s takim razmišljanjem postavljate v vlogo vsemogočnega, ki mu nihče nič ne more. Vodilnim dajete vedeti, da so za vas nepomembni. Pozabljate pa, da vam je delodajalec v času zaposlitve, omogočil pridobitev dragocenih znanj in izkušenj, ki so pomembna popotnica za vašo nadaljnjo karierno pot.

Poleg tega se morate, tudi če ste sami želeli prekiniti delovno razmerje, držati določnih predpisanih zakonskih določil. Upoštevati morate npr. odpovedni rok, ki je naveden v pogodbi. V kolikor vas že čaka nova služba in bi želeli delovno razmerje zaključiti pred iztekom odpovednega roka,  se poskušajte dogovoriti za sporazumno odpoved.

Strokovnjaki za razvoj kadrov priporočajo »mehko obliko» razhajanja, brez nepotrebnih zamer. To pa v praksi pomeni, da npr. zaključite  nedokončane projekte, predate vaše posle drugim sodelavcem. Vljudno je tudi, da pisno obvestiti pristojne, da odhajate. Nikoli se ne razhajajte z njimi v afektu in neporavnanimi računi. Lahko vas ravno nekdo iz tega podjetja priporoči nekomu drugemu, ki bo potreboval kader s takimi kvalifikacijam in znanji, kot jih imate sami. Poleg tega, ga boste mogoče kasneje v življenju potrebovali  za kakšen nasvet ali informacijo, tudi izven delovnega področja.

V praksi se vse pogosteje dogaja, da delodajalec, pri katerem se nameravate zaposliti preverja pri vašem prejšnjem delodajalcu vaše osebnostne in delovne sposobnosti, saj si nihče ne želi zaposlovati konfliktnih, neresnih in neodgovornih oseb. Zato svetujemo, da za seboj nikoli »ne požigate mostov«.

Velja opozoriti, da veljajo omenjeni nasveti tudi za tiste, ki jim je delovno razmerje delodajalec prekinil zaradi krivdnih razlogov, oziroma iz  razloga nesposobnosti. Nikar ne odvihrajte iz podjetja užaljeni, jezni in z neporavnanimi računi, saj bo to vaša dodatna črna pika, ki bo pri delodajalcu pustila slab vtis. Raje sprejmite odgovornost za svoja dejanja in delodajalcu poskusite razložiti vzroke za tako vedenje. Če je mogoče, predlagajte, da boste vaše slabosti poskušali odpraviti. Lahko prosite še za eno možnost. Tudi delodajalci so samo ljudje, ki vas bodo poskušali razumeti in nikoli ne veste, kdaj vam lahko ponudijo še dodatno možnost zaposlovanja. Tudi če tega pri njih ne boste uspeli doseči, ga boste zapustili z zglednimi odnosom in dobrim mnenjem o vas. To pa je za vas lahko prednost, ki vam bo olajšala nadalje zaposlovanje.

DOBER GLAS SEŽE V DEVETO VAS ... SLAB PA ŠE DLJE

Čeprav se vam mogoče zdi, da ste v množici iskalcev zaposlitve neprepoznavni in da o vas  nihče nič ne ve, se motite. Če ne poznajo ravno vas, poznajo lahko nekoga, ki pozna vas, ali vašega sorodnika, ki nekomu nekaj pove o vas. Vse svet postaja velika globalna vas, kjer se informacije bliskovito hitro širijo. Poleg tega, se kadroviki pri izboru novih kandidatov pogosto med seboj povezujejo in izmenjujejo informacije in mnenja o bodočih sodelavcih.

Previdnost ni odveč tudi pri posredovanju informacij o delodajalcih preko spleta, saj ste z uporabo družbenih omrežij nenehno vsem na očeh. Pomembno je, da na trgu dela za seboj ne puščate slabih vtisov, saj si takonevede  zapirate vrata pri nadaljnjem zaposlovanju. Saj poznate pregovor: Dober glas seže v deveto vas, slab pa v deveto deželo.

SESTAVITE SI SEZNAM POZITIVNIH IZKUŠENJ IN PRIDOBLJENIH ZNANJ

Samo dejanje pisne odpovedi je res formalna zadeva. Vendar vi za seboj puščate čas, ki ste ga preživeli s sodelavci, odnose v katerih ste delovali, svoj in delodajalčev trud pri osvajanju novih znanj. Verjetno tudi sodelavcem, s katerimi ste skupaj preživljali delavnik, ni vseeno na kakšen način jih boste zapustili. Stroka svetuje, da si ob zaključku delovnega razmerja pripravite spisek vaših pozitivnih izkušenj, ki ste jih pridobili v podjetju in se delodajalcu formalno zahvalite. Čeprav se vam to ne zdi pomembno, bo vaše vljudnostno dejanje pustilo pozitiven pečat. Z njim dajete delodajalcu vedeti, da je bil za vas pomemben sopotnik, na vaši karierni poti.

NAJ BO VAŠA PREDNOST POZITIVNO PRIPOROČILO

Predvsem mladi, ki pogosto menjujejo službe in tisti na začetku karierne poti, se razhajajo brez zavedanja, da jim lahko nadaljnji pozitivni odnos s delodajalcem še kdaj utegne koristiti. Dejstvo pa je, da, vam bo delodajalec z veseljem izdal pozitivno priporočilo, če ste se pri delu izkazali in bili v dobrih odnosih z zaposlenimi. To pa lahko pri iskanju nove službo veliko pripomore k povečanju vaših zaposlitvenih priložnosti. Poleg tega, boste izpraševalce na razgovoru prijetno presenetili, če jim boste poleg naštevanja kompetenc in znanj ki jih imate, dostavili dobro priporočilo. Mogoče si ravno z njim pridobite prednost pred konkurenco.

Prekinitev delovnega razmerja je postopek, sestavljen iz množice majhnih dejanj, ki lahko puščajo tudi negativne posledice. Zato se je treba ustrezno pripraviti in ta mala dejanja čim bolj korektno, vljudno in človeško izpeljati.

Avtor: Saša Boštjančič, direktorica zaposlitvenega portala www.mojazaposlitev.si

 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.