Z zaposlovanjem mladih do evropskih sredstev

Mladi se v vseh državah Evropske unije srečujejo s težavami pri iskanju prve zaposlitve. Stopnja brezposelnosti med mladimi znaša kar 21 odstotkov; pet milijonov mladih je brezposelnih, 7,5 milijona mladih v starostni skupini 15–24 let pa ni niti zaposlenih niti se ne izobražuje ali usposablja. Evropska komisija je zato včeraj sprejela novo pobudo „Priložnosti za mlade“, s katero želi izboljšati zaposljivost mladih, obenem pa delodajalcem ponuditi evropska sredstva za lažje zaposlovanje mladih sodelavcev.

Evropska komisija želi s svojo pobudo mladim pomagati pri razvoju spretnosti, potrebnih na trgu dela, pri zagotavljanju pridobivanja delovnih izkušenj in usposabljanja na delovnem mestu ter pri iskanju dobre prve zaposlitve.

Evropska komisija s pobudo nagovarja tudi delodajalce, saj so še vedno na voljo finančna sredstva, ki pa žal niso izkoriščena v polni meri. Evropski socialni sklad tako še vedno razpolaga s 30 milijardami evrov, ki še niso bile dodeljene projektom, poleg tega je Evropska komisija predstavila konkretne ukrepe, ki jih neposredno financirajo skladi EU.

Med ukrepi, ki so zanimivi tudi za delodajalce, so dodelitev 1,3 milijona evrov za podporo uvedbi vajeništev, boljše usmerjanje sredstev v prakse v podjetjih, okrepitev proračunskih sredstev za evropsko prostovoljno službo, predstavitev okvirjev za visokokakovostna pripravništva v EU v letu 2012 ter zagotavljanje okoli 600 dodatnih izmenjav v okviru programa Erasmus za podjetnike v letu 2012.

Vir: Evropska komisija

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.