Uvedba 2-letnega prehodnega obdobja za zaposlovanje hrvaških državljanov

Vlada je sprejela odločitev o uvedbi 2-letnega prehodnega obdobja za zaposlovanje hrvaških državljanov. Hrvaški državljani bodo še naprej potrebovali dovoljenje za zaposlitev ali delo v Sloveniji tudi ko bo Hrvaška 1. julija postala članica EU.

Kot je zapisano v obvestilu na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje:

Hrvaški državljani se bodo tudi po vstopu v EU zaposlovali ali delali v Sloveniji na podlagi naše nacionalne zakonodaje, ki velja za državljane tretjih držav. Omenjeno prehodno obdobje je začasen ukrep, ki bo veljal dve leti, od 1. julija letos do 30. junija 2015.

Vlada je pri odločitvi o uvedbi prehodnega obdobja za zaposlovanje hrvaških državljanov upoštevala predvsem sedanje razmere na slovenskem trgu dela in napovedi glede povpraševanja po ustrezni delovni sili, napovedi nadaljnjih gospodarskih gibanj za Slovenijo in tudi stanje na trgu dela Republike Hrvaške.

Temeljni razlog za uveljavitev prehodnega obdobja je predvsem zaščita slovenskega trga dela pred prostim zaposlovanjem hrvaških državljanov po vstopu Hrvaške v EU. Dveletno prehodno obdobje nam omogoča, da še naprej uveljavljamo nacionalno zakonodajo s področja zaposlovanja in dela tujcev. To pomeni, da bodo domače brezposelne osebe in osebe, ki so glede pravic do zaposlitve izenačene s slovenskimi državljani, še naprej imele prednost pri zaposlovanju v Sloveniji.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.