Švica je z majem omejila prost pretok slovenskih delavcev

Švica je s prvim majem omejila število državljanov iz določenih držav, ki bodo lahko daljši čas delali oziroma bili zaposleni na njenem ozemlju. Gre za države skupine EU-8, med katerimi je tudi Slovenija, poleg nje pa še Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovaška, Češka in Madžarska.

Za državljane navedenih držav je za obdobje od 1. maja 2012 do 30. aprila 2013 predvidena kvota 2.000 dovoljenj za prebivanje kategorije B. Ta dovoljenja se izdajajo tujcem, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem s sedežem v Švici z veljavnostjo najmanj enega leta.

Po izteku navedenega obdobja bodo švicarski pristojni organi preučili potrebe po morebitnem enoletnem podaljšanju omejitve.

In kaj to pomeni za slovenske državljane, ki že delajo ali si želijo delati v Švici? Za zaposlitev za daljši čas bo seveda treba pohiteti, saj je število dovoljenj zelo omejeno, slovenski državljani pa bodo v Švici še naprej lahko brez posebnih omejitev delali in se zaposlovali za krajši čas. Število dovoljenj za prebivanje kategorije L, ki se izdajajo tujcem, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem s sedežem v Švici z veljavnostjo največ enega leta, Švica namreč ne bo omejila.

Še več informacij o navedenih ukrepih je na voljo na spletnih straneh pristojne institucije Švicarske konfederacije.



Vir: Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije