Ste že opravili letne razgovore?

Letni razgovor je priložnost za iskrenost. Tako delodajalcem kot zaposlenim svetujemo, naj si zanj vzamejo čas in se nanj tudi pripravijo.

VODJA MORA SLIŠATI POZITIVNE IN NEGATIVNE VIDIKE ZAPOSLENIH

Letni razgovori v dobrih podjetjih postajajo stalnica. Prav zdaj, preden se odpravimo na vse konce sveta na zaslužen dopust, je čas zanje. Verjetno je nekaj vznemirjenosti na strani direktoric in direktorjev, ki ne vedo točno, kaj, kako in koliko bi vprašali in tudi na strani zaposlenih, ki včasih ne vedo, kaj, kako in koliko bi povedali. Obojim velja nasvet – letni razgovor je za obe strani priložnost za preraščanje in napredovanje v vseh pogledih: povejte si dobre in manj dobre plati, iščite skupne rešitve, predvsem pa bodite človeški.

Pogovorite se z vsemi o vsem

Letni razgovor ni navaden klepet ob kavi, čeprav ima lahko tako prijazen ton. Nanj naj vodje povabijo vse svoje zaposlene – od tistega, ki je prišel v podjetje v zadnjem letu ali mesecu, do tistega, ki bo kmalu odšel v pokoj. S prvim bodo spregovorili o napredovanju in pričakovanju, drugemu pa se bodo zahvalili za vse, kar je dobrega naredil in za prenos znanja na mlajše generacije. S tistimi, ki se ne razumejo, si končno lahko povedo, kaj jih teži in jim dovolijo, da bodo tudi sami povedali svoje mnenje. Tak je pošten odnos.

Pogovor je lahko naporen, a nikoli ni izguba časa

Managerji, ki sami menijo, da so letni razgovori le izguba časa, ne morejo biti uspešni pri njihovi izvedbi. Pogovor bodo opravili nekakovostno in ravnodušno, kar bodo podrejeni začutili in tudi sami dobili občutek, da je vse skupaj brez smisla.

Dobro izpeljan pogovor pa odpre vpogled v delavčevo uspešnost in postane dobra iztočnica za prihodnje načrtovanje kariere, izobraževanja in usposabljanja zaposlenih. Zaposleni so bistveno bolj motivirani za realizacijo rešitev, ki jih sami predlagajo. Zato čas, ki si ga vodje vzamejo za letni razgovor, nikakor ni neproduktiven, je pa naporen, a rodi sadove. Neproduktivno je to, če se v podjetju ne posvečajo razvoju, napredku, motivaciji zaposlenih. Na tak način v kratkem času »sproducirajo« nemotiviran in apatičen kader, ki ne bo videl smisla v tem, kar dela. In potrebovali bodo še enkrat več časa in energije, da jih ponovno motiviramo. 

NOVE SMERNICE UVAJAJO VEČKRATNE KRAJŠE POGOVORE MED LETOM

Svetujem vam, da začnete opuščati klasične letne pogovore, ti naj kot dogodek preidejo v proces, ki se dogaja skozi celo leto.  Raziskave namreč kažejo, da si večina zaposlenih želi od vodstva čim hitreje pridobiti povratne informacije o svojem delu. V obdobju med razgovori naj šef za zaposlene poskrbi za ustrezne izzive, tako bo pri njih konstantno ohranjal visok nivo motivacije. Cilje, ki so bili dorečeni, je potrebno preverjati v praksi. Dobro je vedeti, da empatičen razgovor postaja temeljno orodje vodstva pri vzpodbujanju in dvigu motivacije zaposlenih ter uresničevanju in doseganju podjetniških ciljev.

Pripravila: Saša Boštjančič, direktorica zaposlitvenega portala mojazaposlitev.si

Vir slike: Pexel

Kategorije: Novice za delodajalce