Se bo v letu 2012 kaj več zaposlovalo?

Po napovedih Manpowerjeve raziskave slovenski delodajalci v prvi četrtini leta 2012 ne načrtujejo večjih sprememb pri številu zaposlenih, saj skoraj trije od štirih delodajalcev pričakujejo ohranitev sedanjega števila delovne sile. Se pa napovedi razlikujejo od panoge do panoge.

Družba Manpower, ki redno izvaja raziskave o namenu zaposlovanja v prihodnjem četrtletju, je raziskavo izvedla tudi tokrat. V njej je sodelovalo 621 slovenskih podjetij, rezultati pa so pokazali, da ne bo bistvenih sprememb v primerjavi z zaposlovanjem v letu 2011. Po besedah Romane Šircelj, direktorice iskanja in selekcije kadrov v družbi Manpower, bodo priložnosti za iskalce zaposlitve tako v prihodnjih mesecih ostale skromne, saj bodo delodajalci na področju zaposlovanja ostali zadržani, dokler ne bodo zaznali več pozitivnih znakov na trgu.

Panoge in regije, kjer napovedujejo največ možnosti za zaposlitev

Med delodajalci, ki za prihajajoče četrtletje napovedujejo največ zaposlitev, so delodajalci v proizvodni dejavnosti, v panogah finančnih in poslovnih storitev, v zavarovalništvu in na področju nepremičnin. Ti so najbolj optimistični in pričakujejo sedemodstotno rast števila zaposlenih. Podobno pa je tudi v sektorju rudarstva in kamnin, kjer napovedujejo šestodstotno rast. Zanimiv je tudi podatek, da je tokrat prvič pozitivna napoved zaposlovanja v javnem sektorju.

Kar se tiče regionalne razporeditve zaposlovanja v Sloveniji, kažejo pozitiven trend zaposlovanja za prvo četrtino leta 2012 le delodajalci severovzhodne regije, medtem ko podjetja iz jugovzhodne regije od januarja do marca ne napovedujejo sprememb.

Panoge, za katere veljajo negativne zaposlitvene napovedi

Najslabše kaže delavcem na področju oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter delavcem na področju gradbeništva; tem  napovedujejo najbolj pesimistične možnosti za zaposlitev v prvih treh mesecih leta 2012.

Vir: Manpower

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.