Razmišljate o novi zaposlitvi v Avstriji?

Na portalu topjob.finance.si smo zasledili zanimiv prispevek in uporabne informacije za tiste, ki pogledujete proti sosednji Avstriji in tamkajšnjim priložnostim za novo službo.

Marsikateri Slovenec je že dobil priložnost za novo zaposlitev v Avstriji, ki šteje manj kot pet odstotkov brezposelnosti. Avstrija ponuja številne možnosti za različne zaposlitvene kadre, med katerimi so najbolj iskani inženirji, sezonski delavci in konstruktorji.

Lani decembra je, po podatkih avstrijskega ministrstva, v Avstriji delalo 14.619 Slovencev. Od tega jih je 7.950 delalo na avstrijskem štajerskem.

Po statističnih podatkih avstrijskega urada je bilo lani objavljenih 62.400 prostih delovnih mest. Tretjina vseh del je bila s področja prodaje in storitve, manj kot petina za iskalce tehniških in strokovnih poklicev, manj kot 15 odstotkov pa je bilo s področja obrti. Predvidena plača se je gibala med 1.700 evri in 2.400 evri (bruto znesek).

Po besedah Bernharda Winklerja, Trescon Linz, so še vedno najbolj iskani tehniški poklici in tehniška znanja. Veliko priložnosti je tudi v času sezone, še posebej pozimi, ko se iščejo kuharji, natakarji, višji kadri – managerji, idr. Lastnosti, ki jih mora imeti kandidat, ko se prijavlja na delovno mesto, so predvsem mednarodne izkušnje, izobrazba, veščine in samostojnost. Kadrovnike zanima, če je kandidat dovolj samostojen in sposoben uspeti v novih okoliščinah in se ne ustraši novih izzivov. Na razgovorih lahko pričakujete tudi vprašanje o tem, kakšno plačo pričakujete, zato se je smiselno prej pozanimati kakšna plača je primerna za vaše delovno mesto.

Znanje nemščine za delo v Avstriji ni nujno. Odvisno je od delovnega mesta, na primer za delo v multinacionalkah znanje nemščine ni odločilnega pomena, medtem ko morate za delo v lokalnem podjetju govoriti tekoče nemško. To velja tudi za delo inženirja ali delo v proizvodnji.

Glede plače in dopustov imajo Avstrijci sistem obvezne 13. in 14. polne plače, tako da se natančno pozanimajte ali se pogovarjate o letnem brutu, deljenem z 12 ali 13 ali 14, opozarja Petra Treven Bernat, direktorica slovenskega Trescona. Ko se dogovarjate za plačo, se pozanimajte ali je variabilni oziroma bonusni del plače, vključen tudi v pokojninski sistem ali ne. Posebnosti so tudi na področju dopusta. V primeru, da živite v Sloveniji in delate v Avstriji morate davke plačevati tu. Tako morate davkariji sporočati dohodke, ki jih dobite v tujini. Glavno pri tem ali davek plačujete (tudi) v Sloveniji, je, da ste tu rezident. Ne boste pa plačevali dvojnih davkov, ampak samo doplačate morebitno razliko med slovensko in tujo dohodnino.

Če se nameravate prijaviti za delo v Avstriji, pri življenjepisu ne pozabite podrobneje razložiti kaj pomeni vaša izobrazba. Njihov sistem je nekoliko drugačen od našega in podobno velja tudi za podjetja.

Če se boste preselili čez mejo in se ne mislite vračati, si nujno uredite rezidentski status. Poleg odjave stalnega bivališča morate na finančni upravi (Furs) začeti postopek za ugotavljanje oz. odjavo rezidentskega statusa. Najprej izpolnete neobvezen obrazec in poleg vloge priložite tudi potrdilo, da ste davčni rezident druge države, nato pa vam Furs sporoči nadaljni postopek.

Vir: topjob.finance.si


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.