Pregled dogajanja na trgu dela v mesecu septembru

Jesen je tu, z njo pa tudi novi izzivi, tako za delodajalce, ki potrebujejo kadrovske okrepitve, kot tudi za iskalce zaposlitve, ki v obdobju negotovosti iščejo čim stabilnejše delovno mesto.

Jesen je tu, z njo pa tudi novi izzivi, tako za delodajalce, ki potrebujejo kadrovske okrepitve, kot tudi za iskalce zaposlitve, ki v obdobju negotovosti iščejo čim stabilnejše delovno mesto. Da bo pogled v prihodnost nekoliko jasnejši, si poglejmo, kakšni zaposlitveni trendi so zaznamovali pretekli mesec in kaj nedavno dogajanje pomeni za nadaljnji razvoj dogodkov.

Upad števila brezposelnih se nadaljuje

V septembru se je trend zmanjševanja števila brezposelnih nadaljeval. Pri Zavodu za zaposlovanje so namreč zabeležili 83.766 oseb, kar je točno 5 odstotkov manj kot v avgustu. Kljub temu pa je ta številka zaradi situacije, v kateri smo se znašli, še vedno okrog 20 odstotkov višja kot v enakem obdobju lanskega leta.

Na novo se je na Zavod sicer prijavilo 6.150 oseb brez zaposlitve, kar je približno 23 odstotkov več kot v predhodnem mesecu, do dela pa se je dokopalo kar 8.124 brezposelnih, kar je skoraj 70 odstotkov več kot v avgustu in 50 odstotkov več kot v lanskem septembru.

Anketa Napovednik zaposlovanja že drugič letos

Napovednik zaposlovanja je raziskava, ki jo Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izvede dvakrat letno. Njen namen je analiza stanja na trgu dela, na osnovi katere se lahko na zavodu pripravijo na prihodnje dogajanje na področju zaposlovanja ter oblikujejo ukrepe, ki odpravljajo neskladja med potrebami delodajalcev in povpraševanjem iskalcev zaposlitve. Raziskava je, sploh v času naglih gospodarskih sprememb in negotovosti, v mnogih sektorjih izjemnega pomena za načrtovanje kakovostnih ter učinkovitih politik zaposlovanja.

Trenutno poteka že druga letošnja izvedba ankete, pri kateri sodeluje več kot 5000 delodajalcev z ekipo desetih ali več zaposlenih. Prva tovrstna anketa je bila sicer izvedena v juliju in je potekala prek spletne ankete. V tokratni izvedbi Zavod RS za zaposlovanje spodbuja podjetja, da sodelujejo prek Portala za delodajalce.

Javna dela za leto 2020

Zavod RS za zaposlovanje je 2. septembra na svojem portalu objavil dodatno javno povabilo za izvajanje programov javnih del v letu 2020. Zanje je na voljo skupno 6 milijonov evrov, izvajajo pa se lahko na naslednjih področjih:

  • socialno varstvo,
  • vzgoja in izobraževanje,
  • kultura,
  • okolje in prostor,
  • kmetijstvo in
  • druga sorodna področja.

Kdo pa se bo lahko vključeval v programe javnih del?

  • dolgotrajno brezposelni, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidence brezposelnih;
  • dolgotrajno brezposelni, ki izpolnjujejo zgornji kriterij in so napoteni z Zavoda;
  • prednost bodo imeli tisti, ki so več kot dve leti neprekinjeno brezposelni, v vsem tem času pa niso bili vključeni v noben drug program v sklopu aktivne politike zaposlovanja

 skupina ljudi oktober 2020

Sredstva za zaposlene s skrajšanim delovnim časom

Na podlagi interventne zakonodaje lahko delodajalci od 10. septembra dalje na portalu Zavoda RS za zaposlovanje oddajo zahtevke za izplačilo subvencije za skrajšan polni delovni čas. Ta je vezan na Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE), ki je v veljavo stopil konec letošnjega maja. V skladu z njim lahko delodajalci pridobijo delno subvencijo za financiranje skrajšanega delovnega časa zaposlenim, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, a so jim zaradi pandemije med 1. 6. In 31. 12. letos odredili delo s skrajšanim delovnim časom.

Morda je nova kariera le klik proč!

Če ste prav sedaj v lovu na sveže priložnosti, nikakor ne spreglejte kategorije “prosta delovna mesta” na našem portalu. Trenutno ponuja kar 861 edinstvenih zaposlitvenih možnosti pri delodajalcih z vseh koncev Slovenije.

Največ zaposlitvenih priložnosti še vedno najdemo v Ljubljani z okolico, tesno pa ji sledita Gorenjska in Zasavska statistična regija. Število priložnosti pridno raste tudi v Podravju ter na jugozahodu države. Po številu prostih delovnih mest na vrhu ostajajo tehnične storitve, slednjim pa za ovratnik diha tudi področje proizvodnje, lesarstva in steklarstva. Veliko povpraševanja je tudi po strojnikih, trgovcih, elektrotehnikih ter logističnih strokovnjakih. Omeniti velja še področje managementa in organizacije ter zdravstva, ki seveda v trenutnih razmerah poka po kadrovskih šivih. Gospodarsko stanje kliče tudi po iznajdljivih tržnikih, ki bodo znali začrtati inovativne strategije oglaševanja in kljub nenavadnim časom uveljavili slovenske produkte doma in v tujini.

A če vam prečesavanje oglasov ni po volji, brez skrbi! S pomočjo našega E-informatorja lahko še vedno med prvimi izveste za najboljše ponudbe, ki so ravnokar pristale na našem portalu. Naš sistem vas bo namreč samodejno obveščal o novih priložnostih na področjih po vaši izbiri. Za nameček je storitev brezplačna – le prijavite se, izpolnite svoj profil in prepustite nam, da poskrbimo za vse ostalo!

Naši strokovnjaki so tu za vas!

Iščete sveže informacije o trendih na področju zaposlovanja in kadrovanja? Potrebujete moder nasvet, koristen napotek ali zgolj zanimiv podatek? Pri Optiusu vas ne bomo pustili praznih rok! Delodajalce lepo vabimo, da obiščete našo stran s HR nasveti, iskalce zaposlitve pa pomembne informacije čakajo v karierni svetovalnici!

 


Prijava na newsletter

Kategorije: Novice za iskalce, Novice za delodajalce