Pregled dogajanja na trgu dela v mesecu novembru

Drugi val pandemije, ki nas je že v začetku jeseni stisnil v kot, je novembra prerasel v še večjo krizo, ohromil velik del podjetništva in ogrozil božično-novoletne praznike, ki so pred vrati. Težka situacija bo bržkone imela močan vpliv na gospodarsko, s tem pa zaposlitveno dogajanje v prihodnjih mesecih.

Drugi val pandemije, ki nas je že v začetku jeseni stisnil v kot, je novembra prerasel v še večjo krizo, ohromil velik del podjetništva in ogrozil božično-novoletne praznike, ki so pred vrati. Težka situacija bo bržkone imela močan vpliv na gospodarsko, s tem pa zaposlitveno dogajanje v prihodnjih mesecih. Da se boste lahko tako delodajalci kot iskalci zaposlitve nanj vsaj nekoliko pripravili, smo za vas pripravili kratek pregled nedavnih trendov in dogodkov, ki že izrisujejo sliko prihodnjih nekaj mesecev.

Porast števila brezposelnih

Medtem ko smo prejšnje mesece še kljubovali naraščanju brezposelnosti, je novembra prišlo do preobrata, saj se je število registriranih oseb brez zaposlitve povzpelo na 84.139, kar je 485 oseb oz. 0,6 % več kot oktobra. Če to številko postavimo ob bok lanskim podatkom za isto obdobje, sicer vidimo, da je delež brezposelnih v primerjavi z letom 2019 približno 16 % višji. To pomeni, da je bilo v letošnjem novembru brez dela 11.744 ljudi več kot v lanskem. 

Na vrata Zavoda za zaposlovanje je sicer na novo potrkalo 7.356 oseb, od katerih se je skoraj polovici iztekla zaposlitev za določen čas, več kot tretjina pa je presežnih delavcev. O tem, kako močno trenutna kriza vpliva na zaposlitveno situacijo, zgovorno priča tudi podatek, da je bilo slednjih v primerjavi z oktobrom skoraj 60 % več, v primerjavi z lanskim novembrom pa je razlika kar 195-odstotna!

trg dela 11 1

Tudi do nove zaposlitve se je dokopalo manj iskalcev kot mesec poprej, in sicer 4.587 brezposelnih, kar je skoraj 29 % kot oktobra. Na Zavodu za zaposlovanje se je sicer na novo prijavilo 7.356 oseb, kar je nekoliko manj kot oktobra. Od začetka letošnjega leta je bilo sicer na Zavodu v povprečju registriranih 84.795 brezposelnih, kar je skoraj 15 % več kot med januarjem in novembrom 2019.

Največ novozaposlenih za preprosta dela

Med tistimi, ki so se v novembru zaposlili, prevladujejo delavci za preprostejša opravila v predelovalnih dejavnostih, sledijo pa jim skladiščniki, prodajalci, tajniki ter uradniki v sektorju nabave in prodaje. Opazen delež novozaposlenih zavzemajo tudi čistilci, strežniki, gospodinjski pomočniki, komercialni zastopniki ter vozniki v dostavnih službah.

Največ povprašujejo delodajalci s področja predelovalnih delavnosti, zdravstva in gradbeništva

Med iskalci novega kadra prevladujejo podjetja v sektorju predelovalnih dejavnosti in gradbeništva, ki jim pričakovano sledijo zdravstvene ustanove in organizacije na področju socialnega varstva. Vsi ti delodajalci so na zavod prijavili 8.111 delovnih mest, kar je dobrih 18 % manj kot mesec poprej.

Med oglasi je največ priložnosti za naslednje poklicne skupine:

 

Področje dela

Število prostih delovnih mest

Delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih

772

Delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah 

412

Vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev 

356

Sestavljalci električne in elektronske opreme

320

Čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki

252

Strokovnjaki za zdravstveno nego

228

Elektroinštalaterji 

209

Strokovni sodelavci za zdravstveno nego

198

Strokovnjaki za svetovanje in organizacijo vzgojnoizobraževalnega dela

176

Varilci

174

 

Stopnja registrirane brezposelnosti še vedno najnižja v Pomurju

V septembru je bila stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračuna Zavod RS za zaposlovanje, 8,6 %, kar pol odstotka manj kot v avgustu, a skoraj poldrugi odstotek več kot v istem obdobju lanskega leta. Najvišjo stopnjo registrirane brezposelnosti še dalje beleži območna enota Murska Sobota, območni službi Nova Gorica pa se je med okraji z najmanj brezposelnimi na vrhu pridružil Kranj.

trg dela 11 2

Znani rezultati raziskave Napovednik zaposlovanja! Kaj pričakovati v začetku prihodnjega leta?

O Napovedniku zaposlovanja smo pred časom v tej rubriki že pisali. Gre za raziskavo, ki jo dvakrat letno izvede Zavod za zaposlovanje, in sicer z namenom analize potreb po določenih poklicih, predvidenih gibanj na trgu dela, načrtov delodajalcev glede kadrovanja in morebitnih težav pri zaposlovanju. Tako na zavodu poskusijo čim bolje predvideti prihodnjo situacijo na trgu dela ter pripomorejo k sprejemanju ukrepov, ki blažijo neskladja med potrebami delodajalcev in bazenom iskalcev zaposlitve.

Nedavno so pri zavodu objavili rezultate oktobrske raziskave, v kateri je sodelovalo preko 2.800 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi z območja celotne Slovenije. Z njihovo pomočjo so osnovali napovedi za prvo polovico prihodnjega leta, ki so precej optimistične. Delodajalci namreč predvidevajo približno 1,3-odstotno povečanje števila zaposlenih, kar lahko prevedemo v okrog 26.000 zaposlitev.

Največ možnosti za iskalce zaposlitve naj bi se po napovedih odprlo v poslovnih dejavnostih in gradbenem sektorju, zmanjšan obseg zaposlovanja pa se predvideva za gostinstvo. Obenem bodo v prvi polovici leta 2021 najpogosteje iskani kadri v predelovalnih dejavnostih, zidarji, prodajalci ter vozniki tovornjakov.

Za razliko od prejšnjih let imajo delodajalci trenutno nekoliko manj težav z iskanjem okrepitev, zato kar dve tretjini anketiranih podjetij tudi v prihodnjem letu ne pričakuje zapletov na tem področju, kakršnih so bili mnogi vajeni v preteklem polletju.

Tudi v krizi ne gre obupati, posebej ko je na vaši strani Optius!

Situacija na trgu dela je posebej zaradi epidemiološke situacije resda neizprosnejša kot v preteklih letih in mnogi se bojijo krize, ki bo sledila bitki z novim koronavirusom. A naj vas to nikakor ne odvrne od lova na sanjsko priložnost! Mnogi so svoj karierni vzpon pričeli ravno v krizi, zato na razmere ne glejte kot na oviro, temveč kot na priložnost, da s strateškim razmišljanjem, bogatim naborom veščin ter vztrajnostjo pokukate iz povprečja. Kdo vse vas trenutno lahko opazi, preverite tudi na našem zaposlitvenem portalu, kjer na vaš čaka že preko 900 zaposlitvenih oglasov. Prosta delovna mesta boste z našo pomočjo odkrili v prav vseh slovenskih regijah!

trg dela 11 3

Vse, kar morate storiti, je, da sanjske priložnosti pravočasno odkrijete. In tudi za to imamo rešitev! Tistim, ki radi prvi izvedo za nove zaposlitvene ponudbe, namreč uspešno pomaga Optiusov E-informator! Gre za vašega osebnega asistenta, ki vas samodejno obvešča o oglasih za delovna mesta po vaši meri – in to popolnoma brezplačno! Tako pravzaprav nimate razloga, da ga ne bi izkoristili.

In kaj storiti, če v e-poštni nabiralnik prileti oglas za službo vaših sanj? Brez skrbi! V naši karierni svetovalnici boste našli nasvet za prav vsako situacijo – od napotkov, kako pripraviti kakovosten življenjepis, do navodil glede organizacije spletnega razgovora za zaposlitev. Pravkar smo iz svoje pečice nasvetov vzeli še svežo zbirko nasvetov, kako kljub krizi ostati motiviran za iskanje službe, preberete pa si lahko tudi, zakaj se tudi med prazniki splača pobrskati med zaposlitvenimi oglasi.

Iščete nov kader? Tu smo tudi za vas!

Optius je v pomoč tako iskalcem zaposlitve kot tudi delodajalcem. Slednjim v teh nenavadnih časih, polnih izzivov, ob strani stojimo z možnostjo brezplačne objave zaposlitvenega oglasa, pa tudi s številnimi HR nasveti.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.