Pregled dogajanja na trgu dela v mesecu juliju

Morda ravno v teh vročih poletnih dneh iščete novo zaposlitev, razmišljate o menjavi delovnega mesta ali iščete nove sodelavce? Vas zanima, kaj si lahko v teh negotovih časih obetate na trgu dela?

Pri Optius.com za vas vsak mesec zberemo najaktualnejše podatke o dogajanju na področju zaposlovanja. Kako se giblje število brezposelnih, na katerih področjih je trenutno največ priložnosti za iskalce zaposlitve in delodajalce in še več izveste v nadaljevanju…

Gibanje brezposelnosti v mesecu juliju

Kot smo v tej rubriki poročali že v prejšnjem mesecu, letošnje trende zaposlovanja v največji meri kroji pandemija novega koronavirusa, ki je spomladi poskrbela za drastičen porast števila brezposelnih. Do konca maja se je naraščanje brezposelnosti nekoliko umirilo, a število oseb brez zaposlitve je še vedno skoraj 25 % višje kot v primerljivem obdobju lani. 

Ob koncu preteklega meseca je bilo tako pri Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 89.397 brezposelnih, kar je zgolj 20 oseb več kot junija. Obenem se je v preteklem mesecu na Zavod prijavilo 8.222 brezposelnih, to pa predstavlja 32-odstotni porast v primerjavi z lanskim julijem. Na drugi strani je med zaposlene prešlo 6.487 brezposelnih oseb oz. skoraj 96 % več kot v enakem obdobju lani. 

Tudi zadnje informacije torej potrjujejo, da je v nasprotju s preteklimi leti trenutno zopet več iskalcev kot prostih delovnih mest, tako da je konkurenca na trgu dela večja. A razveseljiv je tudi podatek, da s postopno stabilizacijo razmer in ponovnim zaganjanjem vse večjega števila podjetij raste tudi število povpraševanj po kadrovskih okrepitvah. Na Zavodu za zaposlovanje je trenutno na voljo kar 2663 prostih delovnih mest, tako da je novih priložnosti iz meseca v mesec več.

Ste že pokukali med prosta delovna mesta na portalu Optius.com ali poiskali nove sodelavce v Bazi CV-jev?

Tudi na našem zaposlitvenem portalu število objavljenih oglasov narašča. Trenutno je namreč na voljo več kot 700 prostih delovnih mest. Največ zaposlitvenih priložnosti trenutno ponujajo Ljubljana in Celje z okolico ter Gorenjska

Po številu oglasov je sicer daleč najmočnejša kategorija “Tehnične storitve in mehanika”, sledita pa ji kategoriji “Proizvodnja, lesarstvo, steklarstvo” ter “Strojništvo, metalurgija in rudarstvo”. Iskani so tudi tržniki in komercialisti, programerji ter strokovnjaki na področju transporta in logistike. 

Če vam ni do nenehnega brskanja med oglasi za prosta delovna mesta, a bi bili vseeno radi na tekočem ter med prvimi izvedeli za izjemne nove priložnosti, bo naš E-informator kot nalašč za vas. Gre namreč za sistem obveščanja o novih oglasih s področij, ki jih določite sami. Njegova uporaba je popolnoma preprosta in brezplačna, zato ne odlašajte s prijavo! 

Če pa iščete nove sodelavce, pa ne pozabite pregledati našo Bazo CV-jev, v kateri boste našli vedno sveže življenjepise. 

gibanje trg dela julij

Kdo ima največ priložnosti?

Na Zavodu za zaposlovanje poročajo, da je med delodajalci v splošnem največ tistih s področja izobraževanja, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva. V juliju se je sicer odprlo več kot 11.000 novih prostih delovnih mest, kar je 5,4 % več kot junija. Vas zanima, kateri poklici so trenutno še posebej iskani?

Glede na podatke Zavoda, so to: 

  • vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok,
  • predmetni učitelji v osnovni šoli, 
  • delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, 
  • učitelji razrednega pouka, 
  • čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah 
  • strokovni sodelavci za zdravstveno nego, 
  • delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah, 
  • vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, 
  • varilci in
  • strokovnjaki za zdravstveno nego.

Spodbude za zaposlovanje mladih

Pri Optius.com se zelo dobro zavedamo, da eno najbolj ranljivih skupin na trgu dela trenutno predstavljajo mladi iskalci zaposlitve, ki se v lov na priložnosti podajajo z manj izkušnjami. Zato bi še posebej radi opozorili na iniciative, ki mlajšim lahko pomagajo do službe. 

Pri tem velja izpostaviti podaljšanje roka za oddajo ponudbe na javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih. Delodajalci lahko slednje po novem oddajo vse do 15. novembra. Če so uspešni, pridobijo subvencijo za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb (velja za posameznike do dopolnjenega 30. leta starosti), ki znaša 208 evrov mesečno. Subvencija se izplačuje za obdobje do 2 let. 

Obenem so se povišala sredstva, ki so na tem javnem povabilu na razpolago. Ta sedaj znašajo kar 10 milijonov evrov, kar je dovolj, da se ob državni pomoči zaposli kar 2.000 mladih iskalcev zaposlitve širom Slovenije. 

In kaj morajo delodajalci za to storiti? Do zgoraj navedenega roka v elektronski obliki podati ponudbo na portalu za delodajalce. Na tem portalu lahko prav tako oddajo ponudbo za subvencioniranje zaposlitve prek ostalih dveh javnih povabil, in sicer Zaposli.me in Spodbujanje zaposlovanja oseb iz programa Učne delavnice. Več informacij se nahaja na povezavi.

 

Pripravil: Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.