Pregled dogajanja na trgu dela v mesecu decembru

V kakšni kondiciji je slovenski trg dela dočakal konec enega najzahtevnejših let v moderni zgodovini? Nam bo novi koronavirus prinesel tudi virus gospodarskega zastoja in brezposelnosti? Za vas smo pripravili pregled zaposlitvenega dogajanja v prazničnem decembru.

V kakšni kondiciji je slovenski trg dela dočakal konec enega najzahtevnejših let v moderni zgodovini? Nam bo novi koronavirus prinesel tudi virus gospodarskega zastoja in brezposelnosti? Z našim pregledom zaposlitvenega dogajanja v prazničnem decembru si boste tako iskalci novih kariernih priložnosti kot delodajalci v lovu za okrepitvami lažje ustvarili sliko trenutne situacije, tako da boste pri svoji misiji uspešnejši!

V novo leto z nekoliko več brezposelnimi

V predprazničnem obdobju se je zaposlovanje že tradicionalno nekoliko umirilo, obenem pa se je številnim iztekla pogodba za določen čas, zaradi česar je stopnja brezposelnosti še dodatno zrasla. Ob koncu decembra je število registriranih oseb tako znašalo 87.283, kar pomeni 3,7-odstotni prirast v primerjavi z novembrom in kar 15-% povišanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Na Zavod za zaposlovanje se je tako decembra prijavilo 7.735 novih iskalcev, kar za 5,2 % presega število novembrskih prijav. Statusa brezposelne osebe se je na drugi strani znebilo 2.913 brezposelnih, torej kar 36,5 % manj kot novembra, pa tudi 9,3 % manj kot decembra 2019.

Kakšna pa je ob koncu leta celostna slika? Številke povedo, da so bile v letu 2020 v povprečju brezposelne 85.003 osebe, kar pomeni 15 % več kot leto poprej in jasno odraža težko situacijo, v katero nas je pahnila pandemija.

Planiranie

Manj iskalcev prve zaposlitve

Med novopečenimi iskalci zaposlitve, ki so se v zadnjem mesecu leta registrirali na Zavodu, je največ brezposelnih zaradi izteka pogodbe za določen čas, približno pol manj je presežnih delavcev, v manjšini pa so iskalci prve službe ter zaposleni podjetij v stečaju.

V primerjavi z novembrom je bilo število iskalcev prve zaposlitve decembra skoraj 27 % nižje, največji prirast pa glede na predhodni mesec beležita skupini brezposelnih zaradi stečajev (42,0 %) in tistih s preteklo pogodbo za določen čas (31,4 %,).

Če številke primerjamo s tistimi iz leta poprej, lahko vidimo, da je bilo decembra 2019 na Zavodu kar 30,7 % več presežnih delavcev kot v pravkar minulem decembru, manj pa je bilo tako iskalcev prve zaposlitve kot brezposelnih zaradi stečajev ali poteka pogodb o zaposlitvi.

December je manj ljudi odrešil brezposelnosti

Zavod za zaposlovanje je decembra iz evidence brezposelnih odjavil 4.591 oseb, od katerih se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 2.913 – kar 36,5 % kot v predhodnem mesecu in več kot 9 % manj kot v istem obdobju leta 2019.

Med mnogimi srečneži, ki so se otresli statusa brezposelne osebe, prevladujejo:

Dostavljalec

31-odstotni porast brezposelnosti v primerjavi z letom 2019

Zavod za zaposlovanje je v letu 2020 zabeležil kar 98.244 brezposelnih oseb – kar 31,3 % kot leto poprej. Največ jih je na Zavodu pristalo zaradi izgube zaposlitve za določen čas, sledijo pa presežni delavci in stečajniki ter iskalci prve redne zaposlitve. Slednjih je bilo skoraj odstotek manj kot leta 2019.

Na drugi strani se je iz evidence brezposelnih odjavilo 86.253 ljudi, med katerimi jih je zaposlitev našlo kar 64.404 – skoraj 15 % več kot lani.

Povečana brezposelnost v vseh regijah

Decembra 2020 so povečano stopnjo brezposelnih v primerjavi z novembrom zaznali v vseh slovenskih regijah. Največji prirast so zabeležile območne službe Murska Sobota, Celje in Maribor. Med območnimi službami z najnižjim prirastom brezposelnosti so na drugi strani Ljubljana, Trbovlje in OS Nova Gorica.

Na drugi strani pa je OS Murska Sobota je edina območna služba Zavoda, pri kateri so decembra zabeležili nižje število brezposelnih kot v enakem obdobju leta 2019. V primerjavi z letom poprej je število brezposelnih sicer najbolj naraslo na območju Kopra in Ptuja.

Še vedno največ potreb po okrepitvah na področju predelovalnih dejavnosti, zdravstva in socialnega varstva

Tako kot mesec poprej so tudi v decembru za okrepitvami oprezali predvsem delodajalci s področij, kot so predelovalne dejavnosti, zdravstvo in socialno varstvo, gradbeništvo in različne poslovne dejavnosti. Ti so pri Zavodu za zaposlovanje skupaj objavili 6.869 prostih delovnih mest, kar je dobrih 15 % manj kot novembra ter skoraj 23 % manj kot v decembru 2019. Največ povpraševanja je bilo po delavcih iz naslednjih zaposlitvenih skupin:

Področje dela

Število prostih delovnih mest

Delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih

447

Vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev 

298

Delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah 

280

Strokovnjaki za zdravstveno nego

246

Strokovni sodelavci za zdravstveno nego

241

Varnostniki

206

Sestavljalci električne in elektronske opreme

205

Čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki

187

Varilci

163

Strokovnjaki za svetovanje in organizacijo vzgojnoizobraževalnega dela

149

 Gradbenik

Pomurje ostaja najvišje na lestvici registrirane brezposelnosti

Zadnji podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da smo imeli v oktobru preteklega leta v državi 890.542 delovno aktivnih prebivalcev, kar je sicer malenkost več od septembra ter dober odstotek manj v primerjavi z enakom obdobjem lani.

Najvišjo stopnjo registrirane brezposelnosti še vedno beležijo v Pomurju, najnižjo pa na Gorenjskem in v Novi Gorici. Med registriranimi brezposelnimi je sicer približno odstotek in pol več žensk (9,5 %) kot moških (7,8 %).

Drugi pomembni dogodki

  • Nadaljujejo se izplačila za ukrep karantena/višja sila ter za ukrep čakanje na delo.
  • Zadnji dan leta 2020 je v veljavo stopil 7. protikoronski zakon (PKP 7), v skladu s katerim Zavod za zaposlovanje izvaja 4 interventne ukrepe:
    • delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa,
    • delno povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo,
    • delno povračilo nadomestila plače za čas odsotnosti zaradi odrejene karantene ali višje sile in
    • začasno denarno nadomestilo.
  • Delodajalci že v velikem številu oddajajo vloge za finančno pomoč na podlagi PKP 7 – do 7. 1. jih je Zavod prejel že 17.742.
  • Zavod je objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za pomoč pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 za leto 2021; na razpolago so 4 milijoni EUR iz proračuna RS, okvirno pa je na voljo 950 prostih mest. Program je namenjen iskalcem zaposlitve, ki so vsaj eno leto neprekinjeno navedeni v evidenci brezposelnih.
  • Zavod je objavil tudi javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2021; RS je za program odobrila 14,8 milijona EUR iz svojega proračuna, na voljo pa je približno 4000 mest, namenjenih vsem brezposelnim, ki so več kot leto dni neprekinjeno prijavljeni na Zavod.
    • Javno povabilo neprofitnim delodajalcem nudi sofinanciranje stroškov, če v okviru programov javnih del s področij socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, okolja in prostora, kmetijstva in drugih zaposlijo dolgotrajno brezposelne osebe.
  • 17. decembra se je odvil spletni posvet za delodajalce, na katerem so sogovorniki obravnavali priložnosti in pasti novih oblik dela. Pod okvirjem Zavoda za zaposlovanje ga je organizirala slovenska veja Evropskega portala za zaposlitveno mobilnost, in sicer z željo pomagati delodajalcem, da bi se učinkoviteje spopadali s trenutnimi zdravstvenimi in gospodarskimi izzivi. Posvet je zato vključeval izmenjavo dobrih praks ter analizo možnosti za prihodnje sodelovanje in povezovanje različnih akterjev s področja EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice.
  • Novi zakon je omogočil pridobitev začasnega mesečnega nadomestila v znesku 513,64 EUR bruto. Do slednjega so upravičeni brezposelni, ki jim je v obdobju od 18. 10. 2020, torej v času epidemije COVID-19, prenehala veljati pogodba o zaposlitvi, in sicer bodisi iz poslovnega razloga bodisi zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas, obenem pa so bili pred 18. 10. na osnovi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji, zato niso upravičeni do rednega nadomestila.

Blog gumb

Zaposlitveni portal Optius z vami tudi v novem letu!

Novo leto je čas za pogumne nove začetke in kovanje načrtov za nove zmage. Pri Optiusu verjamemo, da je vsak svoje sreče kovač in da za tiste, ki si resnično želijo kariernega uspeha, tudi kriza ni ovira na poti do vrha. Navsezadnje so mnogi posamezniki ali podjetja, ki so danes izjemno uspešni, prve korake naredili ravno, ko so jim bile okoliščine najmanj naklonjene.

Zato spodbujamo pogum in odločnost vseh, ki si kljub težki želijo izstopati iz povprečja in ovire spremeniti v edinstvene priložnosti. Na našem zaposlitvenem portalu vam pri tem lahko pomaga preko 800 oglasov za prosta delovna mesta, ki so jih razpisali delodajalci iz vseh predelov Slovenije.

Z napredno rešitvijo prej do nove službe!

Ste se v novo leto zagnali s ciljem, da končno obrnete nov karierni list? Sanjate o tem, da bi vas sanjske priložnosti obiskale kar same? Res je, da se brez muje še čevelj ne obuje, a s pomočjo našega portala lahko odlični oglasi resnično kar sami potrkajo na vaša digitalna vrata.

Za vse, ki želite med prvimi izvedeti za sveže zaposlitvene priložnosti, ne da bi nenehno brskali po spletu, je namreč tu Optiusov E-informator! Gre za vašega osebnega kariernega asistenta, ki vas bo samodejno obveščal o oglasih za delovna mesta, seveda le tista po vaši meri – in to popolnoma brezplačno!

Iskalci, oborožite se z znanjem

A ko odkrijete svojo sanjsko priložnost, se delo šele začne. Kako delodajalca prepričati, da ste vredni zaposlitvenega razgovora? Kako se na slednjem predstaviti v najboljši možni luči? In seveda: kako si zagotoviti čim več priložnosti in odkriti popolne ponudbe za delo? Le brez skrbi, pri Optiusu mislimo na vse.

V naši karierni svetovalnici vas čaka nasvet za prav vsako situacijo – od napotkov, kako pripraviti kakovosten življenjepis, do navodil glede organizacije spletnega razgovora za zaposlitev. Vsem, ki v teh težkih trenutkih nimate volje za spremembo, priporočamo našo zbirko nasvetov, kako kljub krizi ostati motiviran za iskanje službe, preberete pa si lahko tudi, zakaj se v življenjepis splača umestiti svojo fotografijo.

Zvest partner delodajalcev tudi v 2021

Zaposlitveni portal Optius bo tudi v novem letu stal ob strani vsem delodajalcem, ki kljub gospodarsko neugodnim časom ne zmorejo brez okrepitev ali pa želijo svoj kolektiv razširiti s svežimi talenti. Da bo misija iskanja kadra lažja, vsem nudimo možnost brezplačne objave zaposlitvenega oglasa. Obenem pridno polnimo rubriko HR nasveti, v kateri vas čaka obilica nasvetov za upravljanje s kadri v izrednih okoliščinah, ki smo jim priča že skoraj leto dni. 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.