Pregled dogajanja na trgu dela v mesecu avgustu

Preberite si, kakšni zaposlitveni trendi so zaznamovali pretekli mesec, in ostanite na tekočem z dogajanjem.

Se kot iskalec zaposlitve sprašujete, kakšne možnosti vam prinaša jesen? Morda kot delodajalec ravno v tem trenutku oprezate za svežimi okrepitvami kolektiva? V vsakem primeru vam je naš pregled avgustovskega dogajanja na trgu dela lahko v pomoč pri načrtovanju naslednjih korakov! Preberite si, kakšni zaposlitveni trendi so zaznamovali pretekli mesec, in ostanite na tekočem z dogajanjem.

Število brezposelnih še naprej upada

Ker se spodobi začeti z dobrimi novicami, kar takoj povejmo, da je bilo ob koncu avgusta registriranih 88.172 brezposelnih, torej 1.225 oseb manj kot julija. Stopnja brezposelnosti se je torej na mesečni ravni znižala za približno 1,4 odstotka. Seveda je skorajda odveč poudariti, da je brez dela kljub vsemu bistveno več ljudi kot v enakem obdobju lani. Razlika znaša preko 20 odstotkov, pripišemo pa jo lahko silovitemu porastu brezposelnosti v pomladnih mesecih letošnjega leta, ko jo je gospodarstvu dodobra zagodla karantena. 

Na Zavod za zaposlovanje se je na novo prijavilo 5.277 oseb, nove službe pa se je razveselilo 4.868 brezposelnih, kar je kar 65,8 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Podaljšano povračilo nadomestila plače

Dobre novice prinašamo tudi tistim, ki so zaradi posledic koronakrize začasno ostali brez dela. Vlada Republike Slovenije je namreč konec avgusta podaljšala ukrep za začasno čakanje na delo za dodaten mesec, kar pomeni do konca letošnjega septembra. Konkretno to pomeni, da lahko delodajalci na portal ZZZS od 28. avgusta dalje oddajo vlogo za povračilo nadomestila plače za tiste delavce, ki so bili v obdobju do 30. 9. 2020 napoteni na čakanje na delo, ker zaradi posledic epidemije začasno nimajo dovolj dela. Pogoji za uveljavljanje opisane pravice ostajajo enaki kot v preteklih dveh mesecih.

Programi aktivne politike zaposlovanja

Zavod za zaposlovanje že od pričetka letošnjega leta aktivno promovira programe aktivne politike zaposlovanja. Kot pravijo, želijo “širšo javnost seznaniti s programi in ukrepi, s katerimi izboljšujemo zaposlitvene možnosti različnih ciljnih skupin: od mladih do starejših, brez ali z neustrezno izobrazbo, brez ustreznih poklicnih veščin, izkušenj ipd.” Oglase lahko slišite na Radiu Aktual, Radiu 1 ter na Valu 202. In kateri so ti programi?

  • Aktivni do upokojitve; subvencije za zaposlovanje brezposelnih v starosti nad 58 let v višini 11.000 EUR. O pogojih za pridobitev si lahko več preberete tukaj.
  • Zaposli.me; možnost subvencionirane zaposlitve za eno leto, namenjena tako mlajšim brez izobrazbe ali izkušenj kot starejšim (na 50 let) brezposelnim. O možnostih vključitve v program si več preberite tukaj.
  • Praktični programi za spodbujanje zaposlovanja –MIC; skozi praktično usposabljanje pri delodajalcih omogočajo pridobivanje konkretnih znanj za boljše zaposlitvene možnosti. Več o programih najdete na tej povezavi.
  • Usposabljanje na delovnem mestu za mlade; namenjeno je brezposelnim, mlajšim od 30 let, ki lahko na konkretnem delovnem mestu izpilijo svoje veščine in pridobijo nova znanja za boljšo zaposljivost. Pogoje za vključitev in prednosti programa najdete tukaj.
  • Trajno zaposlovanje mladih; obsegajo spodbude za zaposlovanje mlajših od 30 let (za nedoločen čas), ki delodajalcem prinašajo mesečne subvencije. O njihovi višini in drugih pogojih si več preberite na povezavi.

zaposleni zadovoljni

Ste že pokukali na naš portal?

Iskalci novih priložnosti, ste si te dni že ogledali nova prosta delovna mesta na našem portalu? Trenutno je na njem že 968 oglasov, kar pomeni kar preko 200 priložnosti več kot v prejšnjem mesecu.

Največ delodajalcev, ki vabijo nov kader, še vedno prihaja iz Ljubljane z okolico in Gorenjske, sledijo pa Savinjska in Zasavska regija ter jugovzhodni del Slovenije. Po številu oglasov še vedno prevladuje področje tehničnih storitev, ki mu tesno sledi ponudba služb v proizvodnji, lesarstvu in steklarstvu. Več kot 100 oglasov beležijo tudi področja, kot so strojništvo, trgovina, management in organizacija, logistika ter elektrotehnika.

Iskani so tudi strokovnjaki s področja računalništva, delavci v prehrambeni industriji, tržniki in zdravstveni delavci.

In če vam je brskanje med oglasi za delo trenutno popolnoma odveč, a bi vseeno radi prvi izvedeli za sanjske ponudbe, preprosto uporabite naš E-informator. Ta sistem vas bo samodejno obveščal o novih priložnostih na področjih po vaši izbiri – popolnoma brezplačno. Prijavite se, izpolnite svoj profil in prepustite nam, da poskrbimo za vse ostalo!

Sledite nasvetom strokovnjakov

Želite še več informacij o trendih na področju kadrovanja? Ste lačni nasvetov o tem, kako povečati svoje možnosti za zaposlitev? Pri Optiusu imamo še več odgovorov! Delodajalci ste lepo vabljeni, da obiščete našo stran s HR nasveti, iskalce zaposlitve pa še več člankov o trenutni situaciji ter koristnih nasvetov čaka v karierni svetovalnici.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.