Pregled aktualnega dogajanja na trgu dela

Morda iščete zaposlitev ali razmišljate o menjavi službe? Ne veste, kaj v teh negotovih časih pričakovati na trgu dela in kdo bo sploh še zaposloval? Za vas smo pripravili pregled dogajanja na področju trga dela.

Gibanje brezposelnosti

Novi koronavirus je tudi pri nas dodobra razburkal trende zaposlovanja. Če je bilo še v začetku leta prostih delovnih mest več kot iskalcev zaposlitve, se je slika z aprilom drastično spremenila. Naraščanje števila brezposelnih se je nadaljevalo tudi v maju, a k sreči nekoliko počasneje. 
Tako je bilo ob koncu letošnjega maja pri Zavodu za zaposlovanje registriranih 90.415 ljudi, kar je zgolj 2 odstotka več kot v aprilu. 

Zadnje informacije pa kažejo, da je število brezposelnih v začetku poletja zopet pričelo upadati. V prvih dneh junija je Zavod namreč že zabeležil manj kot 90.000 oseb brez zaposlitve, mesec pa zaključil z 89.256 brezposelnimi. 

Preobrat lahko v veliki meri pripisujemo tudi postopni normalizaciji razmer, saj so številna podjetja zopet pričela bolj ali manj poslovati. Veseli nas, da se temu primerno veča tudi povpraševanje delodajalcev po novih sodelavcih. Rast potreb  po kadru najlepše ponazori podatek, da je danes pri Zavodu za zaposlovanje objavljenih že preko 2000 prostih delovnih mest, kar je dvakrat več kot v času epidemije in preventivnih ukrepov. 

Tudi na zaposlitvenem portalu Optius.com je vedno več oglasov za prosta delovna mesta!

Na portalu Optius.com smo aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani zaznali kar 50-odstotni upad števila zaposlitvenih oglasov s strani delodajalcev. Od začetka maja pa spet opažamo, da podjetja potrebujejo več okrepitev, saj je zopet na voljo vedno več objav za prosta delovna mesta

Stanje ni primerljivo s tistim v prejšnjih letih, ko se je na trgu dela bil hud boj za nove sodelavce in smo govorili o bitki za talente, delovno silo pa je bilo pogosto treba iskati tudi na tujem. Delodajalci bodo v prihajajočih mesecih zopet imeli več izbire, zato je pričakovati, da bo konkurenca pri prijavah na delovna mesta vse večja. 

Kako je z zaposlovanjem v slovenskih podjetjih?

Pri večini velikih delodajalcev v Sloveniji, ki niso neposredno povezani z avtomobilsko industrijo, še vedno zaznavamo velike  potrebe po novem kadru (npr. po trgovcih). Tudi manjši delodajalci oprezajo za novimi sodelavci, a so pri zaposlovanju novih kadrov sedaj previdnejši. Nove zaposlitve zato načrtujejo bolj preudarno. Kako bo z rastjo prostih delovnih mest, je zato v veliki meri odvisno od nadaljnje epidemiološke slike v Sloveniji in v svetu. 

Velja pa na tem mestu spomniti na še en izjemno pomemben faktor za delodajalce. Še v začetku leta se je namreč  skoraj 70 % slovenskih podjetij spopadalo s težavami pri pomanjkanju ustreznega kadra. Mnoga zato trenutno krizo in rast števila brezposelnih vidijo kot priložnost, da končno zapolnijo določena delovna mesta, za katera prej niso našla primernega kandidata.

trg dela

Kakšne pa so napovedi delodajalcev?

Glede na pozitiven trend na področju zmanjševanja brezposelnosti smo poizvedeli tudi, kaj za drugo polovico leta 2020 pričakujejo pomembnejši slovenski delodajalci. V raziskavi Napovednik zaposlovanja, ki jo je izvedel Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, je sodelovalo kar 2.186 delodajalcev z vseh slovenskih regij, ki so podali svoja pričakovanja za prihodnost. 

Izsledki raziskave kažejo, da delodajalci v povprečju napovedujejo 0,2-odstotni upad zaposlenosti do konca leta. Na drugi strani pa je večina optimistična glede morebitnega novega vala in ponovne uvedbe ukrepov. Ocenjujejo namreč, da bi se njihov obseg poslovanja v primeru povratka epidemije skrčil manj kot spomladi, prav tako pa ne pričakujejo novega vala odpuščanj. 

Po podatkih raziskave bodo podjetja pri nas v naslednjih 6 mesecih skupno potrebovala približno 22.000 novih delavcev, večinoma za potrebe nadomeščanja (bolniške odsotnosti, porodniški dopusti …) in nasledstev (upokojitve, odpovedi), v manjšem obsegu pa tudi za novonastala delovna mesta.  

Kje iskati novo zaposlitev?

Podjetja največji upad števila zaposlenih pričakujejo na področju transporta, skladiščenja ter kmetijskih dejavnosti. Skoraj polovica podjetij pri tem ocenjuje, da bodo za povratek na raven poslovanja pred koronakrizo potrebovali približno eno leto.

Na drugi strani so precej optimistične napovedi glede zaposlovanja v gradbeništvu in povezanih dejavnostih. Obenem delodajalci trenutno najbolj povprašujejo po kadru s področja trgovine, proizvodnje, nege in zdravstva, IT, programiranja, zavarovalništva in bančništva. Počasi se prebuja tudi področje gostinstva (natakar, kuhar). Seveda pa so ostale potrebe po tehnično strokovnih profilih, ki smo jih zaznavali že prej (varilec orodjar, CNC operater, električar, avtomehanik, strojni tehnik, inž. strojništva… ) in kot kaže, se ta trend še nekaj časa ne bo spremenil.

Kdaj ste nazadnje posodobili svoj življenjepis?

Življenjepis je vaša osebna izkaznica. Je pomemben dokument, od katerega je odvisno ali se boste imeli priložnost potencialnemu delodajalcu predstaviti ali ne. Zato naj le ta predstavlja popis vseh vaših kariernih dosežkov, znanj in izkušenj ter izobrazbe. 

Pred iskanjem nove zaposlitve je zato pomembno, da ga posodobite in dopolnite z novimi znanji. Posebej pozorni bodite na znanja, ki se si jih pridobili tekom dela ali ob slednjem, denimo na tečajih ali delavnicah. Dodajte pa tudi dokumente, ki vse to potrjujejo. Vsebuje naj vse obvezne elemente življenjepisa ter svojo fotografijo

Spodbude za zaposlovanje mladih!

Zavod za zaposlovanje je podaljšal zadnja roka za oddajo ponudb na dveh javnih povabilih. Gre za spodbudo za trajno zaposlovanje mladih (rok za prijavo je 31. 7. 2020) in program Učne delavnice (rok za prijavo je 15. 11. 2020). 

V prvem primeru za spodbudo, na podlagi katere Zavod prijavljenim delodajalcem izbere mlade iskalce zaposlitve, ki ustrezajo njihovim potrebam oz. zahtevam določenega delovnega mesta. Najprimernejšega kandidata izbere delodajalec sam, nato pa z Zavodom sklene pogodbo o subvencioniranju zaposlitve. Brezposelni prav tako najprej podpiše pogodbo o vključitvi v program, nato pa z novim delodajalcem sklene delovno razmerje, da ga slednji lahko prijavi tudi v obvezna socialna zavarovanja. 

V primeru učnih delavnic pa gre za spodbudo, ki mladim brezposelnim omogoča usposabljanje pri podjetjih v okviru socialnega podjetništva, ki so upravičena do povračila stroškov. 

V programa se lahko vključijo tako pravne kot fizične osebe. Pogoj je, da je delodajalec vsaj leto dni vpisan v Poslovni register Slovenije in je v zadnjih treh mesecih zaposlil vsaj eno osebo oz. je samozaposlen. Ob tem morajo prijavljeni izpolnjevati tudi pogoje, navedene v prijavi. Več o programih ZRSZ najdete tukaj

 

Pripravil: Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.