Podjetniško usposabljanje za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pripravili program podjetniškega usposabljanja brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki imajo željo po samostojni podjetniški poti.

Usposabljanje obsega 100 ur. Vsaka udeleženka, ki bo uspešno opravila program, bo prejela certifikat in izpolnila pogoj za pridobitev subvencije v višini 5.000 EUR, za ustanovitev podjetja na Zavodu za zaposlovanje RS.

Vir slike: www.spiritslovenia.si

Slovenija je po GEM raziskavi uvrščena na zadnja mesta po vključenosti žensk v zgodnjo podjetniško aktivnost (27,9%).  Slabše od Slovenije so le še Tunizija (26,23%), Egipt (24,29%) in presenetljivo, Nizozemska (24,24%).  Ženske kot podjetnice se pogosto srečujejo s težavami kot so pomanjkanje informacij, kontaktov, dostopa do mrež, stereotipi in spolna diskriminacija. Zelo težko usklajujejo tudi poslovne in družinske obveznosti. Zato jim je potrebno pomagati, jih spodbujati na poti v podjetništvo, omogočiti delovna mesta, okrepiti njihovo gospodarsko in družbeno vlogo ter podpirati njihove inovacijske in ustvarjalne potenciale.

Usposabljanja bo potekalo 2 meseca, po 15 srečanj na 5 lokacijah po Sloveniji: v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici in Novem mestu. Prva skupina žensk ima spomladansko usposabljanje, ki se je že pričelo in se konča konec junija, druga skupina pa bo imela jesensko usposabljanje, ki se bo začelo po 5. septembru 2016 in bo trajalo do konca oktobra. Usposabljanja se bo udeležilo več kot 400 žensk brez zaposlitve. Glavni namen je podučiti in pripraviti bodoče podjetnice z vsemi potrebnimi in koristnimi informacijami, kontakti in ukrepi, ki jih nudi država in poslovno oziroma podjetniško okolje.

Pravzaprav je prvo srečanje že potekalo v torek, 3. maja 2016, na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. Sledijo jim še ostale delavnice v drugim mestih po Sloveniji.

Še več o samem dogodku si lahko preberete na povezavi tukaj

Vir: Časopis Delo, dne 13.5.2016 in www.spiritslovenia.si

Kategorije: Novice za iskalce