Podjetja, ki najbolje plačujejo zaposlene

Povprečne plače v IT-panogi, farmaciji in energetiki so lani dosegale zavidljive ravni, pri čemer je IT sektor ohranjal vodilno pozicijo glede najvišjih plač.

Povprečne plače najboljših plačnikov v IT-panogi, farmaciji in energetiki so bile že lani visoke.

»Zmagovalec« med najvišjimi plačami je še vedno IT sektor.

Place

V letošnjem letu so se poleg inflacije povečale tudi nekatere plače in med njimi je tudi Microsoft Slovenija, ki se je iz drugega mesta uvrstil na prvo mesto s povprečno bruto plačo 10.000€. Za njim sta se uvrstili IT-podjetje SAP in podjetje YM Construction (9.309€), ki je v lasti turškega Yapi Merkezija in gradi drugi tir v Sloveniji.

Povprečne plače so bile izračunane na podlagi podatkov o strošku plač in povprečnem številu zaposlenih. Podatki so bili pridobljeni iz poslovne baze Dun & Bradstreet in AJPES.

Med najbolje plačanimi podjetji v farmacevtski panogi so bila podjetja Novartis (8.870€), Merck Sharp & Dohme (7.777€), Roche (7.575€), AstraZeneca (6.593€) in Bayer (6.511€).

V energetski panogi so se najvišje na lestvici uvrstili Geoplin (4.853€), Borzen (4.606€), NEK (4.455€) in HSE (4.439€), medtem ko se je podjetje GEN-I (4.215€), ki je bilo lansko leto na prvem mestu med državnimi podjetji, letos znašlo na 39. mestu.

Najvišjo povprečno bruto plačo med bankami je imela SID banka (4.390€), medtem ko je bila povprečna bruto plača v NLB nižja (3.594€).

V zavarovalništvu je bila najvišja plača v pozavarovalnici Savi Re.

Kaj lahko pričakujemo v letošnjem letu?

V letošnjem prvem četrtletju je povprečna bruto plača znašala 10,4% več kot v istem obdobju lani. Pričakuje se, da bo rast povprečne plače v zasebnem sektorju višja kot lani, saj bodo pritiski s trga dela ob pomanjkanju kadrov še naprej vplivali na povečanje plač.

V prihodnjih dveh letih se pričakuje umiritev nominalne rasti plač ob pojenjanju cenovnih pritiskov, vendar bo zaradi pomanjkanja delovne sile še vedno višja od dolgoročnega povprečja pred pandemijo. Ugotavljajo tudi tveganja, kot so višja inflacija, dvig minimalne plače in reforma plačnega sistema v javnem sektorju, ki lahko vplivajo na rast plač v prihodnosti.

Vir: Top 100 slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo zaposlene (finance.si)

 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.