Pazite na ugled pri potencialnih delodajalcih

Minili so časi, ko si je delodajalec lahko ustvaril vtis o nas šele na razgovoru za zaposlitev. Na kaj morate biti pozorni, da si kot iskalec ne pokvarite ugleda pri potencialnih delodajalcih?

Dober delodajalec je tisti, ki si ugled gradi s svojim delom, poštenostjo do sebe in drugih, ki skrbi za celovit razvoj svojih zaposlenih, ki se zaveda, da so njegovi zaposleni ključen kapital, ki zna s svojimi ukrepi prepoznati, privabljati in razvijati talente ter navdušiti obstoječi kader k razvoju lastnih potencialov, ki zna vzpostaviti razvojno naravnano kulturo v podjetju in stremeti k odprti komunikaciji in ki se zaveda, da so njegovi zaposleni najboljši ambasadorji ugleda njegovega podjetja.

Zato je edino prav, da za svoj del ugleda skrbi in poskrbi tudi vsak proaktiven iskalec zaposlitve, pa najsi bo to iskalec prve zaposlitve ali tisti izkušnjejši, ki išče novo zaposlitev. Navsezadnje pa tudi »pasivni« iskalci zaposlitve. Torej že zaposleni, relativno zadovoljni s svojim delom, pa vendar odprti za še boljše.

Zakaj morate paziti, da si ne pokvarite ugleda pri potencialnih delodajalcih?

Minili so časi, ko si je delodajalec lahko ustvaril vtis o nas šele na razgovoru za zaposlitev. Dostopnost do spleta nima mej in to velja tudi za vse delodajalce, zaposlovalce, kadrovike oz. ostale, ki so v podjetju zadolženi za  iskanje in izbor novih sodelavcev. Agilen in proaktiven iskalec zaposlitve se prav zato zaveda vseh teh prednosti.

Si npr. ustvari dober linkedin profil, se »oglaša« na strokovnih spletnih forumih in podaja svoje strokovno mnenje, izkušnje, da predloge za npr. izboljšave. Takih »sledi« za takimi iskalci zaposlitve si delodajalci samo želimo, saj lahko že na enem mestu dobimo ogromno zanimivih informacij o kandidatu, ki ga nameravamo povabiti na razgovor in kasneje imeti v svoji sredini.  Tako si pravi kandidati ustvarjajo ugled pri potencialih kandidatih.

Izkušnje kažejo in kar pri delu opažam tudi sama je, da so mnogi iskalci na te »priložnosti pokazati se v lepi luči« premalo pozorni. Vsekakor ni na mestu, da prav preko spleta blatimo bivšega delodajalca, delodajalca pri katerem nikoli nismo delali, vendar o njem nekaj slišali ali še huje »blatimo« delodajalce kar vse povprek.

Težko bodo dobili delo in odlično zaposlitev tisti iskalci zaposlitve, ki so po spletu »udarjali« s svojimi izjavami, neprimernimi komentarji ali celo nepreverjenimi podatki kar po vseh podjetjih in drugih temah npr. iz področja gospodarstva doma in po svetu. Za to so drugi ustreznejši načini. Prav je da povemo svoje mnenje, vendar na pravi način.

Za konec vabim vse, da kritično in z zdravo pametjo komentirajo ter puščajo svoj digitalni odtis. Nikoli ne veste, kdo vas bere in gleda, da ne zamudite pomembnih kariernih priložnosti.

Avtor: Saša Boštjančič, direktorica portala mojazaposlitev.si

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Preberite tudi:

Kategorije: Novice za iskalce