Optimistične napovedi zaposlovanja za prvo polovico leta 2020

Rezultati najnovejše raziskave Zavoda RS za zaposlovanje za prvo polovico prihodnjega leta so optimistične. Delodajalci bodo zaposlovali.

Delodajalci napovedujejo 2-odstotno rast zaposlenosti, kar pomeni, da naj bi v prvi polovici leta 2020 imeli potrebo po 31.600 novih sodelavcih.

Največ bo povpraševanja po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalcih, zidarjih, varilcih in delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Najpogosteje iskani kadri v prvi polovici leta 2020

Približno polovica vseh anketiranih delodajalcev je dejala, da imajo težavo s pridobitvijo ustreznega kadra. Pri tem opažajo, da kandidatom predvsem primanjkuje delovnih izkušenj ter da nimajo ustrezne izobrazbe oziroma poklicno sprecifičnih znanj.

V prihodnjem letu bo pomanjkanje kadra opaziti v gostinstvu in turizmu, prevozništvu, zdravstvu, gradbeništvu, kovinarstvu, prevozništvu ter na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Po drugi strani pa bo presežek med novinarji, arhitekti, filozofi, antropologi, tajniki, poslovnimi sekretarji, grafičnimi in mulitimedijskimi oblikovalci in bančnimi uradniki.

Vir: www.gzdk.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.