O prednostih inovativnih poslovnih fakultet v tujini

Lan Kajtner je mlad slovenski študent z visokimi ambicijami. Trenutno obiskuje privatno fakulteto v Strasbourgu in je nad študijem več kot zadovoljen. V krajšem intervjuju nam je zaupal zakaj.

V času, ko podjetja težko dobijo dobre kadre in ko mladim primanjkuje praktičnih izkušenj, ob vstopu na trg dela se po svetu kreirajo novi študijski programi. Programi, ki omogočajo zapiranje vrzeli med akademskimi vsebinami in potrebami vse bolj konkurenčnega poslovnega okolja. Eno izmed inovativnih poslovnih fakultet obiskuje tudi Lan Kajtner mlad slovenski študent z visokimi ambicijami. Lana smo povabili h klepetu, da nam zaupa, kako poteka njegov študij in kako ga bo le ta pripravil na poslovne izzive v prihodnosti.


Lan intervju2

Povej nam kaj o fakulteti, ki jo obiskuješ.

École de Management de Strasbourg (EM Strasbourg) je privatna fakulteta, ki je sestavni del Univerze Strasbourg. V letošnjem šolskem letu na njej študira 3.500 študentov na številnih različnih smereh. Moja usmeritev se imenuje ''Bachelor Jeune Entrepreneur'' (Mladi podjetnik), ki se zgleduje po zelo uspešni finski podjetniški akademiji »Team Academy«. V tem programu nas je letos 40 in smo razdeljeni v 4 skupine. V naši skupini nas je 8.

Kako poteka tvoj študij, kako so sestavljene obveznosti in katere aktivnosti sestavljajo tvoj študij?

Študij je v celoti zasnovan na praktičnem delu. Namesto teoretičnega pouka smo skupaj ustanovili podjetje preko katerega vodimo projekte, kar nam omogoča spoznavati delovanje podjetja in doživeti pravo izkušnjo dela v podjetju.

Vsako leto imamo natančno določene cilje, ki jih moramo doseči. Letos sem v drugem letniku in moram prebrati in predstaviti vsaj 10 strokovnih knjig (po lastnem izboru), napisati 10 RP (reflection papers) v katerih analiziramo opravljeno delo, predlagamo ideje za izboljšanje, nove metode dela in razmišljanja, itd. Klasična predavanja so nadomeščena s ''training sessions', kar pomeni, da se ekipa dvakrat tedensko sestane v prisotnosti  svojega coacha in si izmenja informacije o opravljenih aktivnostih. Obenem analiziramo kaj smo se naučili in kaj lahko naredimo bolje, imamo brainstorming za nove ideje, vodimo različne delavnice, predstavljamo strokovne knjige, ki smo jih prebrali, izmenjujemo kontakte in si pomagamo.

Kakšno vlogo imajo coachi v učnem procesu? 

Coachi nas vodijo z različnimi vprašanji in nasveti ter nam tako pomagajo doseči cilje, tako ekipne kot tudi osebne. Na voljo so nam tudi za različne kontakte in orodja.

Kaj je prednost tega načina študija?

Ker se učimo iz prakse, pridobivamo že med študijem bogate izkušnje. Učimo se timskega dela, razvijamo kompetence za delo na projektih, kulturo podjetništva usmerjeno v potrebe klientov ter vodstvene sposobnosti. Usmerjeni smo v kreativnost in inovativnost. Z obiskovanjem različnih poslovnih dogodkov in sodelovanjem s podjetji si gradimo mrežo poslovnih kontaktov.

Kaj je pomanjkljivost takega načina študija?

Možnost lastne izbire strokovnih knjig in avtonomija pri izbiri specializacije so sicer zelo pozitivne in prinesejo veliko teoretičnega znanja. Vseeno bi z veseljem imel vsaj nekaj ur teoretičnega pouka oz. predavanj z nekaterih področij, na primer računovodstva, financ in  statistike.

Zakaj si se odločil za tak način študija?

Odločitev ni bila težka. Vedno sem želel postati podjetnik in ta program je za to idealen. Verjamem, da so v podjetništvu najpomembnejše praktične izkušnje in mehke veščine.

Kaj meniš, da je tvoja konkurenčna prednost pri bodočih delodajalcih?

Ko se bom vključeval v trg dela, bom kljub dejstvu da ne bom imel (uradnih) delovnih izkušenj v podjetju, imel ogromno praktičnih izkušenj ter obvladal številna področja, na katerih sem imel možnost eksperimentirati med študijem ter bogato mrežo poslovnih kontaktov.

Boš po končanem študiju iskal zaposlitev doma ali v tujini?

Po končanem študiju bi rad ostal v tujini in se zaposlil v kakšnem velikem inovacijskem podjetju ali pa v start upu. Z veseljem bi delal tudi kot smučarski učitelj v katerem od smučarskih centrov, kjer bi bila smučarska šola dobro organizirana in pogoji za delo dobri.

Kaj bi te prepričalo, da začneš svojo kariero v Sloveniji?

Kariero v Sloveniji bi začel le, če bi bili zelo dobri pogoji za start up podjetja (nizki davki in programi za pomoč start up podjetjem, npr. mikrokredit). Zanimalo bi me tudi delo v mednarodnem okolju, kjer bi lahko delal s sodelavci iz različnih držav.

Avtor: Maša Ribnikar Kajtner coach - Coaching4me
Vir slike: osebni arhiv Lan Kajtner

Kategorije: Novice za iskalce