Neformalno izobraževanje in usposabljanje za zaposlene

Vsi zaposleni, katere so delodajalci v času koronavirusa zaradi pomanjkanja dela razporedili na čakanje na delo ali na skrajšan delovni čas, lahko v tem času nadgradijo ali obnovijo svoja znanja.

Vsi zaposleni, katere so delodajalci v času koronavirusa zaradi pomanjkanja dela razporedili na čakanje na delo ali na skrajšan delovni čas, lahko v tem času nadgradijo ali obnovijo svoja znanja. Ti zaposleni se lahko vključijo v brezplačno preverjanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij ali v neformalno izobraževanje in usposabljanje. 

V programe se lahko vključijo delodajalci in zaposleni, udeležba pa je brezplačna.

Delodajalcem omogoča interventna zakonodaja, uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo ter subvencijo za skrajšan polni delovni čas. Zaposlenim pa omenjena zakonodaja ponuja možnost za krepitev znanj in veščin. 

 V programe se lahko vključijo:

  • tisti zaposleni, ki so jih delodajalci napotili na začasno čakanje na delo, v odboju od 1. 10. 2020 (če je bila delodajalcem priznana pravica do nadomestila plače - na podlagi izdanega pozitivnega sklepa po oddani vlogi) 
  • tisti zaposleni, katerim so delodajalci odredili začasno delo s skrajšanim delovnim časom (vsi zaposleni, ki delajo s skrajšanim delovnim časom, ne glede na to, ali je bila delodajalcu za to namenjena subvencija).

Kateri programi so na voljo?

  • Neformalno izobraževanje in usposabljanje - delodajalec in zaposlenih se lahko dogovorijo glede možnosti udeležbe na katerem izmed neformalnih izobraževanj ali usposabljanj. Seznam vseh programov z lokacijami lahko pogledate tukaj
  • Preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij - po dogovoru z delodajalcem se zaposleni lahko udeležijo preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij in temeljnih kvalifikacij. Udeleženci, ki opravijo preverjanje in potrjevanje, prejmejo javno veljavno listino, ki dokazuje usposobljenost za opravljanje poklica. Več informacij lahko pridobite na strani www.npk.si.

 V programe se vključite s prijavo v evidenco iskalcev zaposlitve, le to prijavo lahko uredite z oddajo eVloge na portalu PoiščiDelo.si. Po prijavi se boste z osebnim svetovalcem ZRSZ dogovorili glede izobraževanja in usposabljanja. Podpisali pa boste tudi pogodbo o vključitvi v program in zaposlitveni načrt. 

Dodatne informacije lahko pridobite pri Kontaktnem Centru ZRSZ:
T: 080 20 55 (brezplačni telefon ob delovnikih)
E: kontaktni.center@ess.gov.si

izobrazevanje od doma

Vir: ZRSZ

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.