Najpogosteje objavljena prosta delovna mesta v letu 2021 na portalu Optius

Razkrivamo katera delovna mesta, poklici so bili v letu 2021 najbolj zaželeni na portalu Optius.

Leto 2021 je zaznamovala rekordna zaposlenost in tudi najnižja stopnja brezposelnosti vse od gospodarske krize leta 2008.

Vse več podjetij se spopada z pomanjkanjem kadra tako za preprosta dela kot za specializirana dela, kjer so potrebna specifična znanja ali pa dolgoletne izkušnje.

Pomanjkanje kadra se kaže na vseh področjih, največje povpraševanje pa je po delavcih za preprosta dela v predelovalni industriji, delavcih v gradbeništvu ter tehnično specifični kadri v proizvodnem okolju kot so strojniki in elektrotehniki na področju vzdrževanja.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje, je trenutno prijavljenih približno 65.000 brezposelnih, vendar gre za večinoma nezaposljiv kader, ki zaradi svojih kompetenc, let ali fizičnih omejitev niso ustrezni kandidati za delovna mesta, ki jih je trenutno največ na voljo.

To leto smo na kariernem portalu Optius.com beležili drastično povečanje števila prostih delovnih mest, v prvem polletju pa je bila ta številka za kar 100% višja v primerjavi s številkami iz prvega polletja 2019.

V obdobju od januarja do decembra 2021 smo objavili cca 23.000 prostih delovnih mest. V letu 2021 so podjetja največ iskala:

 1. Proizvodne delavce
  (Sogefi filtration d.o.o., Kolektor ATP d.o.o., Paloma d.d., Koto d.o.o., KLS Ljubno d.o.o., Aluminium Kety Emmi d.o.o., Jata Emona d.o.o.)
 2. Prodajalce
  (Mercator,d.d., Lidl Slovenija d.o.o. k.d., Eurospin eko d.o.o., Spar Slovenija d.o.o., Rudnidis d.o.o.)
 3. Vzdrževalce
  (Steklarna Rogaška d.o.o., Butan plin, d.d., Gorenje, d.o.o., Pivovarna Laško Union d.o.o., DS Smith d.o.o.)
 4. Operaterje v proizvodnji
  (Goodyear Slovenija, d.o.o., Akrapovič d.d., RLS d.o.o., Slovenijales trgovina d.o.o., odelo Slovenija d.o.o.)
 5. Inženirje
  (Elaphe d.o.o., Gorenje, d.o.o., MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o., Špica International d.o.o. Ljubljana, Belimed d.o.o.)
 6. Kuharje
  (Slorest d.o.o., Hit Alpinea d.o.o., K-NORMA d.o.o., Dulcis Gourmet d.o.o., Jezeršek gostinstvo d.o.o., D.Bar d.o.o.)
 7. Skladiščnike
  (LES–MMS d.o.o., Merkur trgovina, d.o.o., Hermi d.o.o., PR, d.o.o.)
 8. Natakarje
  (Argentino d.o.o., BID d.o.o., Makarončki d.o.o., Marche d.o.o.)
 9. Programerje
  (Agiledrop d.o.o., SOLVERA LYNX d.o.o., HS Plus d.o.o., Softnet d.o.o., PRO–BIT d.o.o.)
 10. Komercialiste/prodajnike
  (Krka, d.d., Filc d.o.o., Rox d.o.o., Petek transport d.o.o., Domel d.o.o., Kram plus d.o.o.)

Zaradi povečanja potreb na trgu dela, obstaja tudi več možnosti, tudi za tiste zaposlene, ki so trenutno že zaposleni. V tem trenutku je najbolj ključno, da podjetja, ki imajo zaposlene skrbno načrtujejo kako bodo te zaposlene obdržali, saj nič ne kaže na to, da bi se pospešeno zaposlovanje v kratkem zmanjšalo ali ustavilo. Podjetja morajo bolj kot kadarkoli prej delati na dobrih odnosih ter dobrih pogojih za delo, hkrati pa morajo strateško razmišljati in že danes začeti graditi na prepoznavnosti svoje blagovne znamke oz. employer brandingu.

Pripravila: Rebeka Benda

Kategorije: Novice za iskalce, Novice za delodajalce