Kateri so najbolje plačani poklici pri nas?

Ko je govora o plačah, smo Slovenci po navadi zelo skrivnostni. Njihovo višino nekateri težko razkrijemo svojim najbližjim, kaj šele prijateljem in sorodnikom.

Če je v zaposlitvenih oglasih ponekod v tujini stalna praksa navedba zneska plače, pa je pri nas to področje še vedno »tabu«. Kateri so torej najbolje in najslabše plačani poklici pri nas? 

Po podatkih časnika Finance, ki je objavil seznam poklicev s konkretnimi mesečnimi plačami začetnikov in  zaposlenih z desetimi leti delovne dobe, podpovprečno neto plačo dobijo bančniki pri okencu, čistilke, blagajniki, slaščičarji, pleskarji, varnostniki, vojaki, peki, natakarji, skladiščniki, frizerji in zobozdravstveni asistenti. Približno tisočaka izhodiščne neto plače (ob upoštevanju splošne davčne olajšave in dodatka na delovno dobo) prejemajo akviziterji, avtoelektričarji, avtomehaniki, kuharji, mesarji, pevci v opernem zboru in kriminalistični inšpektorji. Začetniki v teh poklicih prejmejo tudi do 300 evrov nižjo plačo. 

Nad 1200 evri v Sloveniji zaslužijo poklici, kot so računovodja, borzni posrednik, inženir gradbeništva, elektrotehnike, farmacevt v lekarni in diplomirana medicinska sestra. Analiza časnika Finance je tudi pokazala, da so nekateri obrtniški poklici, ki so v zadnjih letih postali deficitarni, danes veliko bolje plačani kot pred leti. Orodjarji, mehatroniki, mizarji in podobni poklici z desetletnimi izkušnjami imajo v povprečju osnovno plačo prek tisočaka, v uspešnih podjetjih tudi od 1500 do 2000 evrov neto na mesec.

Več kot 1500 evrov osnovne plače na svoje račune prejmejo aktuarji, arhitekti, finančni analitiki, revizorji, inženirji strojništva, računalniški programerji, razvijalci aplikacij, kontrolorji zračnega prometa, zdravniki in vodje različnih oddelkov v podjetij. 

Navedene plače so lahko v resnici višje, saj v članku niso navedeni različni dodatki, s katerimi si lahko »dvignemo« plačo – to so dodatki za uspešnost, za delo v manj ugodnem času, za stalnost, pripravljenost in podobno. Vozniki tovornjakov, denimo, imajo najmanj 570 evrov neto osnovne plače, ta pa se jim lahko z dodatki poveča tudi do 1500 evrov. Plačo si z dodatki dvigujejo tudi pismonoše, ki v osnovi dobijo 700 evrov neto plače, z dodatki pa si jo lahko povišajo za deset odstotkov, in policisti, katerih plača znaša 850 evrov neto, z upoštevanimi dodatki pa lahko naraste na 975 evrov neto.

Vedno več je tudi poklicev, pri katerih je plača odvisna od učinkovitosti oziroma prometa, ki ga zaposleni ustvarijo. S tako določenimi zneski plače se srečujejo tržniki, akviziterji, zavarovalni zastopniki, nepremičninski posredniki.

Na višino plače seveda vpliva tudi to, v katerem sektorju smo zaposleni, kdo je naš delodajalec in kakšna so merila, na podlagi katerih se vrednoti uspešnost zaposlenega. Vodja marketinga, denimo, lahko v nekem podjetju zasluži 2000, drugod pa 2500 evrov. Na višino plače vplivajo tudi delovne izkušnje zaposlenega, saj izkušnje iz prakse mnogih podjetij kažejo na to, da je lahko med plačami začetnikov in izkušenih kadrov tudi do več deset odstotkov razlike.   

Vir: Članek je izšel v tiskani in spletni izdaji revije Moje finance 21.09.2016, št. 183/2016. Revijo Moje finance najdete na vseh bolje založenih prodajnih mestih ali na https://mojefinance.finance.si

*Za prejem brezplačnega oglednega izvoda revije Moje finance pokličite 080 15 80 ali pišite na narocnine@finance.si in v najkrajšem času vam bodo v podjetju Časnik Finance, d.o.o., poslali izbrani izvod. Ugodnost lahko vsak bralec izkoristi enkrat.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.