Kam prijaviti zaposlovanje na črno in kam delo na črno?

Med delom na črno in zaposlovanjem na črno obstaja razlika. Prvo obliko kršitve je potrebno prijaviti na Tržnem inšpektoratu RS, drugo pa na Inšpektoratu RS za delo, zato je potrebno vedeti, v čem se razlikujeta.

Za delo na črno se šteje:
- če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen, kot to določa ta ali drugi zakoni.
- če kdorkoli drugemu omogoči, da dela na črno in ve, da opravlja delo na črno (soudeležba dela na črno).
Če kdorkoli razpolaga s podatkom o delu na črno, lahko poda prijavo na Tržni inšpektorat RS in sicer osebno, po elektronski pošti na naslov gp.tirs@gov.si ali po navadni pošti na sedež inšpektorata v Ljubljani, tj. na Parmovi 33. Zakon o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) določa, da je inšpektor dolžan varovati tajnost vira prijave in vira drugih informacij, na podlagi katerih opravlja inšpekcijski nadzor. Tako se podatki o prijavitelju inšpekcijskemu zavezancu ne smejo posredovati. Lahko pa je prijava tudi anonimna.
Za učinkovito in uspešno izvedbo postopka na Tržnem inšpektoratu potrebujejo čimveč podatkov, in sicer podatke o kršitelju (osebno ime, stalno oziroma začasno prebivališče), opis prekrška, navedbo dejstev oziroma dokazov, ki kažejo na sum storitve prekrška (čas in kraj dela, za koga dela, morebitni podatek o plačilu in vse ostale podatke, ki bi bili koristni za uspešno izvedbo postopka).

Na drugi strani imamo zaposlovanje na črno, za kar se šteje, če pravna oseba ali podjetnik, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti:
- z delavcem ni sklenil pogodbe o zaposlitvi oziroma pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, in delavca ni prijavil v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
- zaposli tujca ali osebo brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev,
- omogoči delo dijaka ali študenta brez ustrezne napotnice pooblaščene organizacije za posredovanje dela, ali če omogoči, da to napotnico uporabi za delo druga oseba oziroma
- kadar posameznik v svojem imenu in za svoj račun zaposli delavca, ki zanj opravlja delo na črno.
V primeru, da veste, da je nekdo zaposlil osebo na črno, ali ste (bili) sami zaposleni na črno, se lahko obrnete na Inšpektorat RS za delo, ki je pristojen za ta del nadzora ZPDZC. Prijavo lahko podate tudi po elektronski pošti na naslov gp.irsd@gov.si.

Vir: Tržni inšpektorat RS

Kategorije: Novice za iskalce