Kakšne spremembe prinaša Zakon o uravnoteženju javnih financ?

S 1.6.2012 je v veljavo stopil Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), s katerim se za zagotovitev vzdržnih javnih financ in za zmanjšanje izdatkov proračunov spreminjajo in dopolnjujejo določbe različnih Zakonov. Kakšne spremembe pa ta prinaša na področju ministrstva za delo, torej pri nadomestilih, vrtcih, dodatkih, socialnih transferjih, študentski prehrani itd.?

Velika večina ukrepov, ki jih je uvedel  zakon na področju družinske politike, je začela veljati  1.6., a bodo tisti, ki že imajo odločbe za različne pravice, te uveljavljali do njihovega izteka, le starši, ki imajo v vrtcu dva otroka, lahko pričakujejo nove odločbe že ta mesec.

Spremembe za študente
-
Trajanje študija oziroma trajanje statusa študenta; po novem lahko tako na prvi, kot tudi na drugi stopnji ali ponavljaš, ali se prepišeš ali pa koristiš absolventski staž (torej le eno izmed tega); sprememba velja le za na novo vpisane študente
-
Reševanje stanovanjskega problema mladih; ukinja se nacionalna stanovanjska varčevalna shema in dodeljevanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja.
- Štipendiranje; za okoli 1.200 prejemnikov Zoisove štipendije se bo ta zmanjšala za od 21.66 do 55.22 evra mesečno.
- Študentsko delo; z uveljavitvijo zakona se je študentsko delo za delodajalce podražilo, ker se je koncesijska dajatev z 12 povišala na 23 odstotkov.  Poleg tega bosta študentska organizacija in servis dobila precej manjši delež kot doslej, več pa se naj bi nabiralo v skladu za razvoj kadrov in štipendij.
-
Subvencija prehrane (študentski boni); spremembe so pri času koriščenja, saj bo bone po novem možno koristiti le med 8. in 20. uro, v počitniškem času (med 15. julijem in 15. avgustom) pa tudi to ne bo možno.
(Podrobnosti, ki jih zakon prinaša za študente najdete v brošuri.)

Nadomestila za primer brezposelnosti

Vloge za uveljavitev nadomestila za primer brezposelnosti, ki so jih posamezniki oddali pred 31. majem, bodo obravnavali po starem, kdor jo bo oddal po tem, pa po ZUJF, ne glede na to, kdaj mu je prenehalo delovno razmerje. Trenutno je do nadomestila za brezposelnost upravičenih približno 34.000 ljudi, znižanje njegove zgornje omejitve pa se nanaša na okoli 8000 izmed njih.

Pokojnine
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo vsem, ki prejemajo pokojnino iz državnega proračuna (ali del nje) in ta nima podlage v vplačanih prispevkih, poslal informativni izračun, koliko se jim bo po ZUJF pokojnina znižala.

Drugi otrok v vrtcu
Starši, ki imajo v vrtcu dva otroka, bodo morali po novem za drugega plačevati 30 odstotkov cene, za kar bodo prejeli nove odločbe. Tisti starši dveh otrok v vrtcih, ki pa zaradi zaostankov na CSD sploh še niso prejeli odločb o znižanem plačilu vrtca, bodo naknadno prejeli dve; prvo, ki bo upoštevala stanje do 31. maja, in drugo za čas po tem datumu.

Starševsko nadomestilo
Za ženske, ki so že na porodniškem dopustu in so že dobile odločbo za starševsko nadomestilo, se ne spremeni nič. Prav tako bodo vsi, ki so vloge za otroški dodatek oddali pred 31. majem, obravnavani še po stari zakonodaji in bodo do izteka odločbe prejemali znesek, ki je določen v njej. Samo tisti, ki so prosili za starševski dodatek, ga bodo dobili po novem, čeprav so vlogo oddali prej – starševski dodatek, do katerega so med porodniškim dopustom upravičeni starši, ki niso bili zavarovani, je namreč edini socialni transfer, ki se bo z uveljavitvijo ZUJF zvišal; tako nikomur ni treba na novo oddajati vlog za pravice, ki so jim že odobrene.

 

Vir:

Ministrstvo za delo,družino in socialne zadeve

Študentska organizacija Slovenije