Kakšna je vloga kadrovske funkcije pri internacionalizaciji poslovanja podjetja?

Internacionalizacija poslovanja podjetja predstavlja izziv tudi za kadrovnike, saj poskrbi za precej kompleksnejše delovne naloge kadrovskih managerjev in strokovnjakov. Ti se namreč znajdejo na tujih trgih, v raznolikih institucionalnih okvirih, obenem pa se soočajo s kulturo in družbeno-ekonomskim okoljem, ki je precej drugačno od domačega. Vse te teme v svoji knjigi z naslovom "Vloge in kompetence menedžerjev človeških virov v kontekstu internacionalizacije" obravnava dr. Andrej Kohont.

Na predstavitvi knjige, ki je 21. februarja potekala na FDV, je med drugim predstavil izkušnje slovenskih multinacionalk na področju mednarodnega menedžmenta človeških virov. Prikazal je, kako internacionalizacija poslovanja vpliva na vloge in kompetence kadrovskih managerjev in kako vloge kadrovskih managerjev vidijo predsedniki in člani uprav. Izpostavil je tudi izzive, s katerimi se soočajo v tujino napoteni sodelavci in njihova pričakovanja pred, med in po vrnitvi iz tujine, podana pa bodo tudi priporočila in izpostavljene možnosti nadaljnje krepitve in razvoja kadrovske funkcije v slovenskih multinacionalkah. V raziskavi, ki je temelj dela dr. Andreja Kohonta, so sicer sodelovali tudi predsedniki in člani uprav, kadrovski menedžerji in strokovnjaki ter v tujino napoteni sodelavci, zato je knjiga resnično zakladnica praktičnih izkušenj.

Dr. Andrej Kohont že od leta 2001 raziskovalno in pedagoško deluje na Fakulteti za družbene vede, kjer v okviru katedre za socialni in kadrovski menedžment sodeluje pri  predmetih kadrovski menedžment, teorija in tehnike vodenja in organizacijsko vedenje. Je član Centra za proučevanje organizacij in človeških virov, podpredsednik Slovenske kadrovske zveze, delovanje slovenskih multinacionalk pa je spoznaval v Srbiji, kjer je v okviru mednarodne izmenjave na Ekonomski fakulteti Univerze v Beogradu opravljal terensko delo na doktorskem študiju.

Vir: Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.