Kako nagraditi in motivirati zaposlene, če si ne morete privoščiti božičnice

Bi radi ob koncu oz. začetku novega leta nagradili svoje zaposlene za dobro delo in jih motivirali za nadaljnje uspehe, pa si ne morete privoščiti izplačila božičnice? Ne pozabite, nagrada je lahko tudi nedenarna, zato smo za vas pripravili nekaj zanimivih predlogov, kako nagraditi in motivirati svoje zaposlene – brez da bi za to porabili veliko denarja.

Prva in najpomembnejša stvar je priznavanje dosežkov vaših zaposlenih. V času krize so številni zaposleni zaskrbljeni, da bodo izgubili delo, zato je pohvala ob primernem trenutku še kako na mestu. Ne le, da bodo vaši zaposleni pohvalo cenili, zagotovo bo dobro vplivala tudi na njihovo motivacijo, zato si boste tako zagotovili še boljše rezultate in vzpodbudnejše delovno okolje.

Včasih je dovolj že lepa beseda, seveda pa lahko posebej prizadevne zaposlene pohvalite še javno, na primer v vaših mesečnih e-novicah, ki jih razpošljete po podjetju. Zaposlene lahko tudi nagradite; če si ne morete privoščiti materialne nagrade, jim lahko denimo odobrite nekaj prostih ur ali boljše parkirno mesto. Razmislite, da bi uvedli naslov »Uslužbenec meseca«, ki ga nato vsak mesec podelite tistemu, ki je v zadnjih štirih tednih pokazal največ.

Še ena izjemno dobra ideja za nagrajevanje zaposlenih in obenem povečanje produktivnosti vašega podjetja so brezplačna izobraževanja. Povprašajte svoje zaposlene, na katerem področju bi se želeli dodatno usposabljati ali izobraževati, nato pa organizirajte dogodke, ki bodo ustregli željam zaposlenih, obenem pa doprinesli k uspehu podjetja. Gre za taktiko, s katero celotno podjetje pridobi znanje, zaposleni pa bodo dodatne možnosti za izobraževanje zagotovo cenili.

In morda najpomembnejše: ne pozabite se zabavati! Že res, da ste v službi zato, da delate, a pozitivno vzdušje in timski duh sta osnovi vsakega uspešnega podjetja. Organizirajte team-building dan, priredite zabavo, povabite vaše zaposlene na igro kegljanja ali pa organizirajte tedensko igro badmintona. Gre za aktivnosti, ob katerih se bodo vaši zaposleni zabavali in se povezali med seboj, rezultat pa bodo zadovoljna ekipa in odlična povezanost med vsemi zaposlenimi.

Vir: Entrepreneur.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.