Jutri stopijo v veljavo novosti Zakona o urejanju trga

Ne pozabite - jutri, 12. aprila bodo v veljavo stopile sprejete novosti Zakona o urejanju trga dela, ki se v veliki meri tičejo tako brezposelnih, zaposlenih in delodajalcev.

Tako prenovljeni Zakon o urejanju trga dela kot tudi povsem nov Zakon o delovnih razmerjih je Državni zbor sprejel in potrdil v začetku marca tega leta. Reforme trga dela bodo ključne na področjih zaposlovanja in iskanja zaposlitve, denarnega nadomestila za brezposelne in aktivne politike zaposlovanja.

Tukaj bomo izpostavili nekaj ključnih sprememb, ki se tičejo delodajalcev:
  • Skrajšujejo se odpovedni roki: najdaljši s 120 dni na 80 dni. Pri redni odpovedi do enega leta zaposlitve bo odpovedni rok 15 dni; pri zaposlitvi od enega do dveh let 30 dni, od dveh let ali več pa se bo za vsako leto zaposlitve podaljšal za dva dneva, največ do 60 dni. Zaposleni več kot 25 let bodo upravičeni do 80-dnevnih odpovednih rokov.
  • Znižanje odpravnin: na eno petino osnovne plače za vsako leto dela pri delodajalcu (pri zaposlitvi do 10 let), eno četrtino osnovne plače za vsako leto pri zaposlitvi od 10 do 20 let, eno tretjino osnovne plače za vsako leto pri zaposlitvi nad 20 let
  • Odpravnine ob upokojitvi samo za zaposlene, ki so bili pri delodajalcu zaposleni najmanj pet let.
  • Uvaja se pravica do odpravnine tudi ob izteku pogodb za določen čas.
  • Odpravljena obvezna prijava prostega delovnega mesta pri Zavodu za zaposlovanje. V skladu z novim Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR) pa še naprej ostaja obvezna javna objava prostega delovnega mesta, za katero šteje tudi objava, ki jo zagotovi Zavod. Tako lahko delodajalci še naprej brezplačno objavljajo prosta delovna mesta pri Zavodu. Pri tem ZUTD-A določa, da morajo delodajalci iz javnega sektorja ali gospodarske družbe v večinski državni lasti obvezno objaviti prosto delovno mesto pri Zavodu.

Ključne spremembe in novosti Zakona o urejanju trga dela v strnjeni obliki lahko preberete v dokumentu, ki si ga lahko prenesete tukaj.Viri: Zavod RS za zaposlovanje, pomurec.commddsz.gov.si

Kategorije: Novice za delodajalce