Evropski teden varnosti in zdravja pri delu

Osrednja tema letošnjega tedna varnosti in zdravja pri delu, ki poteka od 25.10. do 29.10., je varnost pri vzdrževalnih delih. Teden se je začel s prireditvijo Ministrstva za delo družino in socialne zadeve »Zdravo delovno okolje. Dobro za vas. Dobro za posel.«, na kateri so med drugim podelili priznanje za dobro prakso na področju varnosti in zdravja pri delu, ki je letos pripadlo podjetju OTIS lift d.o.o., in predstavili rezultate raziskave ESENER.

 

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu spodbuja k varnejšim, zdravju prijaznim in produktivnejšim delovnim mestom v Evropi. Evropska unija je agencijo ustanovila z namenom, da bi pomagala zadovoljiti potrebe po informacijah s področja varnosti in zdravja pri delu. V agenciji navajajo, da so vzdrževalci bolj izpostavljeni poklicnim boleznim in zdravstvenim težavam, povezanim z delom, kot so azbestoza, rak, težave s sluhom in kostno-mišična obolenja. Poudarjajo, da je do 20 odstotkov nesreč pri delu povezanih prav z vzdrževanjem.


Na prireditvi »Zdravo delovno okolje. Dobro za vas. Dobro za posel.«, ki je v ponedeljek 25.10. potekala v Cankarjevem domu,  je minister Svetlik tudi letos podelil  priznanje za dobro prakso na področju varnosti in zdravja pri delu, in sicer podjetju OTIS lift, d. o. o., ki se med drugim ukvarja z vzdrževanjem dvigal. Podjetje si je omenjeno priznanje prislužilo zaradi svojega pristopa k vprašanjem varnosti in zdravja pri delu, s katerim daje izjemen in inovativen prispevek k celostni obravnavi varnega vzdrževanja in to prenaša tudi na vse zainteresirane. Ker imajo nesreče, povezane z vgradnjo in vzdrževanjem dvigal, ki navadno potekajo na gradbiščih, zelo težke posledice in so za vzdrževalce dvigal skoraj vedno usodne, je ozaveščanje in poznavanje nevarnosti, ki pretijo vzdrževalcem dvigal, izjemnega pomena.

Na prireditvi so bili predstavljeni tudi rezultati raziskave ESENER 2009, ki jo je opravila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu. Slika upravljanja varnosti in zdravja pri delu naj bi bila v Sloveniji zelo raznolika - nadpovprečni so na primer rezultati na področju ocenjevanja tveganja, pogostost zdravniških pregledov je precejšnja, prav tako pogostost najemanja storitev specialistov medicine dela in ekspertov z različnih področij varnosti in zdravja pri delu. Zavezanost vodstev podjetij varnosti in zdravju pri delu pa je nizka, boljša bi lahko bila tudi vključenost predstavnikov za varnost in zdravje pri delu v celoten proces zagotavljanja varnosti in zdravje pri delu v podjetjih. Ugotovitvam ankete ESENER 2009 je z vidika večletnega nadzorovanja stanja na terenu pritrdil tudi glavni inšpektor RS za delo mag. Borut Brezovar, minister Svetlik pa je ob tem izrazil predvsem zaskrbljenost nad ugotovitvijo, da vodstva podjetij, ki ne vodijo politke na področju varnosti in zdravja pri delu, menijo, da ta ni potrebna oziroma ne prinaša nobenih koristi. Zato je še dodatno priporočil zgledovanje po letošnjem prejemniku priznanja za dobro prakso OTIS lift.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.