Evropska komisija bo izboljšala zaščito v tujino napotenih delavcev

Evropska komisija je te dni predlagala nova pravila za boljšo zaščito delavcev, ki so napoteni na začasno delo v tujino. Gre za ukrep, ki bo po mnenju Evropske komisije omogočil boljše delovanje enotnega trga EU, s katerim bodo pridobili tako delavci kot tudi podjetja. Ugotovitve namreč kažejo, da minimalni zaposlitveni in delovni pogoji za napotene delavce v EU, ki jih je približno en milijon, pogosto niso izpolnjeni, do zlorab pa prihaja zlasti v gradbenem sektorju.

Evropska komisija je predstavila konkretne, praktične predloge za povečanje spremljanja in skladnosti s pravili, da se bo v praksi izboljšalo izvajanje veljavnih predpisov o napotenih delavcih. Tako bo zagotovila enake konkurenčne pogoje za zadevna podjetja in izločila podjetja, ki ne spoštujejo pravil. Poleg tega je Evropska komisija na podlagi obstoječe sodne prakse predlagala novo uredbo, s katero je poslala jasno sporočilo, da so pravice delavcev in njihova svoboda do stavke enako pomembne kot svoboda opravljanja storitev.

O pomenu nedavnih sprememb za delavce in podjetja je spregovoril tudi evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje László Andor: »Začasna napotitev delavcev na delo v tujino je pridobitev za trge dela in podjetja v Evropski uniji, vendar ne sme postati instrument, s katerim bi bilo mogoče zaobiti minimalne socialne standarde.« Dodal je še, da predstavljeni predlogi »zagotavljajo praktična varovala proti socialnemu dampingu in slabim delovnim pogojem, zlasti v gradbenem sektorju, ki izstopa po številu napotitev in poročil o zlorabah.«

Delodajalci z namenom opravljanja storitev sicer vsako leto napotijo čez meje na območju EU okrog en milijon delavcev, kar predstavlja 0,4 % delovne sile v EU. Največ napotenih delavcev prihaja iz Poljske, Nemčije, Francije, Luksemburga, Belgije in Portugalske. Ti delavci igrajo pomembno vlogo pri zapolnjevanju vrzeli v delovni sili in spretnostih v različnih sektorjih, na primer v gradbeništvu, kmetijstvu in prevozu. Napotitve delavcev imajo pomembno vlogo tudi pri zagotavljanju specializiranih storitev, ki zahtevajo visoko usposobljenost, na primer na področju informacijske tehnologije.

Vir: Evropska komisija