Članstvo v OZS vendarle prostovoljno

Državni zbor je z večino glasov potrdil novela obrtnega zakona, s katero želijo uvesti prostovoljno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), slednja pa omenjeni uvedbi seveda nasprotujejo in trdijo, da bi moralo biti članstvo obvezno tudi v nadalje.

Za samo reorganizacijo in preoblikovanje OZS-ja kot tudi izstop članov je predvideno 6 mesečno obdobje. Samo članstvo pa se uradno preneha prvi dan naslednjega meseca, ko OZS prejme izjavo o izstopu. Po hitrem preračunu lahko v sredini novembra letošnjega leta pričakujemo dokončno odpravo članarin.

OZS sprejetju zakona seveda nasprotuje, saj to pomeni, da bodo ostali brez poglavitnega dohodka in bodo predvsem manjše območne obrtno-podjetniške zbornice znašle v težki finančni situaciji ter bodo posledično lahko celo ukinjene.

Vendar pa naj bi se po novem lahko zbornica financirala iz državnega propračuna, prav tako naj bi novela uredila prenos premoženja, tistih obrtno-podjetniških zbornic, ki bodo prenehale z delovanjem.Vir: Finance 

Kategorije: Novice za delodajalce