Brezposelni imajo ponovno možnost pridobiti nacionalne poklicne kvalifikacije

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v teh dneh ponovno začenja vključevanje brezposelnih v programe institucionalnega usposabljanja in priprav na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije (NPK/TPK). Po uspešnem zaključku programa se po podatkih Zavoda za zaposlovanje zaposli več kot 60 odstotkov udeležencev.

Institucionalno usposabljanje in priprave na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije namreč omogočajo brezposelnim, da se usposobijo za opravljanje določenega poklica ali poklicnih nalog in si tako močno povečajo svoje zaposlitvene možnosti.

V tem letu je bilo v institucionalno usposabljanje in priprave na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije vključenih 4.297 brezposelnih oseb, nato pa je bilo vključevanje v omenjene programe zaradi pomanjkanja sredstev ustavljeno. Ministrstvu za delo in Zavodu za zaposlovanje je sedaj uspelo pridobiti dodatna sredstva, celotna sredstva za izvajanje teh programov v letu 2011 tako po novem znašajo 7,45 milijona evrov.

Institucionalno usposabljanje omogoča različne tečaje, predavanja, seminarje in druge krajše oblike usposabljanj za opravljanje konkretnih del in nalog. V tem letu se je največ brezposelnih udeležilo tečajev računalništva in učenja tujih jezikov, tečajev za pridobitev vozniškega izpita C- do F-kategorije, tečajev za voznika viličarja, priprav na strokovni izpit iz upravnega postopka in usposabljanj za računovodsko-knjigovodska dela.

Priprave na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije tako pomenijo pridobitev usposobljenosti za opravljanje določenega poklica ali poklicnih nalog in s tem brezposelnim močno izboljšajo možnosti, da bodo našli zaposlitev.

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.