Zakaj se »copy - paste « CV ne obnese

Ste jih poslali že mnogo? Z njim delodajalce nikakor ne morete prepričati? Ste že obupali nad pošiljanjem in se sprašujete kaj je narobe, da ne uspete priti niti na zaposlitveni intervju?

VAŠA PRIJAVA JE ZRCALO VAS SAMIH

Poslan CV in spremno pismo sta vaš prvi stik z delodajalcem, zato ga morate napisati na način, da boste izstopali iz velike množice prijav, ki so se znašle na mizi zaposlovalca. Nikakor pa v stanju naveličanosti in apatije ne počnite »copy-paste« variante. Poglejmo nekaj razlogov zakaj ni priporočljivo, da napišete en življenjepis in spremno pismo in se z istim prijavljate na različna delovna mesta!

cv_blog_0.jpg

GRE ZA PROCES SAMOSPOZNAVANJA IN SPOZNAVANJA PODJETJA

Pisanje prijave za delo je proces, ki zahtevava dobro poznavanje sebe in svojih kompetenc. Če želite svoje kompetence in prednosti, ki jih imate prodajati naprej, jih morate najprej pri sebi prepoznati. Ko ste si na jasnem, v čem ste vi resnično boljši od drugih, kakšna znanja in izkušnje imate, jih morate na ustrezen način delodajalcu predstaviti. Le suhoparno naštevanje vaših pozitivnih lastnosti kot npr.: sem vesten, delaven, marljiv … ne bo prepričalo delodajalca. Navedite konkretne izkušnje in podkrepite jih s konkretnimi primeri. Na ta način boste delodajalcu suvereno predstavili, kaj vi lahko resnično doprinesete v podjetje. Dali mu boste vedeti, da veste o čem govorite. Če še niste bili zaposleni, se glede pridobljenih izkušenj, lahko sklicujete na študijsko prakso, študentsko ali prostovoljno delo. Vsaka izkušnja šteje, ne glede na to, pri kakšnem delu ste jo pridobili.

VAŠE KOMPETENCE in IZKUŠNJE NAJ BODO VAŠ ODGOVOR NA RAZPISNE POGOJE

Kot odgovor na razpisne pogoje sestavite prijavo na zaposlitveni oglas, ki bo z opisom vaših kompetenc, znanj in izkušenj ustrezala zrcalni sliki objavljenega delovnega mesta. Zato je najprej potrebno zaposlitveni oglas podrobno preučiti. Postavite se v kožo delodajalca, preučite zahteve podjetja in pričakovanja nadrejenih v podjetju. Sestavite si seznam želenih kompetenc, ki so potrebne za razpisano delovno mesto in jih razčlenite. Bodite iskreni. Svojih znanj in kompetenc ne naštevajte kar povprek, saj se delodajalec zanima le za tiste, ki jih je navedel v oglasu. Zadostovalo bo, če ostala znanja omenite kasneje na zaposlitvenem razgovoru, če presodite, da jih bodo v podjetju lahko koristno uporabili. Če npr. nekdo potrebuje prodajalca poudarite dobre lastnosti, ki jih mora imeti prodajalec; npr. komunikativnost, veselja do dela s strankami. Pozanimajte se, za kakšno trgovino gre. Tudi v prodajalnah so za delo na posameznih oddelkih potrebne specifične izkušnje. Poizvedite ali gre za manjšo poslovalnico, kjer bodo zahtevali od vas, da delate na več delovnih mestih ali gre za specializirano delovno mesto in boste delali le na določenem oddelku. Vsako delovno mesto ima svoje zahteve, za katerega so potrebne drugačne kompetence in znanja.

Od samega razpisanega delovnega mesta na katerega kandidirate, je pomembna tudi oblika CV-ja. Podjetje, ki išče npr. poklicnega fotografa, bo od kandidatov pričakovalo vizualno dodelan CV, ki bo na drugačen način, po vsebini ali obliki pritegnil pozornost. Imeti mora tudi priložen portfolio.

Delodajalec, ki je potreboval cvetličarko, je zaposlil kandidatko, ki ga je prepričala s svojim CV-jem. Napisan je bil na rožnatem papirju. Spremno pismo pa je lastoročno okrasila z ročno izdelanimi origami rožicami. Na tak način je pokazala svoje ročne spretnosti, bila je izvirna in originalna. Delodajalca je s tem prepričala.

Bodite fleksibilni, vaše kompetence prilagodite vsakemu delovnemu mestu posebej in z njimi poskušajte dopolniti pričakovanja podjetja.

ENAK CV IN MOTIVACIJSKO PISMO ZA PRIJAVO NA VSA DELOVNA MESTA? NIKAKOR!

Si po vsem povedanem še lahko predstavljate, kaj pomeni, da pošiljate isti CV in motivacijsko pismo na različna podjetja?  Kakšen vtis bo od vas dobil delodajalec,  ki potrebuje npr. kadrovika in podjetje, ki išče svetovalca za razvoj kadrov, če bosta oba dobila enak CV z enakimi kompetencami. Čeprav bodo mogoče v obeh primerih v razpisu navedli, da iščejo npr. pravnika, bodo pogoji za zasedbo delovnega mesta povsem različni.  Zato je izredno pomembno, da pošljete na vsako razpisano delovno mesto svojo CV z zahtevanimi znanji. Nikakor ne pošiljajte istega na različna delovna mesta. Kar tako na splošno napisana CV, daje vedeti, da niste dovolj dobro preučili razpisa in nimate uspešno razdelanih vaših kompetenc. Delodajalcu s tem sporočate, da je le eden v vrsti izmed mnogih, ki mu je bila prijava poslana. Za vami bo ostal medel vtis, ki ne bo prepričal. Dajali boste občutek naveličanosti in pasivnosti.

V praksi se dogaja žal tudi, da nekateri pošiljajo prijavo za delo, le zaradi zahtev, ki jih imajo do Zavoda. Prijavo pošljejo le, da dosežejo ustrezno kvoto prijav, medtem ko jih v resnici delovno mesto za katerega so kandidirali niti ne zanima. Take prijave so običajno neustrezne in delodajalcem le jemljejo čas in energijo. Pri tem s svojo neresnostjo dajete slab vtis na ostale resne kandidate za delo. Pri pisanju prijave je potrebna fair play igra.

Velja, da je k poslanemu življenjepisu potrebno priložiti personalizirano spremno pismo, ki naj bi delodajalca v nekaj minutah prepričal, da se je vredno lotiti tudi branja vašega CV. Na oseben in izviren način izpostavite tisto, kar si želi slišati. Pripraviti ga morate do tega, da si bo želel ravno vas privabiti v podjetje.

KAKO SE PRIJAVITI NA OGLAS PREKO SPLETA?

Tudi če se prijavimo na oglas preko spleta, je potrebno upoštevati vsa omenjena priporočila.

Pri prijavi za delo preko spleta je še posebej pomembno, da poleg CV, ki ga običajno pošiljamo v priponki, napišemo tudi spremno pismo. Vljudno je, da spremno pismo nagovarja določeno osebo, saj na ta način izrazimo spoštljivost do osebe, ki jo nagovarjamo. Spremno pismo naj ne bo daljše od ene strani, saj delodajalec pogosto nima čas brati daljših besedil. Delodajalec si želi v spremnem pismu izvedeti čim več o vas, v smislu, kaj bo podjetje pridobilo, če vas zaposli. Spremno pismo lahko pripnete kot priponko ali pa ga napišete v prostor za besedilo.

Prijava za delo je  vaša prva reakcija na razpisano delovno mesto. Na vas je torej, da poskrbite za ustrezno »akcijo« in se lotite pisanja ustreznega C-ja in personaliziranega spremnega pisma.

 

Avtor: Saša Boštjančič, direktorica kariernega portala Optius.com