Spoznajte zanimive poklice: Vodnik, Prodajalec/modni svetovalec v trgovini, Spletni urednik

Ste se kdaj vprašali kaj počne Vodnik kraške jame ali kaj je naloga modnega oblikovalca ter zakaj potrebujemo spletne urednike? Predstavljamo vam simpatične govorce, ki so nam predstavili svoj poklic.

BORUT LOZEJ, VODNIK V ZAVAROVANEM OBMOČJU, PARK ŠKOCJANSKE JAME

Borut Lozej je po izobrazbi varnostni inženir in je diplomiral na temo Varnost pri delu v eni od kraških jam. Študiral je tudi management in se ukvarjal s turizmom.

Ker je po srcu ljubitelj narave, je že kot dijak in kasneje študent delal v Škocjanskih jamah, kjer se je kasneje tudi zaposlil in si danes ne predstavlja boljšega poklica, čeprav kot dijak in študent o tem ni razmišljal. Že od samega začetka v tem delu uživa in kot pravi, mu tudi veliko pomeni, ker ga obkroža super »team« sodelavcev. Sedaj je zaposlenih 35 oseb - najprej so bili to večinoma vsi iz istega kraja, ki so se med sabo poznali že od prej, s tem ko je število zaposlenih raslo, pa so zaposlovali tudi osebe iz drugih krajev in še vedno se super razumejo. Poudarja, da imajo zdravo jedro, posluh do sodelavcev in sociale. Sodijo v javni sektor in sicer glede plačila niso ravno razkošni, vendar pa imajo določene nagrade in predvsem jim delodajalec daje občutek, da jih ceni.

Ker so vezani na sezone, poleti delajo več, čez cel dan - ko so obiskovalci v parku, nočnih izmen nimajo. Delo je izredno dinamično, vodijo skupine obiskovalcev, oblikujejo učno pot, ponujajo tudi treking turo z jamarsko opremo, veliko se ukvarjajo s samo logistiko, da izpeljejo vsak dan znova in ustrežejo obiskovalcem, ki pridejo s celega sveta. Poleg tega pa opravlja tudi naravovarstveni nadzor, kar pomeni, da je potrebno spremljati park tudi s strani kršenja pravil ter ekološke osveščenosti. Glede na naravo dela zaposlujejo tudi sezonske delavce.

Razen tega, da so deloma omejeni s sredstvi, bi sicer poklic zelo priporočil, saj delo poteka v naravi ter nudi tudi kreativnost, saj razvijajo nove programe. Glede na to, da je turizem v Sloveniji hitro razvijajoča panoga, Kras pa je odprt za ponudbo, je lahko tovrsten poklic tudi dobra odskočna deska za naprej.

LUČKA PAVLIČ, SPLETNA UREDNICA, SPAR

Lučka Pavlič je zaključila študij turizma, vendar pa se je zaradi zanimanja začela samoizobraževati na področju oglaševanja preko socialnih omrežij ter kako si postaviti spletno stran itd. Blizu ji je bilo vse, kar je vizualno-kreativno. Danes v Sparu opravlja poklic spletne urednice, ki vsekakor velja za novejši poklic. Skrbi za vse, kar se objavi v njihovi spletni trgovini (od izdelkov do kategorij). Veliko dela z računalnikom, pregleduje izdelke, ureja kategorizacije, sodeluje pri oglaševalskih aktivnostih, ureja multimedijske vsebine, spremlja spletno analitiko, trende in konkurenco.

Sama pravi, da gre za razgibano delo, saj veliko sodeluje z ostalimi oddelki. Stalno, tudi izven službe, razmišlja, kako bi določena stvar pripomogla k boljši uporabniški in nakupni izkušnji, kako olajšati stvari, kako omogočiti hitrejši nakup. Vsekakor je zanimanje za spletno nakupovanje v porastu. Vedno več ljudi večje nakupe opravi preko spleta. Ali pa opravijo osebni prevzem v trgovini.

Mladim, ki bi se želeli odločiti za tovrsten poklic, svetuje, da izberejo študij, ki je temu najbližji, potem pa izkoristijo čim več brezplačnih izobraževanj, konferenc, se mrežijo z ljudmi, ki opravljajo delo na tem področju, si sami postavijo spletno stran, spletno trgovino … Ker tovrsten študij ne obstaja, se je potrebno samoizobraževati.

Glede na to, da se inovacije in spremembe na spletu hitro dogajajo, težko napove, kaj bo čez 10 let. Upa, da bo mladim omogočeno, da bodo lahko v prihodnje študirali v tej smeri, in da si bodo lahko pridobili prakso na tem področju.

NIKA BRAHOVIČ, PRODAJALKA/MODNA SVETOVALKA TRGOVINE XYZ & SPORTINA, CITYPARK LJUBLJANA

Nika Brahovič je začela delati v trgovini XYZ že kot študentka in sicer v prodaji. Sedaj dela kot modna svetovalka v trgovinah Sportine Bled in dela z znanimi in prestižnimi blagovnimi znamkami. Po izobrazbi je ekonomski tehnik. Že od mladih nog jo veže ljubezen do mode in pa veselje do dela z ljudmi. Redno spremlja modne trende, udeležuje se internih izobraževanj na temo psihologije prodaje, motivacijskih izobraževanj itd. Prepričana je, da vse to pripomore k odlični prodaji in zadovoljnemu kupcu.

Povprečen delovni dan traja 6 ur. Vedno pride pol ure prej, da si uredi okolje za odprtje trgovine. Vsak dan prispejo nova oblačila, ki jih je potrebno pregledati, prav tako nove trende in nove kolekcije. Veliko dela ima s strankami, saj jim je potrebno zagotoviti najboljšo nakupovalno izkušnjo ter poskrbeti, da se dobro počutijo. Zna vzpostaviti stik s kupci, jim približati modo ter svetovati pri izboru oblačil in modnih dodatkov.

Je mnenja, da v tem poklicu lahko dela in napreduje le oseba, ki rada dela z ljudmi in obožuje modo. Ob tem pa dodaja, da se šele v praksi pokaže, ali je posameznik primeren za ta poklic.

Pripravila: Mojca Tomšič, Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.