Razlika med kronološkim in funkcijskim CV-jem

Kronološki in funkcijski življenjepis sta najbolj pogosti obliki CV-jev pri iskalcih zaposlitve - pa veste kateri odgovarja vam?

Kronološka oblika življenjepisa

Kronološka oblika CV-ja je predvsem primerna za kandidate, ki imate že številne delovne izkušnje, saj z njim prikažete vsa delovna mesta in dosedanje izkušnje in tako ponudite jasno sliko o tem kdaj in kje vse ste do sedaj delali kot tudi za tiste, ki imate jasno postavljene karierne cilje, vaše zaposlitvena pričakovanja pa sovpadajo s preteklimi delovnimi izkušnjami.

To pomeni - če ste do sedaj v svojih zaposlitveni zgodovini delali na enem izrecnem področju, potem je kronološki CV pravi za vas, saj tako naštejete vaše dosedanje delodajalce, naštejete delovne naloge, ne potrebujete pa posebej izpostavljati vaših posameznih funkcij, saj so si med seboj podobne - le nadgrajevali ste jih skozi leta oz. jih imate namen nadgrajevati z menjavo službe in graditi kariero.

Praktičen primer: 31-letna dipl. ekonomistka je do sedaj zamenjala dve službi in na obeh je delala v komercialnem oddelku, v prvi službi kot pomočnica vodje prodaje, v drugi kot samostojna komercialna referentka, sedaj pa bi se rada prijavila na delovno mesto Vodje prodaje, Tu gre za zelo podobne izkušnje, ki se dopolnjujejo in z novim delovnim mestom bo le še nadgradila kariero.

kronoloski in funkcijski CV

Funkcijska oblika življenjepisa

Funkcijska oblika CV-ja pa v ospredje postavlja vaše sposobnosti, veščine in strokovna znanja, s tem ko izkušnje po posameznih delovnih mestih in sama delovna zgodovina niso poudarjeni. Tako je funkcijska oblika CV-ja predvsem primerna za iskalce prve zaposlitve ali tiste, ki se podajate na povsem novo karierno pot, saj sama oblika zakrije primanjkljaj delovnih izkušenj na podlagi delovnih mest, poudari pa vaše kompetence. Po drugi strani pa tudi tiste, ki ste zamenjali že vrsto služb in tako preko funkcijske oblike življenjepisa izpostavite konkretna znanja in odgovornosti, ne pa tudi preteklih zaposlitev in tako malo prikrijete četico dosedanjih delodajalcev.

Če pogledamo le bistvo - iščete prvo službo in ste prej delali le preko študentskega servisa / opravljali prakso ali pa ste zamenjali že lepo število delodajalcev, pa tudi vaše sicer bogate izkušnje niso samo z enega področja.

Praktičen primer: 34 letni gimnazijski maturant je v svoji zaposlitveni zgodovini  delal kot komercialni referent, kjer je skrbel za spletni portal. Ker mu je delo z internetom dišalo je v drugi službi prevzel manjšo spletno trgovinico, kjer je skrbel tako za prodajo, dobavitelje, urejanje spletne trgovine in tudi marketing. Potem je vzel službo vodje večjega spletnega centra, kjer se je še dodatno naučil tudi marketinških veščin in spletne analitike. Zaradi dobrega poznavanja spletnih orodij je sledila zaposlitev na delovnem mestu Vodje projektov v programerskem podjetju, kjer je skrbel za vodenje posameznih projektov in razvoj izdelkov obenem pa tudi za spletni marketing in trženje storitev / modulov.

Če gre zapisovati vse dosedanje službe in natančne delovne naloge, bo CV dolg 5 strani. Zato je bolje, da si izbere bistve funkcije in opiše, katere izkušnje točno je na tem področju dosegel. V tem primeru bi si recimo izbrali ključne besede: Spletni marketing; Vodenje spletne trgovine; Vodenje projektov; Poslovna komunikacija.

Za lažko predstavo, si lahko tukaj ogledate primer posamezne oblike, katero si lahko tudi naložite in uporabite za osnovo svojega življenjepisa:

Kronološka oblika CV-ja >>

Funkcijska oblika CV-ja >>