Priporočilno pismo oz. priporočilo

Priporočamo vam, da skušate pridobiti priporočilno pismo vsakega delodajalca, s katerim zaključite sodelovanje. Več boste imeli dokazil o dobrem delu, večje zaupanje boste vzbudili v bodočem delodajalcu.

Priporočilno pismo je bližnjica do sanjske službe

Delodajalcu ste se že predstavili z dobrim življenjepisom, odlično ustrezate kriterijem razpisa za prosto delovno mesto, s samozavestnim zaposlitvenim razgovorom pa ste naredili dober prvi vtis … A služba še ni vaša, saj niste edini takšen kandidat! Ali ne bi bilo v takšnih primerih lepo, če bi v rokavu imeli asa, ki bi jeziček na tehtnici prevesil na vašo stran? Eden takšnih je nedvomno priporočilno pismo oz. priporočilo vašega nekdanjega delodajalca. Preberite, zakaj lahko s slednjim tako hitro preskočite konkurenco in kako ga pridobiti! 

Dober glas seže … do naslednjega delodajalca! 

Ko se potegujete za delovno mesto, je vsak adut lahko odločilen, da delodajalec prav vas prepozna kot pravo izbiro. Četudi vaš življenjepis že na daleč navduši in se dokažete z znanjem, ste za kadrovnike in vodje v veliko primerih še vedno neznanka, saj vas osebno ne poznajo in ne vedo, kako se obnesete pri spopadanju z vsakodnevnimi izzivi, kakšen odnos imate do nadrejenih in podrejenih ali kako zagnani ste pri svojem delu. Kako naj torej vedo, ali ste vredni priložnosti?

Eden od načinov, da se delodajalci dokončno prepričajo, da ste vredni njihovega začetnega zaupanja, je zagotovo dobro mnenje oz. priporočilo delodajalca, pri katerem ste delali prej. S slednjim lahko odlično podkrepite vsebino svoje prijave in pripomorete h grajenju osebne blagovne znamke. Dobra beseda je namreč vedno dobrodošla, pa naj gre za ustno priporočilo po telefonu ali ožigosan dokument nekdanjega nadrejenega. 

Priporočilno pismo od delodajalca = priporočilno pismo neposrednega nadrejenega

Če je le mogoče, ob odhodu z delovnega mesta poskusite pridobiti priporočilno pismo oz. priporočilo od svojega neposredno nadrejenega oz vodje oddelka,v  katerem ste delali. Ta oseba vas dobro pozna, zato bo lahko izpostavila veliko vaših prednosti, hkrati pa ima tovrstno priporočilo večjo težo, saj prihaja s strani vašega nadrejenega. 

Vendar pa za priporočilo ne prosite nadrejene osebe, s katero se niste dobro razumeli ali s katero ste bili v konfliktu. V tem primeru za priporočilo raje zaprosite drugo osebo v podjetju, s katero ste se razumeli in ki je prav tako pooblaščena, da vas lahko oceni ter z žigom in podpisom potrdi nastalo priporočilo za službo.

Ne odidite brez priporočilnega pisma

Na zaposlitvenem portalu Optius.com priporočamo, da skušate pridobiti priporočilno pismo od vsakega delodajalca, s katerim zaključite sodelovanje. Več boste imeli dokazil o dobrem delu, večje zaupanje boste vzbudili v bodočem delodajalcu. S tem se boste morda tudi izognili morebitnemu telefonskemu preverjanju pri preteklih delodajalcih. Slednje zna biti včasih nehvaležno, saj nikoli ne veste, katerega od vaših nadrejenih bo kadrovik kontaktiral in koliko se bo ta oseba spomnila o vas. Delodajalec lahko denimo naleti na osebo, s katero se niste ujeli ali ki ni veliko sodelovala z vami, zato ne želi ali ne more izpostaviti vašega pozitivnega doprinosa k uspehu podjetja, ki ste ga zapustili. 

Zato vedno sami poskrbite, da boste imeli priporočilno pismo bivšega delodajalca že pri sebi, ko se boste prijavljali na prosto delovno mesto ali iskalni nove priložnosti. Obenem se morate zavedati, da je priporočilo vaša skrb in vam ga delodajalec ni dolžan sam od sebe napisati. Pred odhodom zato izberite primerno osebo ter primeren trenutek in vljudno prosite nadrejenega, če vam lahko pomaga in poda pozitivno mnenje o vašem delu. 

Priporočilno pismo delodajalca ne sodi v prvo prijavo! 

Na portalu Optius priporočamo, da vsa priporočila skrbno hranite pri sebi, a jih ne pošiljate že takoj ob prvi prijavi. V življenjepis sicer lahko zapišete, da priporočila in ostala dokazila (npr. kopijo diplome)  lahko pošljete naknadno. Preveč priponk in dokazil ob prvi prijavi delodajalcu ni najbolj v veselje, saj se v tej fazi prebija čez množico prijav in dela šele prvo selekcijo kandidatov. Vsekakor pa so priporočila dobrodošla ob nadaljnjih stikih z delodajalcem - torej ko ste vabljeni na zaposlitveni razgovor oz. zaposlitveni intervju.

Kaj naj vsebuje priporočilo za službo? 

V grobem naj bi vsako priporočilno pismo delodajalca vsebovalo:

  • podatke podjetja, v katerem ste bili zaposleni, in na koncu datum, podpis in žig delodajalca;

  • naziv delovnega mesta, na katerem ste bili zaposleni (in koliko časa ste bili zaposleni);

  • kratek opis dela, ki ste ga opravljali;

  • v čem ste bili še posebej dobri, kakšne odgovornosti ste imeli, kakšna so bila vaša znanja in veščine;

  • kakšne so vaše osebnostne lastnosti in kako so te vplivale na delo celotne ekipe. 

branje priporocila

Predvsem pa je pomembno, da priporočilno pismo odseva pravo vrednost osebe, ki jo opisuje, ter da temelji na resničnih dejstvih. Pretiravanje se hitro spregleda, zato nima smisla navajati neresničnih dejstev in zaslug, pa četudi vam delodajalec s tem želi le dobro. Pazite tudi, da bo priporočilo relevantno oz. da se bo osredotočalo na tiste vrline in znanja, ki vam utegnejo na razpisanem delovnem mestu priti najbolj prav. 

Kaj pa iskalci prve zaposlitve? 

Iščete svojo prvo redno zaposlitev in še nimate izkušenj z delodajalci? Niti ne veste, kako se lotiti iskanja službe, kaj šele, da bi razmišljali o priporočilih? Ni še vse izgubljeno! Pri prijavi lahko ogromno šteje tudi priporočilo nekdanjega profesorja na fakulteti, ki izkazuje vaše veščine in bogato znanje ali govori v prid vaši delavnosti. Če ste sodelovali pri kakem pomembnem raziskovalnem projektu, za spodbudo vsekakor poprosite mentorja ali nadzornika. Pomagate si lahko tudi s pozitivnim mnenjem podjetja, pri katerem ste opravljali prakso ali študentsko delo. 

Za priporočilno pismo  se bivšemu delodajalcu ne pozabite zahvaliti, saj je to odraz njegove dobre volje. Ne pozabite tudi, da lepa beseda lepo mesto najde in da se je ne glede na razloge, zaradi katerih ste se razšli z delodajalcem, vedno vredno posloviti na lep in spoštljiv način. 

Pripravila: Mojca Tomšič, vodja prodaje na Optius.com
Vir slike: Business photo created by yanalya - www.freepik.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.