Ostajam doma

Medtem ko je življenje v prejšnjem tednu kljub grožnjam s koronavirusom marsikje še potekalo v ustaljenem ritmu, se je situacija v preteklih dneh korenito zaostrila. Zaradi zaprtja šol in vrtcev smo bili primorani ostati doma vsi, ki imamo mlajše otroke, vse glasnejši pa so pozivi medijev, da to storijo tudi vsi, ki lahko delajo od doma. Sprememb, ki so nas zajele praktično čez noč, ni pričakoval nihče.

Če smo še pred kratkim lahko nemoteno opravljali svoje delo, se podali po opravkih ter družili z družino in prijatelji, nas je trenutna kriza prisilila, da se za nekaj časa umirimo in umaknemo v najožji družinski krog. Namesto z vsakdanjimi delovnimi izzivi se bomo mnogi sedaj srečali z izzivom, kako urediti življenje v samoizolaciji zase ter svoje najbližje. Kako sploh funkcionirati v medsebojnih odnosih, ko bomo skupaj preživeli mnogo več časa kot prej. 

Šola prek spleta in delo od doma - ste pripravljeni na izziv? 

Mnogi se trenutno soočamo z vprašanjem, kako bomo usklajevali delo od doma s pomočjo otrokom, ki svoje šolske obveznosti sedaj opravljajo stran od učiteljev in sošolcev. Kaj bomo v družini počeli več tednov, kako bomo preživeli čas? 

Predvsem je seveda pomembno, da ohranimo mirno kri in optimistično zremo v prihodnost. Marsikaj se bo spremenilo, tudi na slabše, a v času krize lahko vsak v sebi najde tudi tisto najboljše. 

Predvsem bodimo potrpežljivi z najmlajšimi. Ne dovolimo, da nas čas izolacije oddalji od tistih, s katerimi si delimo dom. Razumimo najstnike, da jim v tem času ni lahko, saj so bili čez noč odrezani od vsakdanjega druženja s prijatelji, normalnega šolskega dela in aktivnosti. 

Marsikoga med nami je strah, kako pomagati otrokom pri šolskem delu. Nihče ni pričakoval, da bomo morali vsaj delno prevzeti delo učiteljev in podmladku pomagati pri šolski snovi. A če sami ne vemo, kako narisati kvadratno funkcijo ali napisati esej v nemščini, zagotovo obstaja kdo, s komer se lahko povežemo in ga prosimo za pomoč. Važno je, da ohranimo mirne živce in po najboljših močeh pomagamo otrokom - svojim in, če zmoremo, tudi drugim. 

Predvsem je pomembno, da: 

 • Razložimo otrokom, da trenutna situacija ne pomeni počitnic in da morajo nadaljevati s šolskim delom. 

 • Naredimo urnik učenja, ki ga prilagodimo glede na potrebe in ritem družine, z njim pa ustvarimo rutino, potrebno za nemoteno šolanje. 

 • Spoznamo svoje otroke in njihove potrebe ter jim prilagodimo pristop. Če otrokom denimo dobro dene polurni sprehod za premor, ga vključimo v urnik. 

 • Paziti, da ohranimo pozitiven odnos do otrok, da nanje ne prenašamo živčnosti in pesimizma, temveč jim vlivamo motivacijo do dela in tudi v tem času krepimo njihovo radovednost. 

Delo od doma in varstvo otrok

Delo na daljavo med krizo: misija nemogoče? 

Kako torej usklajevati življenje med štirimi stenami, da lahko nemoteno delamo in hkrati poskrbimo za najmlajše? Za marsikaterega starša je to nočna mora. A s pogumom in dobro voljo je mogoče premagati še tako težke ovire. Nekaj idej, kako v trenutkih samozolacije učinkovito in produktivno delati, najdete v spodnjih vrsticah: 

 • Naredite urnik dela in ga uskladite s šolskimi obveznostmi otrok ter drugimi opravili. Določite čas, ko otroci delajo samostojno in se vi lahko posvetite videokonferencam ali klicem, ter čas, ko pomagate najmlajšim. O tem obvestite sodelavce, da bodo vedeli, kdaj ste dosegljivi. 

 • Poskusite se pomiriti. Meditirajte, poslušajte najljubšo glasbo, pojdite sami na sprehod v bližnji gozd … Pomembno je, da ohranjate mirno kri in osredotočeno opravljate svoje delo. 

 • Poskusite si urediti miren prostor za delo, ki je le vaš. Če vam pomaga, se lahko pred vstopom vanj tudi preoblečete in s tem ustvarite občutek, kot bi šli v službo. Lahko si tudi ustvarite podobne pogoje kot na delovnem mestu, denimo tako, da na podoben način razporedite delovne pripomočke, si zagotovite podobno raven svetlobe kot v službi … 

 • Z bližnjimi se dogovorite, da spoštujejo vaš delovni čas in vas med slednjim čim manj motijo. Tudi sami bodite disciplinirani in se izogibajte nepotrebnim distrakcijam. 

 • Če lahko, izkoristite fleksibilnost, ki vam jo ponuja samoizolacija. Če vam bolj ustreza delo zvečer, lahko sončne dopoldneve izkoristite za prijetne sprehode in igro z najmlajšimi. Del nalog lahko denimo opravite zgodaj zjutraj, del pa zvečer. 

Izkoristite čas zase in svoje najbližje 

Spadate med tiste starše, ki so imeli prej premalo časa za partnerja otroke in družinske aktivnosti? Potem je trenutna kriza lahko priložnost, da se zbližate z družino in nadoknadite za zamujene trenutke. Privoščite si piknik na bližnji jasi, se skupaj odpravite na sprehod ali sodelujte pri pospravljanju ali pripravi kosila. Vlagajte v odnos s partnerjem in morda rešite probleme, ki se vlečejo že dolgo, pa se jim v hektičnem vsakdanu niste imeli časa posvetiti. 

Kriza tako ne prinaša zgolj slabosti, temveč tudi priložnost, da se zazremo vase in zbližamo z drugimi. Uporabimo odvečni čas, da morda pokličemo stare prijatelje, stare starše ali daljne sorodnike. Tudi prek videoklica se je mogoče prijetno družiti. 

Kaj pa iskanje zaposlitve, prijave na prosta delovna mesta in načrtovanje kariere? 

Četudi izgleda, kot da se svet zaustavlja, obenem pa vsi govorijo o hudi krizi, ki bo sledila pobiranju po epidemiji, lahko v času samoizolacije poskrbite tudi za načrtovanje kariere in celo iskanje zaposlitve. Kako? 

 • Če iščete novo ali celo prvo zaposlitev, ne odnehajte. Izkoristite odvečni čas in se prijavljajte na oglase za prosta delovna mesta. Na portalu Optius skrbimo, da so prikazani le aktualni oglasi. Tiste objave, ki zaradi krize niso več veljavne, sproti odmikamo. 

 • Mrežite se. Optimizirajte svoj LinkedIn profil, spoznavajte nove ljudi in se sestajajte z njimi prek videoklica. Če se zanimate za določeno delovno mesto, ki ga ponujajo, se morda lahko dogovorite za video intervju

 • Zdaj je pravi čas, da uredite svoj življenjepis in spremno pismo

 • Pridobivajte nova znanja in veščine. Sedaj imate odlično priložnost za vseživljenjsko izobraževanje. Že poznate 10 veščin, ki jih boste potrebovali za uspeh v letu 2020?  

 • Preberite si tudi povezane vsebine, ki jih najdete na dnu tega zapisa - pridobite več kakovostnih podatkov, da boste lahko mirnejši in osredotočeni na bistvo. 

Predvsem pa ostanite zdravi s svojimi najbližjimi in veselite se skupnih jutranjih nasmehov.

 

Pripravila: Anja Kremič, Optius.com
Vir slike: Pexel

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.