Kriza me je stala službe, kaj pa zdaj?

Pri zaposlitvenem portalu Optius.com se zavedamo stiske mnogih, ki zaradi pandemije ne morejo normalno delati in so primorani (po)iskati nove zaposlitvene izzive. In prav zato smo pripravili vodič v 13 korakih, s pomočjo katerega se boste po neuspehu lažje pobrali ter uspešno poiskali novo službo.

Vam je novi koronavirus spodnesel karierna tla pod nogami? Če se bojite izgube službe ali vas je ta že doletela, niste sami. Pri zaposlitvenem portalu Optius.com se zavedamo stiske mnogih, ki zaradi pandemije ne morejo normalno delati in so primorani (po)iskati nove zaposlitvene izzive. In prav zato smo pripravili jasen in pregleden vodič v 13 korakih, s pomočjo katerega se boste po neuspehu (na katerega niste imeli vpliva) lažje pobrali ter uspešno poiskali novo službo.

Sprostite se, zadihajte, uredite misli

Morda se sliši klišejsko, a vaš odziv na situacijo je ključnega pomena. Popolnoma normalno je, da vam ni lahko, a negativna miselnost in pretirana jeza škodita tako vašemu zdravju kot tudi prizadevanjem za končno rešitev. Zato se najprej umirite in znebite negativnih misli. Izguba službe, sploh v tem negotovem obdobju, ni sramota, saj lahko doleti prav vsakogar, od delavca za preprosta dela do uradnika za okencem.

Vzemite si nekaj trenutkov zase, da zadihate. Če lahko, zamenjajte okolje, se posvetite najljubšemu hobiju ali pa preživite čas z najdražjimi. Napolnite baterije, saj jih boste potrebovali za lov na nove priložnosti!

Razmišljajte strateško

Če ste med tistimi, ki jih ob slabih novicah zgrabi panika, pozorno preberite naslednje vrstice. Po izgubi svojega delovnega mesta nikar takoj ne odhitite za računalnik, da bi brezciljno brskali po zaposlitvenih portalih. Potrebujete načrt!

Posebej če ste zaposlitev izgubili, ker vam je koronakriza onemogočila delo v lastni dejavnosti, dobro razmislite, kam se želite preusmeriti. Kaj bi v življenju še radi počeli, v čem ste dobri, katere spretnosti lahko s pridom unovčite v trenutni situaciji?

Sestavite seznam poklicev, ki bi vas veselili, pa tudi tistih, ki jih na podlagi lastnih izkušenj ali predstav ne želite opravljati. Razmislite, na katere kompromise ste pripravljeni (delo v izmenah, daljša vožnja na delo …) in razvrstite svoje želje po pomembnosti.

Tako boste določili svoje prioritete ter se pri prečesavanju prostih delovnih mest lažje prebili do za vas najprimernejših služb. Če veste, kaj želite, lahko namreč v trenutku zožite izbor na tiste prave priložnosti. 

Delo za racunalnikom po koroni

V precepu? Prosite za (po)moč! 

Prositi za pomoč je povsem človeško, zato naj vas ne bo sram poiskati podporo. Če namreč sami ne veste, kam bi se usmerili, so tu ljudje, ki vam lahko učinkovito pomagajo pri lovu na službo. Prijavite se v evidenco brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije in se dogovorite za srečanje s svetovalko ali svetovalcem. Skupaj bosta naredila zaposlitveni načrt, ki vam bo pomagal pri naslednjih korakih!

Misija “Življenjepis” 

Priprava kakovostnega in posodobljenega življenjepisa terja čas in trud, a vam lahko v bitki za sanjsko zaposlitev prinese ogromno prednost, zato kar veselo na delo!

Če ste zadnji življenjepis napisali več let nazaj, si najprej poglejte, kaj vse mora tovrsten dokument vsebovati danes. Na našem blogu si lahko preberete tudi, kakšne vrste življenjepisa poznamo ter kako napisati takšnega res dobrega. Pobrskajte po “kategoriji” življenjepis in se opremite z znanjem!

Ko obvladate teorijo, je čas za prakso. Vzemite si čas in razmislite, kaj vse boste v svojem življenjepisu izpostavili ter na kakšen način. Posebej če ciljate na več različnih zaposlovalcev, si je najbolje pripraviti splošen obrazec oz. predlogo življenjepisa, ki jo boste nato prilagajali posameznim delodajalcem.

Ko gre za CV, namreč en ključ ne odpira vseh vrat! Tisti kandidati, pri katerih se že iz življenjepisa vidi, da so preučili delodajalca ter najbolj izpostavili veščine, sposobnosti in lastnosti, ki jih slednji išče, bodo mnogo lažje prepričali. Zato naj vaš življenjepis nikar ne bo letak, ki ga v enaki obliki delite vse povprek.

Kaj pa spremno pismo? 

Enako kot v primeru življenjepisa se tudi pri spremnem pismu velja potruditi in ga prilagoditi delodajalcu, na katerega delovno mesto se prijavljate. Pripravite si osnutek, v katerem izpostavite svoje najboljše lastnosti, znanja in spretnosti, hkrati pa pustite prostor za vsebino, ki jo boste dodali naknadno. S tem mislimo denimo na razlago, zakaj vas je pritegnilo točno določeno podjetje, zakaj in kako lahko prav vi prispevate k njegovemu nadaljnjemu razvoju, uspehu, kaj bi z vami pridobili itd. 

Ponovimo vajo na spletu – čas je za LinkedIn! 

Vas še ni na LinkedInu? Potem je skrajni čas, da ustvarite profil (kako ga uredite, si preberite tukaj). Če vas bo potencialni delodajalec namreč našel na tem omrežju (v Sloveniji  že skoraj  400.000 uporabnikov Linkedina), boste izpadli verodostojnejši, posebej če je kdo od stanovskih kolegov ali nekdanjih sodelavcev in vodij potrdil vaša znanja in veščine ali vas denimo omenil v svoji objavi. 

linkedin clanek

Prav tako je LinkedIn še ena platforma, na kateri si lahko ogledate prosta delovna mesta ali naletite na objave, v katerih na priložnosti opozarjajo drugi uporabniki.

Seveda pa pri omembi LinkedIna ne gre mimo mreženja. Povezovanje z uporabniki, ki delujejo na vašem področju ali v dejavnosti, ki vas zanima, vam lahko odpre premnoga vrata. Dodajte znance, prijatelje, kolege ter navezujte stike.

In če ne veste, kaj pomeni dober LinkedIn profil ali če niste čisto prepričani, kaj se na LinkedInu ne objavlja, vam z veseljem pomagamo tudi mi! 

Miško v roko in oči na peclje! 

Kako hitro boste po izgubi službe spet na konju, je v veliki meri odvisno od vašega lastnega vložka. Priložnost namreč redko pride sama od sebe in če se želite vi zapoditi za njo, je najbolje, da si ustvarite posebno rutino.

Kaj to pomeni? Da določite korake, ki jih boste izvedli vsak dan ter tako vedno ostali na tekočem s situacijo na trgu dela in priložnostmi. Naj postrežemo s primerom:

  • Ko zjutraj vstanete, obiščite zaposlitvene portale, kakršen je naš Optius, in preverite novosti.
  • Nato obiščite tudi spletno stran Zavoda za zaposlovanje in si poglejte, če vas tam čaka kaj novega.
  • Čez dan se nekajkrat odpravite na družabna omrežja, posebej LinkedIn in Facebook. Obiščite profile podjetij, v katerih bi želeli delati, ter oseb, ki pogosto objavljajo ali delijo novice o priložnostih za iskalce zaposlitve.
  • Pripravite si seznam spletnih strani delodajalcev, za katere bi želeli delati, ter jih vsaj na nekaj dni obiščite – predvsem karierne strani ali strani z novicami.
  • Prijavite se na spletne dogodke, webinarje, ki vas strokovno zanimajo. Nekateri omogočajo tudi mreženje.

In če želite prihraniti nekaj časa, si lahko s praktičnimi spletnimi rešitvami precej olajšate življenje. Denimo z E-informatorjem, Optiusovim brezplačnim sistemom obveščanja o prostih delovnih mestih. Zgolj ustvarite svoj profil, aktivirajte obveščanje in obvestila o novih zaposlitvenih priložnostih bodo samodejno romala v vaš e-poštni nabiralnik. 

Bodite na preži! 

Spremljati zaposlitvene oglase je eno, prijaviti se nanje pa nekaj čisto drugega. Ne boste verjeli, koliko ljudi zasledi oglas za delovno mesto, ki jim je všeč, a se nanj ne prijavijo. Mnogi namreč pomislijo, da nimajo dovolj možnosti, da bi prišli vsaj v ožji izbor, nekateri pa s prijavo odlašajo, nato pa pozabijo in zamudijo rok za prijavo..

Ko zavibrira pametni telefon, vam seveda ni treba vstati od mize zdrveti za računalnik, ne da bi do konca pojedli kosilo. A vseeno se ne obotavljajte. Bodite ažurni in sproti pripravljajte ter pošiljajte prijave. Tako vas ne bo moglo nič presenetiti, prav tako pa boste imeli več časa za posamične prijave, da jih boste res dobro prilagodili delodajalcem in pazljivo pregledali, preden jih boste odposlali.

Obenem si ne zapirajte vrat po nepotrebnem in se prijavite na vsa delovna mesta, ki so vam všeč – tudi če ne izpolnjujete čisto vseh pogojev. Morda delodajalec na podlagi kakovostnega življenjepisa in privlačnega spremnega pisma presodi, da ste vseeno vredni razgovora, na katerem se lahko dokažete tudi z znanji, ki jih boste lahko naknadno pridobili! 

cakanje na razgovor clanek1

Pripravite prostor za razgovor na daljavo

V času ukrepov proti novemu koronavirusu vse več podjetij zaposlitvene razgovore opravlja virtualno, raste pa tudi število ponudb za delo na daljavo. V takšnih okoliščinah se velja na tako obliko intervjuja dobro pripraviti, saj lahko na ta način sami prispevate k lastnemu uspehu. Kako? Preprosto!

Izberite prostor v stanovanju, v katerem boste najlažje in z najmanj motnjami opravljali razgovore. Poskrbite za pravo raven svetlobe in prostor zgledno uredite, tako da v “kadru” ne bo kupa umazane posode ali zmečkanih oblačil. Prav tako zagotovite delujočo internetno povezavo in funkcionalno opremo, ki vam bo omogočila razgovor brez motenj.

Dobra priprava prostora je lahko ključna, če vas delodajalec nenadoma prenesti s hitrim povabilom na videoklic. Tako se namesto na podrobnosti lahko osredotočite na vsebino pogovora in k slednjemu sproščeno pristopite.

In seveda se pripravite tudi na razgovore

Izkoristite odvečni čas in dobro preučite delodajalca, ki vas je povabil na razgovor. Opremljeni z informacijami boste natančno vedeli, katere vrzeli lahko zapolnete s svojim znanjem, hkrati pa ob vprašanjih, ki se navezujejo na podjetje, ne boste v zadregi. Tako boste razgovor izpeljali suvereno in delodajalca navdušili. Pokazali mu boste namreč, da ste proaktivni, učljivi in da vam strateško razmišljanje ter dobra priprava na izzive nista tuja. 

veselje clanek

Vrzite mrežo, ne trnek

Mreženje je v času koronakrize resda oteženo, saj skoraj vse prireditve v letošnjem letu potekajo zgolj prek spleta in ne dopuščajo možnosti za pomenke in izmenjavo izkušenj po glavnem programu. A naj vas to ne ustavi pri spoznavanju novih ljudi ter navezovanju stikov. Naj postrežemo z le nekaj idejami:

  • Na družabnih omrežjih opozorite sledilce, da iščete nove izzive. Povejte jim tudi kaj bi radi delali. Izpostavite svoje izkušnje in najpomembnejše veščine. Tako bodo ljudje vedeli, da ste odprti za priložnosti, ter z vami delili informacije ali vas kje priporočili. 
  • Navežite stik s posamezniki v podjetjih, v katerih bi se nekoč radi zaposlili. Če se z njimi zaradi okoliščin ne morete srečati v živo, jih lahko povabite na virtualno kavo.
  • Bodite aktivni na LinkedInu in z zanimivimi objavami spodbudite prav tako zanimive strokovne debate. Tako boste gradili lastno blagovno znamko, uporabniki pa vas bodo prej opazili. 

Pametno unovčite čas!

Odvečni odmerek prostega časa predstavlja odlično priložnost za rast! In nič se v takšnem obdobju ne izplača bolj kot vložek v lastno znanje in spretnosti. Prijavite se na zanimiv webinar ali tečaj prek spleta, preberite knjigo ali kak strokoven članek in predvsem raziskujte …

Naredite lahko denimo spisek stvari, ki se jih želite naučiti, da bi lažje prišli do sanjske službe. Ali seznam spretnosti, ki jih morate izbrusiti, da vas ne bodo več ovirale v karierni rasti. Naj gre za tečaj iz spletne analitike ali jezikovno šolo – čas je za akcijo! Veliko teh izobraževanj je na spletu tudi brezplačnih.

Pazite nase

Predvsem pa vsak dan poskrbite za dobro počutje, sprostitev in počitek. Če se ga lotite pravilno, je tudi iskanje zaposlitve resno delo, ki zahteva energijo in koncentracijo, zato je prosti čas bistven. Uživajte z najbližjimi ali v naravi ter napolnite baterije, da boste na razgovorih vselej nasmejani in polni energije.

Bodite prizanesljivi do sebe in si ne pustite, da vas vsaka zavrnitev pobije na tla. Razmišljajte pozitivno in poiščite oporo v prijateljih ali znancih.

Zastavite si majhne vsakodnevne cilje, ki vas bodo zadovoljevali in vam dajali motivacijo. Danes pospravite predal, jutri uredite CV, pojutrišnjem pa poskusite vzpostaviti stik s predstavnikom podjetja, ki ga že dolgo spremljate …

Vmesni čas lahko zapolnite tudi s prostovoljnimi dejavnostmi. Pomagajte starejšim ali šibkejšim ter naredite nekaj dobrega. Navsezadnje se boste tako počutili koristne in v lov na novo službo vstopili še bolj motivirani. 

 

 


Prijava na newsletter