Kako v letu 2021 najti zaposlitev

Ste v fazi iskanja ali menjave zaposlitve? Potem berite dalje, saj vam bodo naši namigi pomagali hitreje priti do želene službe.

Tako kot na nogometnem igrišču obstajajo Lioneli Messiji in Christiani Ronaldi, v kuhinji pa Gordoni Ramsayi in Jamieji Oliverji, na trgu dela obstajajo mojstri iskanja zaposlitve. Tudi za uspeh v lovu na sanjsko službo namreč – enako kot za zabijanje golov ali pripravo popolne pečenke – potrebujemo znanje in izkušnje. Ne glede na to, ali vas je trenutna globalna situacija stala zaposlitve ali zgolj motivirala za naslednji karierni korak, je zato čas za trening!

Za lažji začetek smo vam pripravili posodobljen seznam namigov, kje in kako se lotiti iskanja novega delovnega mesta. Pripravljeni, pozor, zdaj!

 

Vse poti vodijo ... na zaposlitveni portal

Ne želimo odkrivati tople vode, a mimo tega poudarka prav tako ne moremo ;). Izkoristite prednosti zaupanja vrednih zaposlitvenih portalov, na katerih tudi v teh nepredvidljivih časih ne manjka oglasov za prosta delovna mesta. Ena od top možnosti je seveda tudi naš Optius, edino tovrstno spletno mesto v slovenski lasti.

Toda pozor! Sreča na zaposlitvenih portalih je na strani učinkovitih uporabnikov, ki znajo izkoristiti tudi napredne funkcije. Pri nas si lahko denimo uredite profil z vsemi podatki in interesi, nato pa aktivirate samodejno obveščanje. Ko se bo v naši zbirki pojavil oglas, ki bo ustrezal vašemu profilu, bo ta takoj pristal tudi v rubriki Ustrezni oglasi v vašem uporabniškem računu, e-informator pa bo vse ustrezne oglase enkrat dnevno posredoval tudi na vaš e-poštni naslov. Da boste takoj izvedeli za sanjsko priložnost in pohiteli s prijavo!

Puscica ki kaze smer naravnost

Že nekaj minut LinkedIna na dan odžene brezposelnost stran

Največje poslovno družbeno omrežje je v koronakrizi še utrdilo svoj primat med virtualnimi središči za karierno mreženje. Če svojega profila še niste dopolnili z vsemi podatki, zato brž miško v roke, saj vas nato čaka pletenje poklicne mreže poznanstev. In kako v ta namen učinkovito opozoriti nase?

  • V predstavitvi jasno povejte, v čem ste dobri, kaj lahko delodajalcu ponudite in kakšne izzive iščete.
  • Povežite se s posamezniki s področij, ki vas zanimajo, nekdanjimi sošolci itd.
  • Aktivno se vključujte v diskusije pod zanimivimi objavami.
  • Z rednim objavljanjem zanimivih idej, deljenjem vsebin ali celo z lastnimi članki izpostavite svoje interese in znanja ter obenem spodbujajte debato.

Zavedajte se, da je prisotnost na LinkedInu kot obisk fitnesa. Za rezultate ni dovolj le nekaj občasnih objav in par všečkov, temveč konsistenten vložek v kakovostne vsebine. Če želite zgraditi močno omrežje, krepitev svoje osebne blagovne znamke uvrstite v svojo vsakdanjo rutino. Morda rezultatov ne boste opazili takoj, a verjemite, da bodo vaše karierne mišice sčasoma opazno zrasle. ;)

Kaj pa ostala družbena omrežja?

Pozabite za trenutek na utrinke z morja in prepire o maskah in cepljenju. Facebook, Twitter in celo Instagram so lahko tudi vaša zaposlitvena orodja. Sledite podjetjem, ki vas zanimajo, saj mnoga zaposlitvene oglase delijo tudi na teh platformah. Mnogokrat jih nato delijo tudi zaposleni.

Če vam okoliščine to omogočajo, lahko s svojimi prijatelji oz. sledilci delite, da ste v lovu za novimi izzivi. Opišite, v čem ste dobri in kaj bi želeli delati. Kdo ve, morda na vašo objavo naleti znanec, ki je ravno slišal za odlično zaposlitveno priložnost ...

Izkoristite “zveze in poznanstva”

Brez skrbi, tole ni spodbujanje k nečednemu izkoriščanju znancev na visokih položajih, saj lahko svoje zveze izkoristite tudi brez ubiranja tovrstnih bližnjic.

 

povezava kontakti iskanje zaposlitve

Stopite v stik s sorodniki in znanci in poizvedite, če ti vedo za zanimive zaposlitvene priložnosti. Morda se v bližini vašega prijatelja iz otroštva odpira nova trgovina, za vas pa priložnost, da ste eden prvih kandidatov v vrsti. Ali pa kdo v obstoječi trgovini odhaja v pokoj oz. na porodniško ... Naj bodo za vas pozorni tudi drugi.

A če želite zares učinkovito izkoristiti svojo mrežo poznanstev, dobri stari “Ti, novo službo iščem!” ne bo dovolj. V pogovoru natančno povejte, kakšne priložnosti si želite, kaj vse ste počeli doslej, kaj najraje delate itd. Več informacij boste dali od sebe, koristnejši bo odziv okolice.

Pojdite v svet – z miško ali z masko!

Dogodki v živo so v trenutku nastajanja tegale prispevka še vedno prej izjema kot pravilo, zato je spletno druženje še vedno ključno. Udeležujte se online simpozijev, razprav ali seminarjev na svojem področju ter vnovčite njihove prednosti. Denimo to, da lahko imena vseh udeležencev preberete z ekrana, brez da jim segli v roko. Tako se lahko o njih takoj pozanimate, z najzanimivejšimi pa se nato povežete prek spleta.

Če vam okoliščine to omogočajo, pa se ob upoštevanju previdnostnih ukrepov izkoristite tudi možnost srečanja v živo. Pristni stiki so nenadomestljivi in morda boste s povabilom na sprehod v naravi na bodočega delodajalca naredili še posebej dober vtis. 

Pokukajte na spletne strani delodajalcev

Vzemite si čas za spletna mesta podjetij, pri katerih bi še posebej z veseljem delali. Spremljajte novice ali se nanje celo naročite. Iz poročil o dogajanju namreč lahko razberete tudi nekaj podrobnosti o razvoju kolektiva, na ta način pa predvidite, kdaj se bodo vodilni odpravili na lov za okrepitvami ali točno določenimi strokovnjaki. 

Na spletnih mestih večjih podjetij lahko pogosto najdete tudi zaposlitvene obrazce, preko katerih lahko preprosto in hitro oddate svoj življenjepis ter spremno pismo – tudi če trenutno ni povpraševanja po kadru vašega profila. Vsekakor izkoristite to možnost.  

Zavod za zaposlovanje ni le za brezposelne

Tudi če ste zaposleni, lahko izkoristite svetovanje in pomoč strokovnjakov na zavodu za zaposlovanje. Ta v okviru aktivnih politik zaposlovanja namreč nudi in usposabljanja, pridobivanje Nacionalnih (NPK) ali Temeljnih poklicnih kvalifikacij (TPK) ter druge koristne aktivnosti.

Ne pozabite na osnove

Vstopnica do zaposlitvenega razgovora je še vedno kombinacija kakovostnega življenjepisa in prepričljivega motivacijskega pisma. Ko se na obzorju pojavi priložnost, se zato potrudite s prijavo. Tako CV kot spremno pismo prilagodite glede na delodajalca in delovno mesto, na katerega se prijavljate. Iz dokumentov pred oddajo preženite pravopisne napake, a tudi informacije, ki so morda tam ostale še od prejšnje prijave, z novo pa nimajo zveze.

Toplo vam priporočamo tudi, da s svojo prijavo nekoliko izstopate, saj s tem ne boste le prej ujeli delodajalčeve pozornosti in ostali na pravi strani sita, temveč boste tudi pokazali svojo inovativno plat. Želite malce navdiha?

  • Pripravite motivacijsko pismo v video obliki in pristneje nagovorite zaposlovalca.
  • Namesto klasične datoteke z življenjepisom izdelajte spletno stran z vsemi podatki, slikami in celo kakšnim posnetkom.
  • Ustvarite posebej kreativen življenjepis v obliki fotoalbuma, infografike ali celo preproste računalniške igrice.

Proaktivnost se obrestuje

Kolikokrat ste že slišali rek “Besede so poceni, štejejo dejanja?” Izkoristite ga v svoj prid in očarajte delodajalca z “just do it” pristopom. Ste kot zunanji opazovalec ali strokovnjak opazili pomanjkljivost v poslovanju določenega podjetja? Se vam zdi, da imate boljšo rešitev za določen proces ali znanje, s katerim lahko odpravite težavo? Podajte svoj predlog in ponudite pomoč!

V zadnjem času kar mrgoli zgodb poslovnežev, ki so z veseljem našli dodatno delovno mesto za proaktivnega posameznika. Zakaj ne bi poskusili tudi vi? Tudi če vam ne uspe takoj, si boste z odličnim vtisom zagotovo odprli mnoga karierna vrata.

Poskrbite za svoje dobro počutje

Skrivnost uspeha pa ni le v dobri strategiji in kakovostni pripravi, temveč tudi v skrbi za svoje fizično in predvsem mentalno zdravje. Zavedati se je treba, da iskanje zaposlitve ni preprost proces in da včasih od začetka projekta “Nova sanjska služba” pa do njegovega uspešnega zaključka preteče kar nekaj časa.

Ključno je zavedanje, da so zavrnitve in padci sestavni del te igre. Bodite prizanesljivi do sebe in ne zanemarjajte skrbi za srečo in dobro počutje. S pozitivno naravnanostjo in čustveno stabilnostjo se boste veliko lažje pripravili na razgovore in prestali morebitna testiranja, zato je vložek v svoje zadovoljstvo in delo na sebi eno najmočnejših orodij izkušenega iskalca zaposlitve.