Iščete prvo službo? Preberite 10 osnovnih nasvetov za večji uspeh

Iskanje prve zaposlitve pogosto ni enostavna naloga, a to še ne pomeni da nimamo možnosti jo čimprej najti. Če le imamo kaj pokazati, se lahko predstavimo kot ustrezen kandidat.

Iskanje prve zaposlitve pogosto ni enostavna naloga, a to še ne pomeni da nimamo možnosti jo čimprej najti. Če le imamo kaj pokazati, se lahko predstavimo kot ustrezen kandidat. Kaj pa je tisto, kar lahko prepriča delodajalca?

1. Pokažite svoje ocene

Če ste imeli dobro povprečje ocen, to vsekakor pokažite potencialnemu delodajalcu. Zanimalo ga bo tudi na katerih področjih ste bili najboljši.

2. Prikažite svoje izkušnje v resničnem  svetu

Dela prek študentskega servisa in sodelovanja s podjetji pri pripravi seminarskih nalog delodajalcu lahko povedo, da imate zelo zaželene izkušnje v resničnem delovnem okolju in bolje veste, kaj lahko pričakujete.

3. Poskrbite za dobro komunikacijo z ostalimi

Ne glede na to, katero karierno pot ste si izbrali, pa naj bo to medicinska sestra ali računalniški programer, morate obvladati osnove pisne in verbalne komunikacije.

4. Mreženje 

Veliko prostih delovnih mest se zapolni tudi preko znancev in prijateljev. Naredite si seznam svojih kontaktov kot so npr. profesorji, sorodniki, prijatelji, ki bi vam lahko koristili pri iskanju zaposlitve, tako da bi vam npr. posredovali podatke ali pa vas priporočili delodajalcu, ki ga poznajo.

5. Bodite računalniško pismeni

Smo v informacijski dobi – obvladati morate programe, ki so pomembni za vaše področje.

6. Napišite odličen življenjepis

Življenjepis mora biti pregleden, brez pravopisnih napak, prijeten za branje; priporočljivo je, da je napisan na eni ali dveh straneh. Preverite oblike CV-jev s primeri >>

7. Raziskujte 

Vzemite si čas in se pozanimajte o podjetju, ki vas zanima, na njihovi spletni strani, pri ljudeh, ki so tam zaposleni ...

8. Nasmejte se

Težko se je smejati, ko ste na vročem stolu, vendar nasmeh med intervjujem kaže na navdušenost nad delovnim mestom in podjetjem. Potencialni delodajalec lahko vaš obraz brez nasmeha razume, kot da ste nezainteresirani.

9. Uporabljajte primere

Ko odgovarjate na vprašanja o izkušnjah, poskusite uporabiti posebne primere iz šole ali študentskega dela, saj bo imel delodajalec tako boljšo sliko o vaših prednostih in veščinah.

10. Pokažite hvaležnost

Z zahvalo na koncu zaposlitvenega intervjuja pokažete delodajalcu zainteresiranost za delovno mesto in podjetje.

Zelo je pomembno, da se pred samo prijavo dobro pripravite in predvsem pozanimate o samem podjetju na katerega oglas se želite prijaviti. Le tako boste lahko potem tudi prilagodili motivacijsko pismo in si izboljšali možnosti za razgovor.