Ciljno usmerjena oblika življenjepisa

Targetiran CV poudarja predvsem elemente vaših konkretnih izkušenj in znanj, ki sovpadajo in so nadvse pomembni za zasedbo specifičnega delovnega mesta. Ne omenja se nazivov preteklih delovnih mest, podjetij in kdaj kronološko gledano ste pridobili te izkušnje temveč se osredotočate predvsem na spretnosti in izkušnje, ki jih lahko učinkovito prenesete na novo delovno mesto.

Kdaj uporabimo ciljno usmerjeni življenjepis?

Potrebno je vedeti, da ta oblika CV-ja zahteva več vaše pozornosti, raziskovanja o samem podjetju, kamor se prijavljate, obenem pa je potrebno targetiran življenjepis pripraviti za vsako posamezno delovno mesto posebej in lahko rečemo, da je vsak vaš ciljno usmerjen CV uporaben le enkrat. Vendar je vredno vložiti ta trud, še posebej, ko se prijavljate na delovno mesto, ki je popolna izbira za vaše kvalifikacije in dosedanje izkušnje. Saj s tem ko se osredotočate točno na delovno mesto, boste na delodajalca naredili večji vtis kot s splošnim CV-jem, za katerega se zdi, da je bil poslan na več naslovov hkrati.

Ciljno usmerjeni oz. targetiran življenjepis torej uporabite, če:

 • iščete spremembo kariere in imate že nabrane konkretne izkušnje, ki jih vseeno lahko prenesete na novo izbrano delovno mesto;
 • iščete in se prijavljate na točno določeno delovno mesto, torej točno veste kaj želite in kaj od vas pričakujejo, in to jim lahko nudite;
 • se prijavljate na delovno mesto s področja, kjer imate že mnogo izkušenj in znanj;
 • imate konkretne izkušnje, vendar vrzeli v sami zaposlitveni zgodovini in tega ne želite izpostavljati;
 • želite še posebej narediti dober vtis na posameznega delodajalca.

Oblika ciljno usmerjenega življenjepisa

Oblika ciljno usmerjenega oz. targetiranega CV-ja se na prvi pogled zdi podobna funckionalnemu, saj se oba namesto na pretekle delovne nazive osredotočata na konkretne kompetence. Vendar pa v targetiranem življenjepisu uporabite glavna naslova »Spretnosti« in »Dosežki« namesto naslavljanja treh do šest različnih individualnih spretnostih, kot to prakticira funkcijska oblika CV-ja.

Preden pričnete s pisanjem ciljno usmerjenega življenjepisa, se dobro pozanimajte o samem podjetju, saj je nadvse zaželeno, da omenite kakšne njihove posebnosti, značilnosti in prednosti. Toliko da nakažete, da poznate podjetje nekoliko bolje kot le na splošno. Potem pa dobro razmislite o svojih izkušnjah in znanjih in jih povežite z zahtevami specifičnega delovnega mesta.

Osebni podatki - dobro izpostavljeni, vendar naj ne zasedajo preveč dragocenega prostora na sprednji strani. Kontaktni podatki naj bodo jasni in predvsem pravilni!

Osebni profil - kratka, premišljeno oblikovana izjava, ki naj na kratko povzame vaš profil in dosedanje delovne izkušnje.

Spretnosti / veščine – naštejete vaše spretnosti, ki se kakorkoli dotikajo delovnega mesta, na katerega se prijavljate in izpolnjujejo njegove zahteve. Pazite, da omenite res le relevantne in za to delovno mesto pomembne veščine.

Dosežki – bodite pozorni – dosežki in odgovornosti ni eno in isto. Odgovornost nekega delovnega mesta je lahko predana vam ali kateremukoli drugemu zaposlenemu, dosežki pa so samo vaši in unikatni. In že z vidika samoiniciativnosti se držite predvsem vaših dosežkov. Četudi naštejete neko odgovornost, zraven dopišite, kako uspešni ste bili pri tem ali izpostavite kakšno posebnost, ki ste jo opravili znotraj določene zadolžitve, na katero ste še posebej ponosni.

Zgodovina zaposlitev – tu se oblika navajanja razlikuje od ostalih oblik CV-jev, saj tu le v kronološkem zaporedju zapišete datum trajanja zaposlitev, naziv delovnega mesta in naziv podjetja.

Kvalifikacije in izobraževanja – tu navedite vašo izobrazbo, vendar poudarek je predvsem na ostalih izobraževanjih, pridobitvi licenc, priznanjih, udeležitev na različnih predavanjih, seminarjih ...

Osebni interesi – tu lahko navedete svoje osebne interese, tudi če le ti niso v veliki povezavi z razpisanim delovnim mestom, vendar nakažejo vašo osebnostno naravo, popoldanske hobije, udejstvovanja v različnih društvih, itd.

PRIMERI ciljno usmerjenega ŽIVLJENJEPISA

Primerov kot tudi oblik ciljno usmerjenega CV-ja je veliko, saj samo zaporedje kot tudi elementi niso obvezni in točno določeni.

Tukaj vam tako podajamo enega izmed mnogih primerov, ki ga lahko naložite in uporabite kot svojo obliko ali pa vam je le v pomoč pri sestavljanju povsem svojega unikatnega CV-ja.

targetiran CV1

Naloži primer ciljno usmerjene oblike CV-ja s praznimi polji

Naloži primer ciljno usmerjene oblike oblike CV-ja

Kratka navodila in priporočila, kako izpolniti primer CV-ja s praznimi polji:

 • CV izpolnite tako, da le kliknete na sivo polje in že lahko pričnete s pisanjem vsebine.
 • Bodite pozorni, da ste izpolnili vsa polja, saj nočete delodajalcu poslati življenjepisa, kjer je še kakšno neizpolnjeno polje, kjer piše [Klikni in vpiši ...].
 • Če je polj preveč, jih preprosto označite in zbrišete, če vam katero polje zmanjka, pa le kopirate že vneseno polje in spodaj prilepite.
 • Priporočamo, da si naložite oba primera CV-ja, tako že izpolnjenega kot tega s praznimi polji, tako da si boste lahko s že izpolnjenim primerom pomagali, kaj vpisati v posamezno polje.

 

Naj Vaš življenjepis dela za Vas!

Ne pozabite CV-ja naložiti tudi na portal optius.com, saj:

 • vam pripravljen e-življenjepis omogoča enostavno in takojšnjo prijavo na zaposlitvene oglase tako na portalu kot na mobilni verziji z le nekaj kliki;
 • svojemu življenjepisu določite aktiven status in lahko se zgodi, da delo najde vas, saj ga tako lahko delodajalci opazijo v bazi, po kateri iščejo ustrezen kader in vas povabijo na zaposlitveni intervju.
image

 


Prijava na newsletter