Akademska oblika življenjepisa

Akademski CV se, uporablja pri prijavi na dela s področja znanosti, raziskav in razvoja – s specifičnega področja, ki zahteva akademsko izobrazbo. Pri pisanju akademskega življenjepisa je potrebno vključiti vse o vaših raziskovalnih nalogah, izkušnjah pri poučevanju in predavanju, publikacijah, ki ste jih pripravili, nagradah, licencah ... vse kar je pomembno za delovno mesto oz. položaj, na katerega se prijavljate.

Kdaj uporabimo akademski življenjepis?

Akademski CV se, kot že naziv pove, uporablja pri prijavi na dela s področja znanosti, raziskav in razvoja – s specifičnega področja, ki zahteva akademsko izobrazbo. Pri pisanju akademskega življenjepisa je potrebno vključiti vse o vaših raziskovalnih nalogah, izkušnjah pri poučevanju in predavanju, publikacijah, ki ste jih pripravili, nagradah, licencah ... vse kar je pomembno za delovno mesto oz. položaj, na katerega se prijavljate. Nadvse pomembno je, da je vsebina zapisana v strokovnem jeziku, ki je primerno delovnemu mestu oz. organizaciji, kjer želite delati, vendar pa ne pretiravajte s specializacijo, saj lahko kadrovik, ki bo prebral vaš življenjepis, nima toliko akademskega znanja, da bi znal vse razbrati.

Akademski življenjepis torej uporabite, če:

 • ste prvi iskalec zaposlitve z visoko izobrazbo (magisterij, doktorat)
 • se prijavljate na specifično delovno mesto s področja znanosti, ki zahteva visoko izborazbo in strokovna znanja
 • imate akademske izkušnje in znanja, opravljeno specializacijo, ste sodelovali pri različnih raziskovalnih nalogah ...

Oblika akademskega življenjepisa

Oblika akademskega CV-ja vključuje naslednje predlagane naslove, katere ni nujno, da uporabite prav vse, obenem izbrane navedete v vrstnem redu, ki najbolj ustreza glede na vaše izkušnje in zahteve delovnega mesta.

Osebni podatki - dobro izpostavljeni, vendar naj ne zasedajo preveč dragocenega prostora na sprednji strani. Kontaktni podatki naj bodo jasni in predvsem pravilni!

Izobraževanje in priznanja – navedete jih v obratnem kronološkem vrstnem redu. Osredotočite se na visokošolsko / univerzitetno izobraževanju in podiplomski študij  (srednja šola tukaj ni pomembna, prostor na prvi strani CV-ja pa preveč dragocen, da bi ga porabili za to). Ne pozabite na osvojene nagrade, priznanja in štipendije, kar podkrepite z navajanjem vašega mentorja kot tudi sponzorja, ki vas je štipendiral.

Raziskovalne dejavnosti - kratek oris preteklosti, sedanjosti in interesov za prihodnost. Kot pri vseh ostalih tudi tukaj poskrbite, da boste izjavo prilagodili interesom in strokovnim zahtevam za vsako posamezno delovno mesto posebej.

Izkušnje s področja raziskovanja - tudi te navedite v obratnem kronološkem vrstnem redu in tudi tu osredotočite le na na visokošolsko / univerzitetno ter podiplomsko izobraževanje, izpostavite tudi vsa prejeta sredstva. Držite se sledečih elementov:

 • Cilji
 • Dosežki
 • Raziskovalne tehnike
 • Praktične izkušnje - raziskave v zvezi z industrijsko umestitev, terensko delo
 • Strokovne in raziskovalne izkušnje - nadomestek za "zgodovino zaposlitve"
 • Zadolžitve / odgovornosti
 • Publikacije
 • Način predstavitve rezultatov – Konference, predavanja, seminarji, članki v strokovnih revijah ali časopisih
 • Usposabljanja na področju raziskovanja
 • Priznanja / nagrade

Poučevanje / predavanja – v obratnem kronološkem vrstnem redu navedite vsa predavanja, vodenja seminarjev, poučevanja, lektoriranje ...

Administrativne izkušnje – kot je organizacija tečaja, članstvo v odboru ... vse kar prikazuje vašo odgovornost.

Spretnosti / veščine – specializacija, IT veščine, jeziki in veščine, ki jih zahteva delovno mesto.

Profesionalne kvalifikacije - članstvo v znanstvenih društvih ali strokovnih organizacijah.

Publikacije – pri naštevanju začnite z najnovejšimi, dodajte tudi članke, knjige ali poglavja knjig, poročila in patente.

Udeležba na konferencah in seminarjih – še posebej poudarite morebitna uradna povabila. Tudi tu začnete z zadnjo konferenco, ki ste se je udeležili in nadaljujete po vrsti.

Reference – navedite dve ali tri reference (vsaj dve naj bosta akademski), ki so seveda pred tem dali dovoljenje, da jih vključite v vaš CV.

PRIMERI AKADEMSKEGA ŽIVLJENJEPISA

Primerov kot tudi oblik akademskega CV-ja je veliko, saj samo zaporedje kot tudi elementi niso obvezni in točno določeni.

Tukaj vam tako podajamo enega izmed mnogih primerov, ki ga lahko naložite in uporabite kot svojo obliko ali pa vam je le v pomoč pri sestavljanju povsem svojega unikatnega CV-ja.

akademski primer CV

Naloži primer akademske oblike CV-ja s praznimi polji

Naloži primer akademske oblike oblike CV-ja

Kratka navodila in priporočila, kako izpolniti primer CV-ja s praznimi polji:

 • CV izpolnite tako, da le kliknete na sivo polje in že lahko pričnete s pisanjem vsebine.
 • Bodite pozorni, da ste izpolnili vsa polja, saj nočete delodajalcu poslati življenjepisa, kjer je še kakšno neizpolnjeno polje, kjer piše [Klikni in vpiši ...].
 • Če je polj preveč, jih preprosto označite in zbrišete, če vam katero polje zmanjka, pa le kopirate že vneseno polje in spodaj prilepite.
 • Priporočamo, da si naložite oba primera CV-ja, tako že izpolnjenega kot tega s praznimi polji, tako da si boste lahko s že izpolnjenim primerom pomagali, kaj vpisati v posamezno polje.

Naj Vaš življenjepis dela za Vas!

Ne pozabite CV-ja naložiti tudi na portal optius.com, saj:

 • vam pripravljen e-življenjepis omogoča enostavno in takojšnjo prijavo na zaposlitvene oglase tako na portalu kot na mobilni verziji z le nekaj kliki;
 • svojemu življenjepisu določite aktiven status in lahko se zgodi, da delo najde vas, saj ga tako lahko delodajalci opazijo v bazi, po kateri iščejo ustrezen kader in vas povabijo na zaposlitveni intervju.
image2