50 korakov do nove zaposlitve - 4. del: Predstavite se na spletu

Odločili smo se za iskanje nove zaposlitve, dobro pregledali in izpopolnili življenjepis, preverili kje in kako iskati prosta delovna mesta, sedaj pa je čas, da svoj CV tudi izpostavimo - na internetu!

20. korak: Objavite vaš CV na internetu

Objavite vaš življenjepis in s tem omogočite potencialnim delodajalcem, da si vaš CV lahko prenesjo in preberejo. Ko ga objavite, tudi sami prenesite svoj CV in ga poskusite natisniti, toliko da preverite, če je vse kot mora biti. Svoj življenjepis lahko objavite na Optius.com. Če želite svojo krariero graditi bolj internacionalno, lahko svoj profil odprete tudi Linkedin.com.

21. korak: Kje objavim CV

Svoj življenjepis lahko objavite tudi na zavihku Življenjepisi. Če želite svojo krariero graditi bolj internacionalno, lahkosvoj profil odprete tudi Linkedin.com.

22. korak: Uporabite vsem znan format dokumenta

Najbolj pogosta in tudi zaželena s strani delodajalcev sta formata .pdf in .doc (Word). Če shranite vaš CV v formatu, ki ni tako zelo poznan, se lahko zgodi, da delodajalec nima orodja s katerim bi lahko odprl vašo datoteko in tako prebral vaš CV. Zato ne tvegajte po nepotrebnem in svoj CV pripravite v Wordu ali .pdf-ju, načeloma bi bili v redu tudi še formati .ppt (power-point), jpeg, png.

23. korak: Uporabite prave ključne besede

Poskrbite, da bo imel vaš življenjepis izpostavljene pravilne ključne besede, ki naj v najboljši meri targetirajo na vašo sanjsko službo, tako da vas bo delodajalec preko iskalnika zagotovo našel.

24. korak: Postanite strokovnjak na svojem področju

Več ljudi bo poznalo vas in vaše delo, več možnosti imate, da boste imeli prave kontakte, ko boste iskali novo službo. Torej tudi če trenutno ne iščete nove službe, je potrebno misliti vnaprej in biti pripravljen tudi na to možnost.

25. korak: Naj bo vaš CV stalno posodobljen

Ko enkrat objavite vaš CV ga je potrebno tudi stalno posodabljati, saj le tako izpadete resni in profesionalni.

26. korak: Pazite na obnašanje na spletu

Če ste aktivni uporabnik raznih socialnih omrežij kot je Facebook, Twitter ... pazite, kaj pišete in katere slike objavljate. Verjetno se želite predstaviti v dobri luči pred potencialnim delodajalcem. Mogoče niti ni slaba ideja svoj profil zakleniti oz. omejiti, da vaše objave in slike lahko gledajo le vaši prijatelji.

27. korak: Včasih je staromoden način lahko še vedno učinkovit

Večini delodajalcem je gotovo način prejemanja prikav in življenjepisov preko e-pošte najbližji, vendar včasih pa se še vedno najde kakšno bolj konzervativno podjetje, ki še vedno želi prejeti prijavo po navadni pošti ali pa zaradi narave dela delodajalec raje vidi, da ga preprosto pokličete in dogovorite za sestanek. Za vse možnosti morate biti odprti in pripravljeni.

NADALJEVANJE - 5 DEL

Vir: the guardian