Pomoč in podpora za iskalce zaposlitve

1. Kaj je registracija, prijava v sistem in uporabniški račun; ali je zanj potrebno plačati?

"Uporabniški račun" je izraz, ki se uporablja za dostop do svojih strani portala. Za ustvarjanje uporabniškega računa je potrebno vpisati zahtevane podatke (se registrirati), sicer pa je brezplačen.
Po registraciji boste na svoj e-naslov prejeli potrditveno sporočilo, v katerem morate klikniti povezavo. Že naslednji trenutek se lahko prijavite v sistem, z drugimi besedami, dostopate do svojih uporabniških strani portala, kjer lahko shranite življenjepis itd.

2. Kaj so moje uporabniške strani, Moj Optius?

Vaše uporabniške strani so strani, na katerih so vaši podatki, pretekle akcije ipd. v zvezi z iskanjem (boljše) zaposlitve. Do njih lahko dostopate le kot registriran uporabnik portala, s tem, da se v sistem prijavite z uporabniškim imenom in geslom.

3. Pozabil sem geslo. Kako pridem do njega?

Kliknite na povezavo "Pozabil geslo" v okencu za prijavo in dobili boste nadaljnja navodila.

4. Kako se prijavim na zaposlitveni oglas?

Na vsak oglas se lahko prijavite preko gumba »Prijava« ki se nahaja na dnu vsakega zaposlitvenega oglasa.  Vašo prijavo bo prejel delodajalec na svoj e-naslov oz. v svoj uporabniški račun. Lahko pa izberete tudi druge načine za prijavo, ki jih navede delodajalec (preko e-maila, po navadni pošti, prek spletne strani, drugo).

5. Moram biti registriran uporabnik, če se želim prijaviti na oglas?

Prijavo lahko opravite kot neregistriran ali kot registriran uporabnik portala Optius.com. Kot registriran uporabnik si morate na portalu najprej kreirati življenjepis, potem ko imate to enkrat urejeno, pa so vaše prijave lahko opravljene hitro, od kjerkoli, tudi z mobilnega telefona, poleg tega imate na svoji uporabniški strani portala odličen pregled nad iskanjem zaposlitve. Kot neregistriran uporabnik se prav tako lahko prijavljate na oglase, s tem da je potem potrebno za vsak oglas znova naložiti življenjepis kot priponko.

6. Zakaj se na zaposlitveni oglas lahko prijavim samo elektronsko?

Na objavljeni oglas se lahko prijavite le elektronsko v primeru, da je tako želel delodajalec. Delodajalci se odločajo za tovrstno prijavo, ker želijo imeti enostavnejši pregled nad prijavami in hitrejšo vzpostavitev stika s kandidati.

7. Kaj je E-informator in kako se nanj prijavim?

E-informator vas vsakodnevno direktno na vaš e-naslov brezplačno obvešča o najnovejših zaposlitvenih oglasih, ki ustrezajo vašim kriterijem. Nanj se prijavite tukaj. Na e-informator se lahko prijavijo samo registrirani uporabniki.

8. Kje se lahko odjavim ali spremenim nastavitve E-informatorja?

V vsakem sporočilu o prostih delovnih mestih, ki ga dobite na e-naslov, je tudi povezava za odjavo E-informatorja. To lahko storite tudi na svoji uporabniški strani v zavihku E–informator, poleg tega lahko v tej rubriki tudi spremenite obstoječe nastavitve.

9. Kako lahko svoj objavljen življenjepis odstranim iz Baze CV-jev?

Če ne želite več, da si delodajalci ogledujejo vaš življenjepis v Bazi CV-jev, lahko na svoji uporabniški strani v zavihku Vpis v Bazo CV-jev spremenite status želenega življenjepisa na Neaktiven in vaš življenjepis ne bo več viden v Bazi CV-jev.

10. Kako naj se prepričam, da je BILA prijava na oglas uspešna?

Potem, ko kliknete na gumb POŠLJI, se vam mora ob uspešnem pošiljanju prikazati sporočilo, da je bila prijava uspešno poslana.
Če se prijavljate preko gumba »Prijava« kot registriran uporabnik, lahko vse svoje poslane elektronske prijave pregledujete tudi na svojih uporabniških straneh portala Optius.com, v zavihku Prijava. Če pa se prijavljate preko gumba »Prijava« kot neregistriran uporabnik, s kljukico označite, da želite kopijo poslane prijave tudi na svoj e-naslov. Takoj po poslani prijavi prejmete na svoj e-naslov Kopijo prijave, za katero vam svetujemo, da si jo shranite v svojo evidenco poslanih prijav.

Če pa prijavo pošljete po navadni pošti, je najbolje, da pošljete priporočeno oz. čez nekaj dni po telefonu preverite, ali so prejeli prijavo.

11. Zakaj shraniti več življenjepisov?

V primeru, da ciljate na delovna mesta na različnih področjih dela, je priporočljivo, da imate za vsako področje drug življenjepis, ki je bolj ciljno usmerjen na določeno vrsto dela. Lahko pa tudi oblikujete več življenjepisov za isto področje in preizkušate, kateri življenjepis ima večji učinek, seveda ne pri istem oglasu.