Gremo mi po svoje

Naslov uspešnega slovenskega filma sva si izposodila, kot izhodišče za nekaj misli, ki se navezujejo na vsakodnevne situacije, s katerimi se kadrovski strokovnjaki trenutno srečujemo pri svojem delu.

Prejšnji teden je ena od naših strank dejala: »Nič ni narobe v našem podjetju, vse zgleda v najlepšem redu, ampak zaposleni vseeno odhajajo. Kaj se dogaja? Dajte nam kakšen nasvet!«

Nahajamo se v trenutku, kjer se v delovnem okolju srečujejo različne generacije delavcev. Njihovi motivacijski vzgibi so različni in sodobni vodja se bo moral izobraziti, se seznaniti in uporabljati različna vodstvena znanja in veščine. O trendih, ki niso več le trendi, ampak že kar realnost, si lahko več preberete v članku z naslovom ''Svetovni trendi razvoja kadrovskega področja''. Generacije, ki prihajajo so bolj zahtevne in delodajalci se bodo morali bolj potruditi, če bodo želeli najboljši kader zadržati v svojih sredinah. O pričakovanjih novodobnih generacij na trgu dela, več v članku: Ima GENERACIJA Y na trgu dela res drugačna pričakovanja?

Napovedi svetovalnega podjetja Deloitte Millennial Survey so, da bo leta 2025, 75% zaposlenih pripadalo generaciji, ki sedaj vstopa na trg delovne sile in ki ji pravimo Millenijci.

Nobeno podjetje ne bo ušlo temu kadrovskemu izzivu.

Naj omenim, konkreten primer, s katerim se je srečal naš poslovni partner, ko je zaposloval nov kader in ki že odraža omenjeno problematiko v praksi. Situacijo je opisal takole:

»V podjetju smo v preteklem šestmesečnem obdobju zaposlili precej novih kadrov. Večina med njimi so bili mladi (milenijci oz. generacija z), dva pripadnika generacije y, en pa srednjih let (generacija x). Vsi skupaj so doprinesli v podjetje novo energijo, ki se kaže praktično na vsakem koraku. S to novo energijo, pa se je pojavil tudi nekakšen medgeneracijski prepad, ki se kaže v tem, da "stara garda" očitno slabo prenaša spremembe, ki se v podjetju dogajajo, saj sem v zadnjih dveh mesecih dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi dveh takih pripadnikov.« 

Odpovedi zaposlenih so vzeli skrajno resno. Saj se jim je ob pomanjkanju kadra začel rušiti sistem poslovanja. »Vklopil se je rdeči alarm«, pravi in vprašali so se, kako naj v prihodnje pravilno ravnajo, da preprečijo morebitne odhode. »Vsak odhod v podjetju naše velikosti povzroči pretres in prilagajanje novi situaciji (kdo bo prevzel njegove/njene zadolžitve, ali sem še primerno nagrajen za svoje delo ipd.).«

Slovenija se nahaja v obdobju pozitivnih gospodarskih kazalnikov, kar lahko potrdijo tudi številni strokovni delavci, ki se ukvarjajo s kadri. Na portalu Optius.com je veliko povpraševanje po novih usposobljenih kadrih, ki jih pa preprosto ni. Zato svetujeva podjetjem, da se strateško lotijo razvoja zaposlenih, saj je na dolgi rok to edini način zagotavljanja strokovno usposobljenega kadra. Potrebno je napraviti pregled vseh zaposlenih, preveriti njihov potencial, pripraviti cilje izobraževanj, spremljati in meriti njihovo učinkovitost. Mentorski programi, programi nasledstev, interne akademije znanja, ciljno razvijanje kompetenc zaposlenih so le nekatere akcije, ki so generacijam, ki prihajajo signal, da podjetje vlaga v zaposlene. Mladi si tovrstne informacije delijo po različnih komunikacijskih kanalih in podjetja tudi s takšnimi akcijami privabljajo potenciale.

Vlagajte v razvoj svojih sodelavcev, na dolgi rok se vam bo obrestovalo!

 

Avtorja:

Saša Boštjančič
, direktorica portala Optius.com (sasa@optius.com)
Marko Kostelec, svetovalec in poslovni coach (marko@kostelec.si)

Vir slike: katemangostar / Freepik