Delodajalci, podvizajte se

Današnji trg dela od kandidatov pričakuje drugačen pristop do iskanja zaposlitve. Na drugi strani pa je tudi za delodajalce, najti ustreznega kandidata, pravi izziv.

Stopnja brezposelnosti je trenutno najnižja v zadnjih nekaj letih. Demografske spremembe in vedno večje zahteve po vrhunskem kadru kadrovike nemalokrat postavijo pred izziv, kje in kako poiskati najustreznejšega kandidata.

Že sam postopek iskanja je nemalokrat stresen, saj od kadrovika zahteva iznajdljivost, da najde način in kanal, ki je za določen profil najbolj primeren. Tukaj je še finančni zalogaj za oglaševanje, pa vključevanje agencij in drugih zunanjih sodelavcev, ki kadroviku pomagajo do novih sodelavcev. Vse pogosteje pa se zgodi, da si kljub vsem kadrovikovim naporom kandidat premisli glede nove zaposlitve oz. pa sprejme drugo zaposlitev.

ZAKAJ?

Celoten postopek od razpisa delovnega mesta do izbora in zaposlitve kandidata je zelo pogosto preveč dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi nekaj mesecev. Kandidat, ki je v procesu iskanja zaposlitve ali pripravljen na menjavo zaposlitve, kandidat, ki je odločen, da bo začel na novo, po vsej verjetnosti intenzivno išče novo službo, kar pomeni, da se prijavlja na razpise, spremlja trg dela in uporablja svojo mrežo poznanstev in informacij. Tako je gotovo,  sploh če ima kandidat dobre izkušnje in znanja, da se bo taka oseba udeležila več razgovorov in se tako potegovala za zaposlitev na več mestih hkrati. Vendar pa se vse pogosteje zgodi, da tudi delodajalec na koncu ostane praznih rok. Zavrne ga lahko super kandidat, ki je bil že kar nekaj časa v ožjem izboru, vendar pa se je zaradi predolgih postopkov in negotovega izida odločil in sprejel zaposlitev drugje.

izbira_kandidata.png

Zakaj se to najpogosteje zgodi? V velikih sistemih kadrovik ponavadi ni edina oseba, ki odloča o zaposlitvi določene osebe. Tako je najprej objavljen razpis, ki lahko traja tudi do 30 dni. Nato si delodajalci vzamejo čas za pregledovanje CV-jev in opravljanje razgovorov. Včasih se (zaradi dopustov ali bolezni) to lahko zavleče še za dodatnih 30 dni. Ko je opravljena ožja selekcija kandidatov, je potreben še en razgovor, tokrat z vodjem oddelka. Uskladiti je treba termine kar se lahko zavleče še za dodatnih 14 dni. Sedaj so izbrani dva ali trije kandidati, ki jih podjetje želi še psihološko testirati. Zopet se zadeva zavleče še za 14 dni, če se čaka na rezultate, pa še dlje. Potem je potrebno čakati še termin za zdravniški pregled in za pripravo pogodbe o zaposlitvi. Včasih se celoten postopek zaposlitve zavleče tudi do nekaj mesecev. V tem času pa lahko kandidat, ki nujno potrebuje ali želi novo službo, sprejme drugo zaposlitev.

  • Zato delodajalci, ki že tako težko dobite ustrezen kader, ne odlašajte z izbiro in zaposlitvijo najustreznejšega kandidata.
  • Opozorite sodelavce iz drugih oddelkov in zunanje partnerje, vse, ki bodo vključeni v postopek izbora novega sodelavca, da se mudi, da je potrebno čim hitreje opraviti vse razgovore in sprejeti odločitev.
  • Skrajšajte postopke in kandidatu čim prej omogočite začetek dela ali pa ga, če ima odpovedni rok, ne izločite.
  • Prilagodite se iskalcu, tudi če bi nanj morali čakati mesec dni dlje kot na mogoče manj ustreznega kandidata, ki je na razpolago takoj.

Dobrih kandidatov namreč danes na trgu dela manjka. V večini so že vključeni v delovni proces in bi menjali službo, ali pa so se znašli v okoliščinah, ko morajo poiskati novo priložnost. Ponavadi se to odvija hitro, sploh če so po naravi proaktivni, delavni, ambiciozni. Takšni kandidati ne bodo čakali, temveč si bodo sami poiskali novo priložnost.

Današnji trg dela od kandidatov pričakuje drugačen pristop do iskanja zaposlitve in nesmiselno je pričakovati, da bo kandidat v nedogled čakal na odločitev delodajalca. Zato delodajalci, podvizajte se.

Poglejte si primer, ki smo ga zasledili na Linkedinu:

Delodajalci podvizajte se linkedin

Vir: Linkedin

 

Pripravila: Ekipa Optius.com
Vir slike: by freepik